Akékoľvek mäso pripravené na kely dostane jemnú chuť a samotný kel pôsobí ako som už spomínal liečivo. Manželka kúpila kuracie krídelka, ja som mal vymyslieť prílohu, ale kel som narýchlo nezohnal, len Čínsku kapustu. Tú ani nevarím, stačí posekať a ku koncu dusenia som ju hodil ku krídlam, aby trocha zmäkla a jedna ingrediencia s druhou si vymenili chute.
Vdýchol som predjarný vzduch
Jeho arabesky molekúl príjemne hladia pľúca
tak ďaleko by výdych chcel konať svoju púť
k zapálenému východu oblakov
ktorým rumenec zalial líca
na čosi sladké má jazyk môj chuť ...
Na to ľahké, čo všade vôkol máva krídlami
zlatoružový život, zrodený z plačúceho snehu
že jeho výpary sa musia vznášať nad nami
so slnkom sa rozhodli konať púť
k zrodu ružových oblakov
skúmajú, jak nový život kuť ....

Nepiekol som v trúbe, napodobnil som pečenie pre úspornosť v hlbokej panvici. Na rozpálenom oleji opekám krídelka, kým to ide, a kým si samé nepýtajú vodu, lebo by sa inak spálili. A tej vody dnes sa dočkali neskôr ako inokedy, lebo som k nim hodil mladú žihľavu, včera natrhanú, s červenkastými lístkami, ktoré denne páli mráz. Pustila trocha šťavy.

Núdza je učiteka, kto chce žiť úsporne, ten musí rozmýšľať. A ide aj o čas. Prudko osmažiť a udusiť, to je cieľ.

Včera mladučká žihľava vykúkla spod zeme, bojovala s mrazmi a ako dôsledok tohto boja sú jej zrumenené lístky, do krvava žiaria. Fotkám neverte, klamú, rovnako ako klame zrak ...
Ľahko sa splýva so snami Jari
a človek nevie, kam skôr vydať sa na púť
Príkaz správneho zrojí vždy z hlavy
myseľ krídlam, vždy upraví chuť.
Ku krídlam tuláckym
hodí sa hlava
a to je aj dnes moja strava
kapusta, no nie guľatá
dnes musí byť hlava bojovná
a až z Číny vzatá.
V krajine, kde sa kruh mení v obdĺžnik
kde srdce zmieta vášeň
tam myseľ je dobrý protivník
tomu, čo potrebuje kázeň.
A takto som robil krídelka na kely:
Keď oheň hnevu týra telo,
musíme nájsť hlavu
globálne myslenie a nadhľad
a srdce čo dá hlave krídla.
Pokojná myseľ
koreň poddajných myšlienok
ako vlniek ihrajúcich sa.
To nie je ako vlasy bodliaka.
Len sa vlň a splietaj ornamenty,
ty s hlavou ako kučeravý listu kel.
Varený kel, balzam na pečeň
a tak balzamom na hnev
sú práve tie Venušine krivky
plynule prechádzajúce v barok.
A keby tá kučeravá hlava
plná zaoblených myšlienok
ešte dostala krídla ...
Niet lepších krídel
ako kuracie
s vysokým obsahom medi.
A vtáky nebývajú choré.
Oduševnene lietajú,
nemajú čas na pády ....
Výslednú fotografiu môjho snaženia nemám, lebo som sa nevedel rozhodnúť, ako najlepšie upraviť kuracie krídelka s Čínskou kapustou tak, aby sa slinky zbiehali. To je jedno, ak si to pripravíte, na záverečnej úprave vlastne ani nezáleží. Záleží hlavne na tom, že sme to pripravovali s láskou, a dobre sme si prípravu jedla užili.