reklama

Maliar Michaloviec - J. T. Mousson

"Keď som vystúpil na stanici v Michalovciach z vlaku, bol som očarený krojmi žien žiariacimi množstvom farieb." Takto komentoval svoj príchod na "Hornú zem" učiteľ z Dolniakov. Maďar - Uhor v ktorom kolovala aj Francúzska krv, ale  hlavne obdivuhodný impresionista.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Teodor Jozef Mousson (1887 Högyész – 1946 Trenčín), žil a tvoril v Michalovciach v rokoch 1911 – 1944. Do Michaloviec ho odsunula školská správa Rakúsko-Uhorskej monarchie čo sa mu v budúcnosti zmenilo na utrpenie. V roku 1918 totiž vzniklo Československo a jeho ako Maďarského učiteľa už nepotrebovali. Bol prepustený a preto často musel chytať do ruky štetec a farby.

Za druhej svetovej že vraj po krčmách predával obrazy po 50 korún. Dnes sa ich cena vyšplhá aj na stonásobok pôvodnej ceny.

Mousson napriek tomu aký mal život, býval pre Michalovčana na ozaj romantickom mieste. Nazývame to miesto "Hrádok". Na mieste terajšej hvezdárne mal svoj dom. Vyššie je kaplnka - mauzóleum rodiny Stárayovcov - grófov z Michaloviec. Vrch oddávna nazývaný Hrádkom je opísaný už v encyklopédií o Rakúsko- Uhorsku svojho času ako vojensky strategické miesto. Z jednej strany že vraj nedobytné a z druhej s dobrým prístupom. Jozef T. Mousson mal teda strategické bývanie. Videl na mesto i na okolie. Každé ročné obdobie skúmal pôsobenie slnečných lúčov, ich hru a snažil sa zachytiť realitu z akej vyžaruje samo svetlo. Svetlo, ktoré konzervuje prítomný okamžik, svetlo ktoré je v prítomnej chvíli chvíli tu, a zároveň niekde inde. Vitajte vo svete impresionizmu!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Michalovce J. T. Moussona vtedy a dnes


Jeho dcéry? Kam kráčajú? V pozadí je Hrádok s kaplnkou na vrchu. Za ňou mal svoj dom.

Obrázok blogu

Toto nie je určite miesto odkiaľ majster Mousson maľoval. Je to jediné ktoré sa približuje originálu na obraze. To pravé miesto je inde. Tak prečo som neodfotografoval ohyb Laborca s pozadím "Hrádku" z toho správneho miesta? Pretože sa nedalo. Mousson si postavil svoj maliarsky stojan zrejme tam kde je dnes hrádza pre reguláciu toku. Možno za jeho čias sa tam dalo kúpať. Z tohto bodu hrádze by to sedelo, lenže pán Mousson nemal foťák a maľoval bez ohľadu na panoramatické videnie. Teda mne sa do foťáka nezmestil ohyb Laborca a zároveň hrádok v pozadí. Majster Mousson to dokázal. Možno vedome, možno nevedome ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A prečo je tam dnes tak málo vody? No práve preto sa budovala pri Michalovciach vodná priehrada Zemplínska Šírava, aby sa Laborec nevylieval. A preto je dnes v Laborci miestami tak málo vody. Ale opravte ma, tiež mám pocit že som fotil nejaký kanál:-)

Obrázok blogu

Trh s grécko-katolíckym kostolom v pozadí. A dzivky še chvaľa co novoho kupiľi:-)

Obrázok blogu

No tak toto len hádam. Všimnite si ten oblúk pod strechou veže. To sa nepodobá. Lenže rímsko-katolícka veža o pár desiatok metrov ďalej je už úplne iná. Takže možno to ani Michalovce nie sú, alebo majster improvizoval ...

Obrázok blogu
Obrázok blogu

dnes je to budova ktorá patrí Zemplínskemu múzeu. Je to dnes galéria, ale aby bol obraz úplný, patrí k tomu aj fotka nižšie:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Táto budova patrila miestnym grófom a slúžila ako sýpka. K tomu spomeniem že za druhej svetovej vojny po akciách partizánov v okolí a po zabití vinníkov okupantmi zobrali fašisti násilým niekoľko chlapov z vypálenej obce Vinné a okrem iného mali vybrať práve túto sýpku. Dá sa do nej dostaňť cez okno od parku.:-)

Obrázok blogu

Škola, židovská škola, za Slovenské štátu škola pre Nemecké deti. Myslím že hitlerjugend. Dnes (alebo včera?:-) Hostinec Tatra. V podstate je v tej budove krčma a predaj mäsa.

Obrázok blogu

No nemám pravdu?:-)

Obrázok blogu
Obrázok blogu

V pravo kašteľ nevidno, nezmestil sa do záberu. Pán majster Mousson to dokázal.:-)

A ešte niektoré z obrazov J. T. Moussona

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Miesto kde J. T. býval

Obrázok blogu


Dnešná hvezdáreň na mieste majstrovho domu.

Obrázok blogu

Tento múrik s plotom zámerne zachovali ako pozostatok z domu J. T. Moussona

Obrázok blogu

Takúto pekne gotickú kaplnku mal hneď za domom ...

Vždy som chcel napodobňovať Mussonov impresionizmus. Jeho obrazy sú tak živé ... Nie je tam fotografická presnosť v zmysle precíznosti, ale je tam presnosť vnímania farieb mimo čas a priestor. A predsa sa mi fotografia reality zobrazí kdesi v mozgu ak sa dívam na obrazy majstra Moussona. Ale to len duch nahliadol pocit, ktorý inak nezachytíme, len ak cítime túžbu umelca po zobrazení krásy.


Nikdy som jeho impresie nedosiahol, vždy zostane pre mňa neprekonaný. Alebo možno raz? ....










Jozef Kamenský

Jozef Kamenský

Bloger 
  • Počet článkov:  316
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Zaváži len to, čo neumiera a pre nás neumiera to, čo umiera s nami. Zoznam autorových rubrík:  filozofické zamysleniapoéziaduchovnoumenieportréty blogerovDuch pôsobiaci v časealchýmia vareniaangelológiahistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu