Zrušme gastrolístky!!! - fámy vs. realita

Pred pár dňami otriaslo Slovenskom zistenie kontrolórov o karteli firiem vydávajúcich gastrolístky a hneď na to sa doslova vyrojilo množstvo fám.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (46)

Základnou ideou týchto fám je tvrdenie, že gastrolístky je potrebné zrušiť a namiesto toho dať ľuďom peniaze. Je to legitímna požiadavka, ktorá ale stojí na jednom veľkom zavádzaní. Propagátori tohto kroku sa tvária, že gastrolístky sú jediná možnosť ako zabezpečiť stravovanie zamestnancov. Podľa nich je na vine zákonník práce (ZP).

Gastrolístky
Gastrolístky (zdroj: i.sme.sk)

Tu je potrebné povedať, že náš ZP neprikazuje firmám poskytovať svojim zamestnancom gastrolístky, ZP prikazuje zabezpečiť zamestnancovi, ktorý v ten deň odpracuje viac ako 6 hodín, jedno teplé jedlo. V tomto ohľade je náš ZP štandardný európsky ZP, ba dokonca aj o niečo liberálnejší, nakoľko vo väčšine európskych krajín patrí teplé jedlo zamestnancom, ktorí odpracujú viac ako 4 hodiny (čo kedysi platilo aj u nás).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Aká je realita?
Aká je realita? (zdroj: img.mediacentrum.sk)

Na západe je úplne bežné, že túto povinnosť majú výlučne zamestnávatelia a musia ju zabezpečiť vo vlastnej réžii (firemná kuchyňa a jedáleň), alebo prostredníctvom zmluvného dodávateľa (kuchyňa a jedáleň, alebo donáška jedla a jedáleň /jedálny kútik/, alebo zmluvná reštaurácia/cie/). Nemajú možnosť dávať svojim zamestnancom gastrolístky s ktorými môžu zamestnanci nakupovať skoro kdekoľvek. Gastrolístky sú vlastne naša "Československá" špecialita. Začiatkom 90. rokov zamestnávatelia žiadali legislatívcov, aby sa uľahčilo zamestnávateľom a aby boli zavedené gastrolístky, v čom im vyhoveli. Vtedy neboli na našom trhu rozšírené donáškové gastrofirmy, ani tu neexistoval producent chladených/mrazených jedál. Dnes sú služby v tejto oblasti dostatočne rozvinuté, len firmami, až na výnimky, málo využívané.

SkryťVypnúť reklamu
Ideál?
Ideál? (zdroj: www.gurmanservis.sk)

Tu je ale potrebné povedať, že gastrolístky sú len jedna z viacerých možností a tak je hlúposť povedať, že na základe odhalenia kartelu gastrolístkových firiem je potrebné zrušiť povinnosť zabezpečiť jedno teplé jedlo denne a namiesto toho dať zamestnancovi peniaze.

Firmy a zamestnávatelia, ktorí sa tvária, ako sú veľmi okrádaní gastrofirmami zavádzajú sami seba, pretože majú množstvo ďalších možností, z ktorých sú mnohé dokonca lacnejšie a z hľadiska naplnenia znenia zákona o jednom teplom jedle denne aj morálne čistejšie. Ak firma zabezpečí jedno teple jedlo zamestnancovi priamo, tak má istotu, že splnila zákon a zároveň aj to, že si zamestnanec namiesto normálneho jedla nekúpi niečo iné, v niektorých prípadoch aj alkohol a cigarety (nalejme si čistého vína).

SkryťVypnúť reklamu
Kompromis?
Kompromis? (zdroj: my.let.is)

Čo z toho vyplýva? Netreba žiadnu zmenu zákona, ak sa vám nepáči prístup gastrolístkových firiem, zrušte s nim zmluvu a zabezpečte stravu pre vašich zamestnancov iným spôsobom, tak ako to robia niektoré ďalšie firmy na Slovenku. Všetko ostatné sú len zbytočné výhovorky...

Ak sa vám páčia moje blogy, podporte ich v ankete BLOGER ROKA.

Ak sa vám pozdáva tento konkrétny blog, podporte ho zvýšením karmy pod blogom, aj na vybrali.sme.sk.

Ján Košč

Ján Košč

Bloger 
  • Počet článkov:  108
  •  | 
  • Páči sa:  64x

Ekonomicky analytik KOZ SR, spoluzakladateľ občianskeho združenia Pracujúca chudoba a zakladateľ Asociácie sociálno-ekonomických analytikov. V tomto blogu prezentujem svoje osobné názory, ktoré nemusia byť totožné s oficiálnymi stanoviskami KOZ SR, OZ Pracujúca chudoba a ani Asociácie sociálno-ekonomických analytikov. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu