reklama

Ako som na záhradke bojoval s osami.

Kedysi v hlbokom socializme, počas plánovaného nedostatku všetkého, bolo v móde záhradkárčenie. Nejednalo sa o len o rozšíreného koníčka ľudových más, pri nedostatku ovocia a zeleniny v štátnych zelovococh totiž záhradkárčenie bolo jedinou možnosťou, ako sa zabezpečiť v dostatočnom množstve i sortimente cennými a nedostatkovými vitamínmi. Záhradkári preto v 70. a 80. rokoch dorábali až 90 % celoštátnej spotreby ovocia a zeleniny. A ich políčka, záhradky a vinohrady mali okrem počasia a dvojnohých zlodejov i množstvo prírodných nepriateľov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Ani naša rodina nebola výnimkou. Hrdo sme ako plnohodnotní členovia záhradkárskej kolónie obhospodarovali niekoľko árovú záhradku, na ktorej sme v pote tváre dorábali vlastnú mrkvu, petržlen, ríbezle, maliny, jahody a iné pochutiny, zatiaľ čo na okraji pozemku sa majestátne týčili broskyne, marhule, jablone, čerešňa a zopár koreňov viniča. Vnikal som do tajomstiev zimného rezu, perenospóry, múčnatky, kvetopasu i boja s voškami, učil som sa rozpoznávať rozdiel medzi strihaním na dve či tri očká, miešal som roztoky Sulikolu, Kuprikolu a Arborolu a divil som sa, ako vôbec kultúrne rastliny dokážu prežiť v neustálom a nerovnom boji s takou širokou plejádou úhlavných nepriateľov.

Dobrovoľne organizované strážne hliadky v kolónii dokázali odradiť dvojnohých zlodejov. Domáce psy, vypustené voľne medzi hriadky, prinútili rodiny zajacov k totálnej kapitulácii a bezhlavému ústupu cez následne upchaté diery v plote do voľnej prírody. Ale obzvlášť na úrodu viniča naďalej zákerne zo vzduchu útočili a vytrvalo za plotom číhali naši okrídlení úhlavní nepriatelia – osy a bažanty.

Taký bažant proste pristál na zemi, natiahol krk smerom nahor k najbližšiemu strapcu a už sa aj v kľude hostil na sladkých bobuľkách viniča. A párik bažantov dokázal obrať celý ker viniča behom niekoľkých minút. Ešte horšie však boli osy. Vždy zahryzli kúsadlami do najsladšej a najžltšej bobule v strapci, potom odleteli k ďalšiemu kru a strapec následne od poškodenej bobule celý zhnil.

Ako 10 ročného chalana ma záhradkárske práce vôbec nelákali, na záhradke som sa vyložene nudil a okopávanie i pletie buriny boli pre mňa nezaslúženým tvrdým a nespravodlivým trestom. A tak som raz dospel k pevnému rozhodnutiu, že sa ôs na záhrade za každú cenu zbavím, aby som i ja úspešne priložil ruku k spoločnému samozásobiteľskému dielu celej rodiny a konečne spravil i niečo užitočného v prospech celej rodiny.

Začal som tým, že som vysledoval osy až do ich hniezda. Bolo na miernom úbočí v hrabošej diere. Zahájil som prieskum bojom, skúšobne som v nej poštuchal palicou a okamžite som bol prinútený k urýchlenému stiahnutiu sa z bojových pozícií.

Nerezignoval som, počkal som do večera, založil zatiaľ oheň, v hrnci na kameňoch som zohrial vodu a vriacu som ju vylial do diery. Samozrejme že osy neboli také sprosté, aby hniezdo postavili smerom dolu briežkom od vstupného otvoru a tak jediné, čo som dosiahol, bolo vyschnutie najbližšie rastúceho ovocného stromu.

Drobný neúspech ma vôbec neznechutil a tak som do diery nalial trochu benzínu a zapálil ho. Nasledovalo prudké vzbĺknutie na hranici výbuchu spojené s opálením mihalníc a obočia. A len vďaka tomu, že som bol iba holobriadok a mlieko mi ešte tieklo po brade, som si na nej neopálil chĺpky. Ale osám v ich protiatómovom kryte sa opäť nič nestalo.

Rozhorčený neúspechom som zmobilizoval kamarátov a v jeden podvečer, keď už boli osy doma a nemohli nás pri práci bezdôvodne obťažovať a ohrozovať, sme vyzbrojení opaľovacou lampou a rýľmi zaútočili na prístupový tunel. Zatiaľ čo dvaja kopali, tretí s letlampou metrovým plameňom úspešne zostreľoval vyletujúce štartujúce plne ozbrojené čierno-žlté stíhačky skôr, než stihli nabrať výšku a podniknúť proti nám protiútok.

Vykopané plásty boli v kartónovej guli veľkosti futbalovej lopty a všetci záhradkári ma pochválili za záslužnú a všeobecne prospešnú činnosť. Myslel som si, že sme sa už ôs definitívne v záhradke zbavili. Márne. Sladké hrozno priťahovalo každú osu v blízkosti záhradkárskej kolónie a likvidovať všetky hniezda v okolí touto metódou bolo nemysliteľné.

Prezbrojili sme preto na inú technológiu, nasadili do boja nové zbrojné systémy a vyskúšali ďalšiu taktiku. Na každý koreň viniča sa zavesila fľaša, v ktorej bolo trochu rozvoniavajúceho sladkého sirupu s vodou. Osy tej vôni nedokázali odolať, vliezli dovnútra a utopili sa. A tak sme úspešne vyvinuli zbraň hromadného ničenia a bez akéhokoľvek rizika ohrozenia žihadlom úspešne rozpútali osiu genocídu, nasledovanú rapídnym znížením ich výskytu v lokalite.

Zostával už iba posledný okrídlený nepriateľ – v okolitom lesíku sídliace bažanty. Problém sa však úplne nečakane vyriešil sám od seba. Keď bola fľaša s utopenými osami už plná, jednoducho som jej obsah vysypal na zem a naplnil ju znovu sirupovou vodou. A osy do rána zmizli. Sladené osy sa totiž stali pre bažantov lahôdkou a delikatesou, vďaka ktorej im prestalo i chutiť hrozno a nechali ho na pokoji.

Utopené osladené osy som vysýpal vždy na to isté miesto, aby som tam bažantov naučil chodiť sa kŕmiť, občas som nejakú tú osladenú osu navliekol na rybársky háčik na pevnom silone uviazanom o krík a v nedele sme potom pravidelne mávali na obed plnených bažantov.

A tak som sa teda i ja napriek môjmu zásadnému, živelnému a vrodenému odporu k záhradkárstvu a prplaniu sa v zemi stal platným a plnohodnotným členom našej záhradkárskej rodiny a prispel k obohateniu nášho spoločného stola lahodnými ekologickými produktmi získanými čisto a bez akejkoľvek výnimky iba z našej milovanej záhradky tým, že vôbec ako prvý záhradkár som si začal chovať vlastných bažantov.

Ján Sýkora

Ján Sýkora

Bloger 
  • Počet článkov:  73
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Bežný občan so zmyslom pre humor. Zoznam autorových rubrík:  VojenskéPolicajnéRuskéZo života

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu