reklama

Čo nám dáva Amerika

Nemôžem sa dívať na svet ako len tak, že tu je nejaký ideál, ktorý upadol a smerom dole vytvára mnohé formy existencie. Nič nie je naveky zlé, ale ani naveky dobré. A z tejto platformy sa chcem vyjadriť azda aj k sporu USA kontra Rusko.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Mnohí sme najmä v detstve čítali knihy o neohrozených zálesákoch, samotárskych kovbojov, ktorí si išli za svojím cieľom obyčajne nájsť si svoj spôsob života, kúštik zeme, kde by samostatne žili a pracovali, kúsok svojho života vypracovaného vlastnými silami. O farmároch, ktorí kolonizovali divoké prérie, a boli konfrontovaní s cudzotou neznáma, no museli ju poraziť len sami, svojou vôľou, svojím umom.

A Indiáni. Poznáme ich cnosti, ich túžbu po absolútnej sebakontrole, na ktorú boli pripravovaní skúškami iniciácie. Nesmeli dať najavo bolesť aj keď ich mučili, kúsok po kúsku krájali priviazaných ku kolu.

Čo to bolo za vôľu vzoprieť sa dobovému systému v Európe a vydať sa do Ameriky? Boli to rôzne kresťanské sekty s vôľou po vyššej morálke a to vypracovanej až do pre niekoho neprirodzených polôh. A títo náboženskí vyhnanci tvorili základ kvásku obyvateľstva USA.

Vôľa presadiť vlastné veci spela k vojne a k separácii. To je základ tejto bájnej slobody v USA - vôľa k sebapresadeniu. A nie je to tak?
Keď čítame motivačnú literatúru odtiaľ, je to samá vôľa k úspechu. Akýmsi zhrnutím je posledný hit - "The Secret". Preto aby sme mali úspech, musíme neustále na ten úspech myslieť, je to taká mágia vôle. Dokonca Američania sú ľudia vôle aj podľa istého vedca - Nemca židovského pôvodu, ktorý meraním lebiek zistil, že ľudia v USA narodení už majú väčšiu čeľusť, čo fyziognómia naznačuje, že majú väčšie vôľové vlastnosti.

Rozvíjať vôľu je dobré, je to vlastne o stálosti, vernosti, stišeni sa, o poznaní. Vôľa nie je sila v zmysle Marsu, ale je to prv hlboké poznanie a potom neustále rytmické opakovanie, a tým hustenie poznaného. V USA máme rôznosť náboženstiev pozbieraných z celého sveta, je to tam ako svetový skanzen. Ale je to aj skanzen svetových kultúr, myslenia ....

USA umožňujú, aby popri sebe žila rôznosť, ale zakonzervovaná rôznosť, ďalej sa už nerozvíjajúca. Tolerancia sa uplatňuje viac v zmysle umrtvovania. A toto je demokracia, a sloboda, ktorú šíria do sveta. Nejde o cestu k nejakému cieľu, prosto len o prežívanie medzi sebou. To sú sily padlého Saturnu - my vám umožníme trvanie v čase, ale trocha vás umrtvýme, nevadí?

No a už som tam - kritizujem USA a toto som práve nechcel. Treba si uvedomiť, že každá cnosť vrhá svoj tieň a ide o to, kto čo vidí a pod.
Genius loci USA je v ideálnom prípade rytier v brnení, ktorý ide bojovať proti nízkosti. Však ak keď v USA sloboda aj rôzne padlé veci, donedávna sa hovorilo o puritánskej Amerike. A tak to je, to je ten základ. Americký kovboj má, v sebe dokonca toľko cnosti, že krásavice pracne nedobýja, ako Európsky princ, ale sa mu samé vrhajú do náručia. Americké umenie to dostatočne jasne zobrazuje.

Vôľové vlastnosti nám mnohým chýbajú a nech je nám USA preto príkladom. Lenže vôľa sama osebe, ak nie je čo "vôľovať" je nám nanič. A to je problém, ak je tu vôľa, ale nie je cesta, nie je idea .... To potom sa vôľa chytí akejkoľvek nízkosti, dokonca základných pudov. Potom tu máme rôzne morálne poklesky, vôľu povedzme len konzumne sa vyžiť a preto vyžitie viesť vo svete vojny.

Čo ale robiť, ak je tu vôľa, ale nie je čo "voliť"? No predsa zamerať sa na svet ideií a na Východ! Východ a Západ sa potrebujú! Na Východe sa manifestuje svet ideí, na Západe svet vôle, uplatnenia ideí v hmote. A je to tak. V Sillicon Valley pracujú vedci z celého sveta, ale nie sú to len anglosasi, naopak ....

Každý si musí vážiť hodnoty, ktoré vanú z USA, každý si predsa musí vážiť hodnoty stálosti, vernosti, vôle .... Hodnoty toho rytiera, ktorý si cvála svetom a potláča nízkosť. Ale zas toto všetko je nanič ak tu nie je východ a napr. aj Rusko ...... Ak tu nie je mních, básnik, alebo umelec, či len dvorný blázon, ktorý tomu rytierovi nedá vedomosť, že čo má v tomto svete brániť ......

USA nie sú o slobode, ale o vôli a to je niekedy viac ....

 

Jozef Kamenský

Jozef Kamenský

Bloger 
  • Počet článkov:  316
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Zaváži len to, čo neumiera a pre nás neumiera to, čo umiera s nami. Zoznam autorových rubrík:  filozofické zamysleniapoéziaduchovnoumenieportréty blogerovDuch pôsobiaci v časealchýmia vareniaangelológiahistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu