Nuž je to stroj na chrúmanie, likvidátor vecí, ktoré sa mu zmestia do papule, a čo sa mu nevojde, to "len" pohryzie. Keď ma vidí ísť do kuchyne, zdvihne sa aj v najväčśej únave a striehne či mu čosi nepadne k labkám ako politikovi dobrá trafika. Ak nie, sadne si, zapichne do mňa svoje temné južanské oči a s melancholickým pohľadom čaká ...
Je vynikajúcim spoločníkom pri varení. Keby ma tak sledovala žena ako sa to robí, nie on ... Kúsok mäska mu dám, on kňučí o ďalší. Tak nie môj Qurino, veď ty by si zožral aj celé kura!
Návštevy miluje, veď ľudia vždy niečo hodia. Učí sa a motivujú ho pamlsky, ochráni nás lebo ho živíme. V podstate žije na pricípe výpalníka - "ja ti poskytnem ochranu človeče, a ty mi dáš žrádlo! A už aj, lebo ťa pohryziem! Jednoducho pes je taký chudák, život mu určuje chuť na papkanicu. Ešte šťastie, že ja som človek ...
Ups, čosi sa stalo a zamyslel som sa. Preboha, veď aj my sme len psy!
Veď koľko umu dávame do toho aby sme sa čím lepšie uživili! Chceme lepšiu potravu, a tak sme vymysleli politiku, systém ako zariadiť vždy lepšie a lepšie žrádlo. Čo beží denne v médiách? O čom sa vždy debatuje? O tom, že kto nám zabezpečí lepšie žrádlo, kto nám z neho kradne, a politici sa medzi sebou hádajú, že kto je lepší v zháňaní žrádla.
Chceme kvalitné školy a vzdelanie sa cení, lebo si potom nájdeme dobre platenú prácu a tým lepšie žrádlo, nóbl reštaurácie. Cieľ je tam kdesi vo svetlej budúcnosti v podobe luxusného jedla, ktoré nám pripraví najlepšie francúzsky kuchár a dáme si k tomu dobré odrodové, archívne za cenu z ktorej by tí menej vzdelaní padli na zadok.
Koľko driny a sedenia nad knihami je potrebnej k tomu, aby sme sa si splnili svoj sen a výborne sa najedli! Aby sme prešli celý svet a po večeroch sa bavili s priateľmi čo dobrého sme kde schrúmli. Máme preto úctu k vzdelanosti a k vzdelaným, lebo oni vedia ako prísť k lepšiemu žrádlu.
Reklamné letáky sú bestsellermi, články o jedle sú najčítanejšie a národ sa urazí do krvi, ak mu poviete, že nevie variť, že je u nich slabá úroveň gastronómie.
Lebo čo je dôležitejšie v živote ako žrádlo? O čo iné sa usiluje veda a technika ak nie o zlepšovanie úrovne kulinárstva? Veď čo je hnacím motorom pokroku ak nie túžba po jedle?
Slovensko chce dosiahnuť svoje vzory, ktoré majú gastronómiu na vysokej úrovni. Veď o čom inom sú naše každodenné rozhovory, blogy o tom, kde ti dajú dobre nažrať a s úsmevom, a kde nie ...
Už ani neľutujem svojho psíka, že je chudák a len pre kúsok pamlsku plní príkazy. Že nemá slobodnú vôľu. Už ho tak neľutujem ak vidím čo všetko je schopný človek urobiť pre kúsok jedla, ako sa dokáže ponížiť. Ako ubíjame v sebe cnosti aby sme mohli dokonale plniť príkazy nášho chlebodarcu, plazíme sa a kňučanie o žrádlo sme vyvinuli na reč, mozog nám narástol aby sa stal dokonalými tesákmi ktorými si môžme urvať viac dobrôt ako tí psy pri našich nohách.
Pes mi povedal - "pozri sa akí ste úbohí, ľutujem vás ... Ja robím len čo musím, ale vy môžte svojho ducha používať aj na niečo iné ako je žrádlo, ale veľmi to nerobíte ..."