reklama

Ako som si ukradol kus verejného priestoru II.

Článkom nadväzujem na starší, kde popisujem ako som "zabral cudzí majetok" aby som ho trocha skrášlil. Rastliny podrástli a pribudli nové. Pribudol aj oblúk na popínavé ruže a aj vedomosti ohľadom záhradníčenia. Ale veru aj ubudlo. Dvakrát po sebe sa neujala popínavá ruža a odhnila magnólia. A k mínusom patrí aj to že ruža Eden Rose sa mi neťahá hore ako by mala. Zrejme by som ju mal nejako špeciálne strihať, ale ako, to len hádam a učím sa skúsenosťami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Prv ako začnete čítať ďalej, odporúčam prečítať si toto: Ako som si ukradol kus verejného priestoru

Oproti minulému roku záhradka podrástla, a to som si všimol naozaj až z fotografií že ako.

Obrázok blogu

Na fotke dole je vidno oblúk ktorý si sme zabetónovali. Betón vystupuje vysoko nad zem preto aby kov neprišiel do kontaktu s vodou či snehom.

Obrázok blogu

Japonská vŕba je určite známa, teraz je in, tak sme jednu na jarmoku od Poliakov kúpili. Bola veľmi lacná. A prečo práve vŕba? Máme tu Vavrínovec ktorý bol v Grécku zasvätený bohu slnka Apollónovi a teda strom mesiaca sa ako doplnok veru hodí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Už som spomínal že si neviem rady s formovaním ruže odrody Eden Rose. Mám tam len také bambusové palice ako podpery, rozmýšľam nad nejakou vhodnou a lacnou podperou, ale čo mi najviac vadí je to že konáre padajú skôr dole ako by sa mali ťahať hore. Je to totiž popínavá ruža. No raz po odstrihnutí neplodného konárika som zistil, že ostatné ktoré z neho vyrastú pôjdu rastom hore. Tak mám podozrenie že finta ako dostať ružu hore je v správnom strihaní, vo formovaní strihaním na správnych miestach.

Obrázok blogu

Ostatné ruže sú kúpené v Tescu v akciách a pravda je že o aké ide sme sa dozvedeli až po ich rozkvitnutí. Totiž obrázok a popis nesedel s realitou, ale napriek tomu kvitnú bohato a majú zaujímavé sfarbenie. Fotografia je z obdobia kedy až tak veľa kvetov nebolo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Prv sme neuvažovali o bylinnom záhone, lebo viete, psy a tak ... Ale predsa len sme vysiali bylinky takého druhu aby lahodili oku, nie na zber. Pravda ale je že nakoniec Šalvie som nasušil hodne.:-) Odkvitnutú vňať treba strihať, tak čo už s ňou? Do stredu kruhu vytvoreného zo šalvie som chcel zasiať Yzop. Je to nádherná vysoká bylina s modrými kvietkami vhodná na zápaly, pôsobí dobre na ľadviny a je dobrá aj ako korenie. No semienka som sial neskoro a neujali sa. Na záhrade pri chate ale áno, tak neviem kde je chyba.

Je tam tiež aj Medovka, Oregáno a Rozmarín. Foto som ani neurobil, lebo už nekvitnú a nebola by to pekná fotka. Pochválim sa ešte, že sa mi podarilo úspešne presadiť z lúky nad Klokočovom Materinu dúšku. Ujala sa pekne a aj sa rozrastá. Nádherne sladko vonia a čaj z nej je super. Tiež som presadil zimozeleň a na počudovanie tiež sa jej darí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pred rokom sme zasiali Ostropestrec mariánsky. Je to bodliak, ale má nádherný kvet. Lieči pečeň, ale my sme ho zasiali len na okrasu. Nie je to trvalka a keďže sa aj neúmerne množil kde-tade, odstránili sme ho. No na naše prekvapenie na jar a v lete vyrástli ďalšie a tak sme ich nechali:

Obrázok blogu

Ostropestrec mariánsky

Je zaujímavé že náš zajačik Ňufi nikdy neprekročí hranice "záhradky". Obojok prehryzie, tak som to riskol a pustil som ho dúfajúc že azda jeho inštinkt ktorý rozpoznáva autoritu mu nedovolí sa odo mňa vzdialiť. No na moje prekvapenie sa správal tak, ako keby vedel že "toto územie je naše". Je niekedy problém ho chytiť, ale dá sa. Najmä ak ho naženiem do šalvie kde si myslí že je neviditeľný.:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Lístky šalvie.

Obrázok blogu
Jozef Kamenský

Jozef Kamenský

Bloger 
  • Počet článkov:  316
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Zaváži len to, čo neumiera a pre nás neumiera to, čo umiera s nami. Zoznam autorových rubrík:  filozofické zamysleniapoéziaduchovnoumenieportréty blogerovDuch pôsobiaci v časealchýmia vareniaangelológiahistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu