reklama

Periny

Pred par dnami som sa vracala z prechadzky po okolitych ulickach a na verande jedneho z domov niekto vetral paplon a dva vankuse. Nieco podobne som za mojho 13-rocneho pobytu v USA nikdy nevidela. Zda sa, ze mam  susedov Slovakov! Spomalila som a zamyslela som sa. Vtom som zacula: Zofka, nehraj sa s tou hadicou, budes cela mokra!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (38)

Nasa rodina bola vzdy posadnuta vetranim. Len co sme rano vstali, nasuchrali sme podusky, paplony sa prehodili cez operadla stoliciek alebo pelaste posteli. Mam mala specialnu metodu na nasuchranie podusiek. Boli to take naozajstne, velke, paperove. Najprv chytila dva rohy vankusa, parkrat nim dobre potriasla. Potom ho vyhodila do vzduchu, kde sa obratil a ona ho zachytila za opacne dva rohy a znova ho dobre ponatriasala, nech sa v nom vsetky paperka poprevetravaju. Podusku postavila na postel tak, ze stala (aby sa dobre prevetrala z oboch stran!). Mali sme aj take malicke podusticky, "kapricky", tie podstupili tu istu torturu. Potom ponatriasala paplony a prevesila ich tak, aby sa tiez dobre zo vsetkych stran vyvetrali. V sobotu a nedelu sa vetralo vacsinou v okne. Deka, na nu paplony a na ne sa postavili vsetky ponatriasane vankuse.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ked sme sa vsetci rano vymotali z posteli, na kazdej izbe sa dokoran pootvarali okna a kym sme ranajkovali (pekne vsetci pokope pri stole v kuchyni), cerstvy vzduch vymenil ten "potuchnuty a vydychany" (aj napriek tomu, ze sme spavali pri otvorenych oknach!). Podobny ritual sme mali pred spanim. Kym sme sa umyvali a chystali do postele, okna na celom byte boli dokoran! V zime ci v lete. Niekedy som sa v posteli triasla od zimy, lebo to chvilu trvalo, kym sa vsetko pod paplonom zohrialo. No a neodmyslitelne bolo otvorene okno, ked sme spali. Aj v zime, co i len taka mala strbinka, len aby sme mali privod cerstveho vzduchu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pamatam sa na casy, ked som chodievala k starej mame. Obcas ma tamprikryli takou tou obrovskou tucnou duchnou. Rano som sa zobudilaspotena od tej tarchy, vsetko perie som mala zosunute na nohach aramena som mala prikryte len oblieckou. Citila som sa ako po tazkomboji.... Aj ona mala na nasuchranie duchny svoju metodu. Trvalo to celuvecnost popremiestnovat perie z jedneho kuta do druheho, potom ju pekneprehodila cez okno. Stara mama mala v kute izby take tie nadhernekeramicke kachle. V zime na nich perinu pridrzala a takou teplou maprikryla, aby mi nebola zima. 

Tu v USA vsak mam niekolko problemov, s ktorymi sa "borim".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okna. Vacsina okien sa otvara zdola hore, takze sa otvori len spodna polovica, aj to nie uplne. Cerstvy vzduch sa do izby dostane len ciastocne, lebo na oknach su povacsine sietky proti hmyzu, ktore su pomerne huste. A ja tak, ako som bola zvyknuta z domu, neviem spat pri zatvorenom okne. Americania velmi nevetraju. Maju v lete klimatizaciu a ta vraj "vyvadza teply vzduch von a premeni ho na studeny (nikto nevie, ci je cisty). Takze ja mam tu svoju strbinku, len tak pre pripad....

Prasenie. Ked prezliekam periny, vzdy prasim paplon a deku, ktorou postel prikryvam (nadovazok, postel sluzi ako denne lozko nasmu kocurovi Silvestrovi). Ked ma moj muz videl prasit deku prvykrat (bezocivo pred domom), pozeral na mna spoza zaclony a viem ze sa za mna hanbil. Nikdy v zivote nic podobne nevidel. Potom som vsetko prasievala za domom, ale tam ma zase videli susedia a on im vzdy cosi velmi dlho vysvetloval. Jediny clovek, co mi dokaze dodnes pomoct vyprasit velku deku, je moj Ondrej. Tak ju dobre "vyplieskame" z oboch stran, kazdy z nas drzi dva konce a kudele prachu sa len tak vo vzduchu vznasaju. Americania neprasia! Len to vsetko hodia do pracky alebo zanesu do cistiarne. (Musim podotknut, ze nie velmi casto.) A aj moje podusky si kazde rano dobre ponatriasam, hoci nie su paperove.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zaujimave, ako mi periny vetrajuce sa na verande opat vyludili kopu peknych (mozno sa niekomu zdaju smiesne) spomienok na Slovensko. Spominam si, ako krasne vonaju, ked sa zvesia zo snury a hned sa zehlia. Tu sa mi vsetci smeju, ked im poviem, ze zehlim postelnu bielizen (vysusenu v susicke, nevonia po cerstvom vzduchu a slnku).

Spomenula som si na to, ako mi mama vzdy tvrdila, ze "postel je najcistejsie miesto v dome" a nesmela som si na nu sadnut, ak nebola prikryta ("Len v pyzame!" tvrdila.). Nikdy sme nesmeli ist spat bez toho, aby sme sa dobre nepoumyvali, otec nas kontroloval, ci sme si umyli nohy. (Americania su tusim jediny narod na svete, kde si ludia bez vahania lahnu na postel v topankach! - pozn. ja som si mojho muza vycvicila!) 

Aj som si popri tomto vsetkom spomenula aj na to, ze sme sa vacsinou umyvali v studenej vode, teplu sme mavali len v pondelok a vo stvrtok, cize sa nekupalo a nesprchovalo kazdy den! (A v lete nam ju na dva tyzdne vypli, tak sme sa chodili kupat k znamym alebo rodine.)

P.S. Vcera som sa odvazila zazvonit u mojich "perinovych susedov". Emigrant zo sedemdesiatych rokov Peter si nasiel na Slovensku manzelku Danku a teraz ziju tu, o dve ulice dalej. Zofka sa mi predstavila ako Sofia a cudovala sa, ze viem po slovensky. 

Anča Jamerson

Anča Jamerson

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som matka, manzelka, svagrina, teta, priatelka a sefka. Predovsetkym som vsak dusou mlada optimisticka realistka, ktora ma rada hudbu, prirodu, dobru kavu a cestovanie. Neverim vo vojny, ale v pohladenie, porozumenie a toleranciu. Zoznam autorových rubrík:  Pribeh z kaviarneSpomienkyMoj prvy razReceptySmiesne spomienky na domovNase zveryMoje male uvahyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu