reklama

O rejtingu Srbska a stratených miliardách

Okrem toho, že Srbsko vynútenou amputáciou Kosova hrozne utrpelo na medzinárodnom imidži a národnej hrdosti a popri stratách na kultúrno-historických ustanovizniach, ktoré zostali „za plotom,” Belehrad ráta aj mínusy čisto ekonomické. Ktoré Srbom asi nikto nenahradí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Srbi, ktori prisli o svoje majetky v Kosove odskodne nedostanu...
Srbi, ktori prisli o svoje majetky v Kosove odskodne nedostanu... (zdroj: net)

 Medzinárodná hodnotiaca agentúra Standard & Poors upokojuje Srbov, aby sa nebáli. Že po strate južnej provincie sa rejtingy krajiny vôbec nezmenili. Pred jednostranným vyhlásením nezávislosti bol rejting Srbska BB- so stabilnými výhliadkami (outlook stable). Sladana Tepičová, predstaviteľka horeuvedenej agentúry uviedla pre Reuters, že tento rejting by mal platiť aj naďalej. Ale, vždy je nejaké ALE a tak dovetok znie nasledovne: „Budúci vývoj bude pravdaže závisieť od toho, ako bude vláda čeliť politickým tlakom a od pokračovania európskeho integračného procesu.“ Čítané medzi riadkami: „Buďte poslušní a nerobte hlúposti““

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Súčasné rejtingy Srbska sú zachované vďaka relatívne vysokej miere ľudského kapitálu a hrubého domáceho produktu (HDP) na hlavu obyvateľa. Cca. 5760 USD v roku 2007 podľa trhového výmenného kurzu (čo zďaleka prevyšuje mieru 3190 USD krajín z rejtingom BB).

 Ďalšia z agentúr, Fitch Ratings, taktiež upozornila, že nedelňajší krok Prištiny nepovedie k okamžitému znehodnoteniu rejtingov Srbska, ale vraj existuje riziko, že kosovská nezávislosť môže viesť k sérii nepredvídateľných a nekontrolovaných udalostí v Srbsku, ktoré môžu zvýrazniť politickú a ekonomickú nestabilitu tejto krajiny. V takomto prípade by Fitch rejtingy Srbsku znížil. Opäť tá citeľná výstraha medzi riadkami. Kosovo aj po nezávislosti zostáva destabilizačným faktorom na Balkáne, aj napriek všetkým pekným rečiam kosovských, amerických a západoeurópskych lídrov. Agentúra Fitch práve z tohto hľadiska pre Srbsko predvída vysokú mieru politického rizika, čo môže ohroziť dlhodobé rejtingy BB- pre valuty a domácu menu (platné od mája 2005). Fitch Ratings predvída vyostrenie politického boja v Srbsku a nárast vplyvu nacionalistov, ktorí sa cítia byť zradení Európou. Tí síce nepresadili svojho prezidentského kandidáta Nikoliča, ale až tak veľa mu nechýbalo. A agentúra ráta aj so scenárom predčasných volieb a zahataním srbského smerovania do únie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Pre krajinu ako Srbsko sú to veľmi vážne veci – moment Kosovo zrejme poznačí nielen túto ale aj budúce generácie politikov! A keď už Európska únia miliardou eur ide podporiť novostvorený štát, mala by sa zamyslieť, že akési „odškodné“ by si snáď zaslúžila aj krajina, ktorá bola okyptená proti vlastnej vôli. A ktorá tak nielen de iure ale aj de facto prišla o miliardy.

 Srbskí ekonómovia už teraz, keď ešte všetko ani je zrátané, odhadujú škody spôsobené stratou južnej provincie na 200 miliárd dolárov! Niečo tam predsa zostalo nastavené, vybudované a preinvestované. Iba majetky okolo 30 000 Srbov, ktorí ušli z Kosova pod nátlakom väčšinového albánskeho obyvateľstva majú hodnotu 4 miliárd USD. Tento kapitál Kosovčania Srbom asi vracať nebudú, že? Z čoho, keď im Európska únia ide požičiavať miliardu (zatiaľ) na rozbeh štátnosti? Možno keby sa vyzbierali kosovskí mafiáni, rozlezení po celej Európe... Ale to je už iná téma. Nemenej vážna. Štatistiky sú hrozivé. A potom sú tam ďalšie hodnoty, na ktoré už Belehrad stratil nárok. Pravdaže okrem výberu daní, lebo tie kosovskí Albánci neplatili ani v 80. rokoch, ešte pred príchodom Miloševiča (!!!) v rámci akcie občianska neposlušnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Syndróm Kosova rodí aj isté ekonomické anomálie, ako je napríklad exodus Srbov a Nesrbov z bohatej Vojvodiny do blízkeho zahraničia. Slovákov na Slovensko, Rumunov do Rumunska a Maďarov hádajte kam. Rumunské mesto Temešvár od júla 2007 zaznamenalo okolo 200 žiadostí o politický azyl srbských občanov. Muži sa boja, že v prípade nového konfliktu (Kosovo) budú musieť narukovať a prekračujú „čiaru“ spolu so ženami a deťmi. Bez obáv. Okrem nich zo Srbska migrujú aj pondikatelia a firmy, ktoré cez Temešvár a Rumunsko majú otvorený vstup do EÚ. A to iba pred 20 rokmi Rumuni pod hrozbou zastrelenia či utopenia prekračovali Dunaj do výbajenej a slobodnej Juhoslávie... Ha, časy sa menia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Podľa odhadov Svetovej banky sa v Kosove nachádzajú podzemné prírodné zdroje v hodnote 19 miliárd dolárov. Som zvedavý ako ich budú vedieť využiť noví majitelia (keď tým pôvodným to nedovolili). Vlastne sami sa o to snažiť ani nemusia. Vo všetkom (výcvik armády, logistika, politická podpora) im zatiaľ pomáhajú dobrí kamaráti zo Západu, tak prečo by im nepomohli aj gazdovať? Možno pod ochrannými krídlami budúcej vojenskej základne USA.

Jaromír Novak

Jaromír Novak

Bloger 
  • Počet článkov:  145
  •  | 
  • Páči sa:  0x

V 40-tke vraj už človek má mať dosť rozumu a vedieť, čo presne chce. Hmm.. Zoznam autorových rubrík:  Family portraitBELŽIKROmaniaSúkromnéSvet je malý (ale nádherný)

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu