reklama

Kto je kto v NR SR: Michal Lukša

Národná rada Slovenskej republiky je jediným ústavodarným a zákonodarným orgánom Slovenskej republiky. Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslancov, ktorí sú volení na štyri roky. Poslanci sú zástupcovia občanov. Mandát vykonávajú osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi. Toľko citát z ústavy. Medzi tými 150 poslancami, ktorí nás zastupujú v parlamente, sú rôzni ľudia. Je medzi nimi veľa géniov, ktorí popri svojej poslaneckej práci stíhajú ešte niekoľko ďalších zamestnaní. Sú medzi nimi poctivci skoro so stopercentnou dochádzkou, ale aj absentéri. Vášniví diskutéri, ale aj tiché ryby. Typickým príkladom tých posledných je Michal Lukša.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Mgr. Michal Lukša je medzi kolegami v zákonodarnom zbore výnimočný v tom, že sa mu v Národnej rade podarilo prvýkrát vystúpiť až po takmer troch rokoch drania poslaneckých lavíc. Mlčanie pána poslanca zaujalo v roku 2014 aj server cas.sk. Zdá sa, že kritika novinárov na neho zapôsobila, pretože má svoje prvé verejné vystúpenie pred svojimi kolegami už šťastne za sebou. Žiaľ, zatiaľ aj jediné. Podľa oficiálneho údaja na stránke Národnej rady ten šťastný deň pre pána poslanca nastal 10.2.2015, keď ako určený spravodajca predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady o prerokovaní "Zamerania zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky na rok 2015". Jeho vystúpenie trvalo presne sto sekúnd.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mgr. Michal Lukša, MBA sa narodil 20.3.1962. Podľa informácií portálu osobnosti.sk v rokoch 1986 - 1990 pracoval v Poľnohospodárskom družstve Brekov ako stavebný technik na úseku investičnej výstavby, v rokoch 1990 - 1991 bol stavebným technikom v Aeroklube Kamenica a od roku 1993 začal podnikať v oblasti stavebníctva a obchodu. V roku 2006 sa stal poslancom NR SR za Smer-SD, keď nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Dušana Muňka. Bol členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a Výboru NR SR pre financie, rozpočet a menu. Do parlamentu sa opätovne vrátil po voľbách v roku 2012. Na kandidátnej listine Smeru-SD figuroval na 62. mieste. V súčasnom volebnom období je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a Zahraničného výboru NR SR a náhradníkom Stálej delegácie NR SR v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Počas svojho pôsobenia v Národnej rade v súčasnom volebnom období položil premiérovi Robertovi Ficovi tri otázky. Odpovede sa žiaľ nedozvedel. Pravdepodobne preto, že žiadna z jeho otázok nebola vyžrebovaná. Počas troch rokov v Národnej rade nepodal žiadnu interpeláciu, žiaden návrh zákona a ni žiaden pozmeňujúci návrh. Zúčastnil sa na štyroch zahraničných cestách, dvakrát v Kyjeve, raz v Užhorode a raz v Budapešti. Mal celkom šesť ospravedlnených absencií. Podľa oznámenia verejného funkcionára priznal za rok 2013 príjmy z výkonu verejnej funkcie vo výške 23 571 € a iné príjmy vo výške 10 970 €. Poslaneckú kanceláriu na Bayerovej ulici v Prešove má prenajatú od spoločnosti Agentúra SMER s.r.o. Na jej prenájom doteraz štát vynaložil 14 646,83 €. Milan Lukša má dvoch asistentov, ktorí poberajú mesačne odmenu v celkovej výške 1 653 €.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Milan Lukša je v súčasnosti predsedom Smeru-SD v okrese Snina. Je zároveň poslancom zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja. Do decembra 2014 bol aj jedným z dvoch viceprimátorov mesta Snina. Podľa jeho vlastných slov jeho úlohou bolo "zastupovanie primátora v Bratislave pri rôznych rokovaniach na ministerstvách, napríklad kvôli vybavovaniu projektov mesta.“ V komunálnych voľbách v roku 2014 už nebol do mestského zastupiteľstva zvolený.

Michal Lukša má aj svoju vlastnú webovú stránku. O svojich aktivitách sa žiaľ na nej vôbec nezmieňuje. Jedinou informáciou na stránke je emailový a telefonický kontakt na pána poslanca a adresa jeho poslaneckej kancelárie. Mimochodom, táto adresa sa nezhoduje s údajom na stránke NR SR. Okrem toho sa už môžeme dozvedieť zo zverejnených fotografií iba to, že pán poslanec si počas svojho trojročného pôsobenia v Národnej rade stihol podať ruku s Pavlom Paškom, Robertom Kaliňákom, Marekom Maďaričom a Františkom Kašickým.

SkryťVypnúť reklamu
reklama




 

Ján Žatko

Ján Žatko

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  62x

Konzervatívec v politike aj v živote. Zoznam autorových rubrík:  Devínska Nová VesRozhovoryBratislavaPolitikaKanadaOsobnostiPrírodaZaujímavostiFotografieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu