reklama

Čo sa mi v perestrojkovom Rusku páčilo a čo nie.

Toto nebude môj typický článok, v ktorom si uťahujem z ruských i našich neduhov časov dávno minulých. Na moje predchádzajúce humorné, niekedy až satirické články s ruskou perestrojkovou záchodovou tématikou som mal veľa negatívnych, niekedy priam až nenávistných ohlasov. Vraj som urážal ruský národ a prečo som nepísal aj o pozitívnych veciach. Takže týmto ich autorom vychádzam v ústrety:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Čo sa mi v perestrojkovom Rusku páčilo a čo nie.

Toto nebude môj typický článok, v ktorom si uťahujem z ruských i našich neduhov časov dávno minulých. Na moje predchádzajúce humorné, niekedy až satirické články s ruskou perestrojkovou záchodovou tématikou som mal veľa negatívnych, niekedy priam až nenávistných ohlasov. Vraj som urážal ruský národ a prečo som nepísal aj o pozitívnych veciach. Takže týmto ich autorom vychádzam v ústrety:

Čo sa mi napr. v perestrojkovom Rusku páčilo:

  1. Mestská hromadná doprava. Perfektne fungovala dokonca i v najväčšom perestrojkovom chaose a môžeme ju Rusom iba závidieť. Robila sa koncepčne, koordinovane a jednotlivé druhy sa vzájomne dopĺňali. Zatiaľ čo v Bratislave všetky magistráty usilovne obchodovali s pozemkami určenými socializmom na lacný povrchový dopravný systém (VÚB, Slovenská poisťovňa a teraz bytové domy na Karadžičovej, zahustenie Tomášikovej, ktorá mala slúžiť ako odľahčovacia paralelka k Bajkalskej,..) a vďaka nim už nie je možné postaviť lacný povrchový dopravný systém.

  2. Automaty na sódovku (popísané v Podružení sa s milicionérmi v Rusku). Zmrzlina.

  3. Množstvo zelene v mestách. Jasle, škôlky, detské ihriská.

Čo sa mi napr. v perestrojkovom Rusku nepáčilo:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  1. Záchody. Skutočne sa väčšinou používali stúpačkové záchody a keď ich nahrádzali záchodovými misami, tak na nich čupeli na pätách, alebo ich až po okraj zalievali do betónu a prerábali na stúpačky. Skutočne sa toaletný papier do použití nehádzal do diery a po prechode na európske záchody v nich naozaj bývali vysvetľujúce nápisy „Bumágu brosáj v unitáz" - papier hádž do záchodovej misy.

  2. Hygiena v mäsiarstvach, keď napr. kurčatá sa sekali na polovicu i s vnútornosťami na obrovskom drevenom kláte v strede obchodu a obsah čriev striekal dookola. A centrálne odpadové rúry na smeti na chodbách obytných domov, z ktorých sa šíril neskutočný zápach.

  3. Fronty na všetko, vrátane najzákladnejších životných potrieb. A státie v niekoľkých frontách odrazu. Člověk sa proste postavil do rady, počkal, kým sa za neho postaví ďalší záujemca, povedal mu „zdes mojá óčereď - tu je moje miesto" a odišiel stáť týmto spôsobom do druhej či tretej ďalšej rady.

Z čoho som mal napr. v perestrojkovom Rusku zmiešaný pocit:

Alkoholizmus. Pred perestrojkou pili všetci všade a neustále, pri každej príležitosti a pod každou zámienkou. Človek proste prišiel pred obchod s alkoholom, počkal na ďalšieho záujemcu a s týmto úplne cudzím človekom si kúpil napoly alebo s dvomi cudzími na tretiny fľašu vodky, ktorú na mieste na stojáka vypili a rozišli sa každý svojou cestou. Cez perestrojku prišiel „Suchý zákon" - ruská verzia americkej prohibície 30. rokov. Zámer bol možno dobrý, ale centrálne neriadená direktívna realizácia sa zvrhla sa na plošné klčovanie viníc, zatváranie liehovarov a pivovarov, vyhlasovanie celých zón striedmosti miestnymi aparátčikmi a pitie domácej samohonky a akejkoľvek tekutiny s čo i len trochou alkoholu. V súčasnosti po politických zmenách je to už výrazne lepšie a mládež dáva pred tvrdými destilátmi prednosť pivu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo bolo napr. v perestrojkovom Rusku špičkové:

  1. Hokej. Nemá zmysel sa rozpisovať, prečo. Všetci to vieme.

  2. Balet. Ruská baletná škola je vraj absolútna svetová špička. I keď sa ja ako technik baletu vôbec nerozumiem a nechápem ani, prečo je balet umenie a moderná gymnastika šport, keď v oboch tancujú za zvukov hudby a vyjadrujú tancom svoje pocity.

  3. Kozmické technológie. A ešte i dnes, keď Američanom občas spadne nejaký ten ich zložitý raketoplán, lietajú potom do vesmíru jednoduchými spoľahlivými ruskými nosnými raketami.

Čo si myslím o budúcnosti:

Sme členom EÚ, Rusko je najväčším obchodným partnerom EÚ a závislosť EÚ od ruských surovín bude iba narastať. Naopak Rusko, ak si bude chcieť pred Čínou uchrániť východnú Sibír, bude musieť spolupracovať s EÚ a NATO. (Už teraz je HDP 1.2 miliardovej Číny väčší než 150 miliónového Ruska a na celom ruskom Ďalekom východe žijú len 3 miióny Rusov oproti 150 miliónom Číňanom v susednom Mandžusku na druhom brehu Amuru a Ussuri). Rusko je príliš veľké a príliš odlišné od EÚ, aby sa stalo jej plnoprávnym členom. Možno by to dokonca nechcela ani jedna z oboch strán, aby sa nemusela prispôsobovať. Ale privilegované partnerstvo je v budúcnosti v záujme oboch strán úplne isté. A podobne to platí i pre NATO (noví spoloční strategickí nepriatelia Čína, India, moslimský svet).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Európa je plná ľudí, čo vedia anglicky, nemecky, francúzsky,... Ale takmer nik z nich nevie po rusky a po takých ľuďoch je tam preto veľký dopyt. A tak svojim deťom (v škole sa učia povinne anglicky a na krúžku nemecky) platím súkromné hodiny ruštiny, povinne pozerajú ruské rozprávky na Ostankino 1 a v detskej izbe im počas ich hier púšťam CD s ruskými frázami a slovíčkami. A užé nemnóžko govorját.

Môj vzťah k Rusku nie je ani láska ani nenávisť. Je presne rovnaký, ako je vzťah väčšiny ľudí k Rusku u nás. Je fakt, že nás v 45 oslobodili, je fakt že nás v 68 obsadili. Pomáhali nám i nás využívali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napísal som len to, čo som tam za perestrojky naozaj videl. Nikoho nenútim, aby moje články čítal. Pôvodne som ich zmazal, ale teraz som ich obnovil a stojím si za nimi. Komu sa nepáčia, nemusí ich čítať alebo ma kľudne môže ďalej nenávistne v diskusných príspevkoch za napísanie pre neho nepríjemnej pravdy urážať. Komu sa páčia, môže mi kliknúť na karmu. A uvidíme, koho bude viac.

Ján Sýkora

Ján Sýkora

Bloger 
  • Počet článkov:  73
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Bežný občan so zmyslom pre humor. Zoznam autorových rubrík:  VojenskéPolicajnéRuskéZo života

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu