reklama

Duch Európy a otázka jej zjednotenia

Muslim Hatem Berezouga vo svojom blogu opisuje Český národ ku ktorému zavítal ako kultúru, kde majú ľudia akýsi nadhľad, sú zdržanliví, nepodliehajú emóciám ako jeho kultúra v Tunise. Nie je ťažké uhádnuť, že mieril na intelekt, m

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Muslim Hatem Berezouga vo svojom blogu opisuje Český národ ku ktorému zavítal ako kultúru, kde majú ľudia akýsi nadhľad, sú zdržanliví, nepodliehajú emóciám ako jeho kultúra v Tunise. Nie je ťažké uhádnuť, že mieril na intelekt, myslenie z ktorého ona rozvaha a nadhľad pochádza a tiež bude určite pravdou, že toto platí pre celú Európu a pre celú Európsku civilizáciu. Odkiaľ sa to vzalo?

Ľudia radi vytrhávajú jednotlivosti k obrazu svojho vnútra, napr. niekto hodí princípy Francúzskej revolúcie na celé dejiny Európy, že sloboda, rovnosť, bratstvo, to sme my .... Iný vytrhne len kúsok kresťanstva, ďalší povedzme vedu a pod.

Ale aký princíp by sme našli naskrz dejinami Európy a aj naprieč jej rôznorodým myslením. Apropo - myslenie ... V indoeurópskych jazykoch človek a hlavne muž a myslenie je podobné slovo, človek je ten, kto myslí. Archetyp pre to by sme našli stelesnený u boha Dia (Zeus), resp. Jupitera, v Egypte to bol Amon, kde si všimnime sa ozýva to "mens", staroindicky je to "manyate". Germánsky ekvivalent Jupitera, resp. Jovu je Donar, u Slovanov Perún.

Netreba sa nechať pomýliť, že Jupiter, podobne ako Perún bol boh blesku, atmosferických úkazov. Dianie v atmosfére je vonkajším obrazom duševného, či duchovného procesu myslenia, myšlienka je tu ako blesk, ona "napadne", "prebleskne", alebo sa aj "utopí", žiari, bliká, a pod.

Zrod Európy je intuitívne vyjadrený v báji, kde Zeus unáša Európu z Ázie na Krétu, kde mu porodí syna Mínoa (mens, myseľ)
Jupiter je bohom poriadku, spravodlivosti, zákonov, myslenia, ochrancom rodiny, štátu a pozor - pre tých, ktorým by sa to nevidelo, je aj ochrancom utečencov. Asi od koho čerpajú podvedome slniečkári ...
Emil Páleš vo svojej knihe Angelologia dejín 1 zrovnáva Jupitera ku kresťanskému archanjelovi Zacharielovi, ktorý má podľa tradície rovnakú archetypálne funkciu, dodám len, že ide o šiestu hierarchiu a sú to anjeli múdrosti. A tak to súvisí aj so Sofiou, božou múdrosťou, ktorú Boh podľa písma stvoril na počiatku a podľa nej sa odvodzovalo stvorenie, múdro sa dávalo dohromady.

Jupiter, resp. anjeli múdrosti riadi stvorenie, dáva mu systém, poriadok, pracuje s ideami. Zjednocuje. Všimnime si, ako novovzniknuté kresťanstvo malo podobnú ambíciu spájať rôznorodosť, však titulom pápeža je Pontifex Maximus - staviteľ mostov.
Stredoveké kresťanstvo dokonca naväzuje na staroveký univerzalizmus, ktorý má prejav v astrológii a tak Krista, či Sofiu umiestňujú medzi dvanástich apoštolov, čoby dvanásť znamení zvieratníka, dvanásť aspektov stvorenia, ktoré Kristus, resp. Sofia dáva dohromady.
Európan má pocit, že v myslení sa mu zjavuje archetypálna pravda sveta, toho iné kultúry majú pomenej, napr. India nepolemizuje, verí len zjavenému a svätým textom, a to ostatní podobne. Filozofia je vlastná najmä len Európe,

Zaujímavosťou je, že okrem dvanástich znamení zvieratníka, dvanástich apoštolov a dokonca dvanástich hviezd na zástave Európskej Únie je tu fakt, že planéta Jupiter obehne okolo slnka za dvanásť pozemských rokov. Pri tej EÚ by som spomenul aj jej heslo a ním je “Zjednotení v rozmanitosti”. No nie je to čiste Jupiterská idea mnohosti stvorenia, do ktorej je vnesený zjednocujúci princíp? Aj keď je to zrejme od Aristotela, ale to nič, ten je predsa náš. Napadnú mi pritom aj vzhľady kresťanských mystikov ako bol Jakub Boehme.alebo majster Eckhart. Všetko vo všetkom ...

Ale toto nám nestačí aby sme úplne pochopili charakter Európy, resp.princíp myslenia, ktoré zjednocuje, pretože ide o to čo zjednocuje a prečo.

Povrchné hodnotenie povie, že však všetko je len o peniazoch a my sme tolerantní, lebo nám nezáleží na viere a názoroch kohokoľvek, ak nám z neho čosi kvapne. To bol aj dôvod prečo niektorí panovníci usádzali Židov na svojich majetkoch, alebo v Rusku nejaký gróf Habánov. Je jedno v čo veríš a aj ako sa správaš, aj akú farbu kože máš, len vytváraj produkt, peniaze, majetok ...
To som už pri otázke zjednotenia EÚ, pretože duch času naozaj nás tlačí k tomuto, len vieme my na akej báze? Peniaze a komfortný život, alebo vágny pojem humanizmu?

Ale nedá sa povedať, žeby Európske myslenie bolo tolerantné k tomu, čo sa klasicky nazýva ako nemorálnosť. Ani najväčšiemu humanistovi dnes sa nepáči lenivosť, požívačnosť, kradnutie, agresivita a pod. Preto napríklad aj ich motivovalo písať články o tom, ako je mýtom, že Rómovia z osád sú špinaví, je tam promiskuita, lenivosť, neporiadok, poberanie omamných látok. To nie je pravda! Tu aj povedzme ateistický humanista prejavuje len to, z čoho vyšiel, z kresťanskej kultúry, ale je tam aj čosi navyše ...
Vidíme len peniaze, ale nevidíme už, že hlavne len morálny a mravný človek ich získa (ak ich neukradne) a preto prísne nábožensky založení Židia a preto Habáni a preto povedzme Jehovisti, lebo je tam dôvera!

My nie sme tolerantní ku všetkým! Viď aj názory humanistov, aj keď ich vedie skreslené videnie reality. Nepáči sa im Kotleba, lebo si myslia, že si len chce udrieť a priživiť sa. Dobre, ale kuknite sa do zrkadla aj vy. Ale dosť bolo slovnej ekvilibristiky, poďme k veci ...

Každý chce pokrok, hoci nie každý si myslí, že Vesmír, prinajmenšom Zem je hračka na kľúčik. Nie, vývoj je tu hlavne pre vnútornú snahu človeka, jeho rozhodovanie sa pre potláčanie pudov, zvieraťa v sebe, alebo pre jeho schopnosť tvorivo odpovedať na nepriaznivé podmienky. Áno, mnohé kultúry zabila prosperita bez snahy a naopak ... Toto je v našom myslení a toto intuitívne, alebo aj vedome rozvíjame ...

Neexistuje iné zjednotenie, ako len duchovné, ostatné je len využívanie, zneužívanie, prostitúcia. Výmena informácii musí prebehnúť na hlbšej úrovni ako sú len peniaze. Viem, rozumie im každý, preto niekto peniazmi vysvetľuje všetko, ale mýli sa.

My nie sme maglajs, to nie je jedno kto a čo sa spája, niektorým treba povedať čo robia a to je to, že nepozerajú na vonkajšiu formu, ak je tam úsilie o morálny vývoj.
Európania korenia v mysli, teda povrch ich nezaujíma, len tá podstata a zistili sme aká je tá podstata? Máme povinné základné školstvo, teda si ceníme vzdelanie a prosím nezostaňme len pri vágnom pojme vzdelania, ale pôvodne sa naozaj tým myslelo zmorálnenie a zmravnenie človeka.


Zjednotenie EÚ len na základe trhu nejde ďalej ako je to len u zvierat. Vágny pojem slobody bez obsahu tiež je o ničom a neskutočne frustruje. My musíme pripustiť vývoj ducha, ako ho stimulovať, ako dať ľuďom aj túto potravu. My už teraz máme snahu rozumieť si len s morálnymi, s tými, ktorí veria v učenie sa k lepšiemu človeku, k duchovnému pokroku. Ja sa nebojím ani termínu "krajšie zajtrajšky", ide len o to, kto to myslí falošne a kto nie.

Spoločnou ideou zjednotenia EÚ by mal byť nejaký étos a áno, prijmime kohokoľvek, akejkoľvek farby kože a viery, ale nech spadá do našej mienky o tom čím chceme byť, či chceme byť lepší ako duchovné bytosti, alebo nie. Toto bola odjakživa Európa.
Aj na Kotlebovi priťahuje toto, že oni sú morálni proti nemorálnym. Antisemitizmus nestojí na ničom inom, len na názore, že Židia páchali zlo a neexistuje iný liek ako to vyvrátiť, príkladov mám mnoho a nie je to len kabala a chasidizmus.
Zas tá druhá strana, tí slniečkári majú veľa reči o humanizme, ale konkrétne návrhy ako zlepšiť ľudí žiadne. Len proklamácie.

Pri islame sa nikto nebaví o naozajstnom pozitívnom pôsobení a to práve ja by som tam niečo našiel. Islam nikto neodsudzuje, lebo je to viera, ale že sa predpokladá, že nezlepší človeka. Teda tu v našom prostredí. Ak ale islam, resp. jeho rôzni hodnostári preukážu, že sa budú snažiť zmeniť islam tak, aby človeka aj menil, a tým nemyslím živého na mŕtveho, tak som za ...

Neviem ako presne by to malo byť pri tom aby sme si stanovili bod zjednotenia, ale konečne musíme o tom hovoriť. Ja som len chcel ukázať, že naozaj je jedno akú má národ kultúru, aké kto má náboženstvo, kto aký je, ale dôležité je, ako kto sa dokáže zušľachťovať k lepšiemu. A niekde tam by mali byť kritéria na to, že kto je náš a kto už nie ....


 

Jozef Kamenský

Jozef Kamenský

Bloger 
  • Počet článkov:  316
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Zaváži len to, čo neumiera a pre nás neumiera to, čo umiera s nami. Zoznam autorových rubrík:  filozofické zamysleniapoéziaduchovnoumenieportréty blogerovDuch pôsobiaci v časealchýmia vareniaangelológiahistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu