reklama

Problém školstva? Upadok spoločnosti

Nízky plat frustruje, tiež morálne neocenenie spoločenskej dôležitosti. Takisto sa do toho mieša závisť, chtíč, možno aj lenivosť, túžba po komforte ....

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Polemiky o problémoch v školstve mi pripomínajú presýpanie, premiestňovanie piesku na púšti. Jedni to chcú riešiť peniazmi, iní reformami v didaktických postupoch a pod. Tiež sú sťažnosti na úpadok učiteľského stavu. Ale tu by som pripomenul, že úpadok v medziľudských vzťahoch je všeobecný, smerujeme k džungli v zmysle vulgárneho darvinizmu. Nakoniec kedy mal učiteľ takú vážnosť a vysoký plat? Hádam nemyslíme komunistov, lebo predtým hlavne mladý učiteľ učil hlavne len za stravu a strechu nad hlavou. Ja viem, dnešné platy moc o inom ani nie sú, ale týka sa to 2/3 Slovákov.

Nedávno som videl diskusiu o stave školstva a veľmi ma svrbeli prsty, aby som čímsi prispel, ale nakoniec som to neurobil, mohol by sa niekto uraziť. Ale dnes sa už akosi nebojím.:-)
Chcel som napísať: "Úplne by stačilo, keby učitelia aspoň učili ..." Viete, ja mám dcéru už gymnazistku a tu vždy sú kvôli niečomu doma, bola tak za základnej škole, je tak aj na strednej. Teraz boli týždeň doma, pretože štvrtáci maturovali. Za mojich čias nám aspoň vymysleli iný program, exkurzie a pod. Dnes mi to pripadá, že učiteľ ak nemusí, tak neučí. Ale pozor, je to celospoločenská pliaga, netýka sa to len učiteľov!

A prečo by nemal byt vážený každý človek a každý stav? No áno, dnes sme len čísla, a ak ktosi vypadne, nahradí ho druhé číslo. Za prvej republiky požíval učiteľ určite väčšiu vážnosť, veď to zostalo aj vnázoroch napr. mojich starých rodičov, lenže vtedy mal vážnosť aj robotník, to bol vtedy stredná trieda! Organizovali sa v športových združeniach ako Sokoly a pod. mali krúžky rôzneho vzdelávania, dnes sú to mukli, ktorých kopnú do zadku ak ich už nepotrebujú. A chráňbože aby sa akokoľvek organizovali, to by azda bola revolúcia. :-)

Do spoločnosti ako by sa inkarnoval siedmy hriech - acedia, čiže lenivosť. Ono ak sme lenivý a to aj duševno - duchovne, vznikajú z toho ďalšie hriechy.
Susedov chlapec sa hlásil na strojnícku priemyslovku, ktorú som mimochodom ukončil aj ja a dopadlo to tak, že pre nedostatok záujmu sa škola neotvára. Podobne je to s ostatnými strednými školami. Prečo je tomu tak?
Nuž naša "kultúra", ktorú chce zničiť Putin ukazuje obraz ideálneho života, kde si len tak ležím a peniaze mi zarábajú samé. Nedávno Richard Sulík v Slobodnom vysielači vyjadril zrejme svoju ústrednú myšlienku s ktorou išiel do politiky, že on chce, aby každý mal možnosť zarobiť toľko, aby zvyšok života žil len z dividend, v preklade - aby váľa pupky. Richard Sulík si zrejme myslí, že peniaze rastú na strome a oni géniovia len majú fintu, ako ich zbiť dole .... Sklamal ma. Veď ten politik, ktorý by mal byť vzorom morálky hlása príživníctvo.

Mladému človeku a vlastne všetkým sa ukazuje obraz života, kde len špekulujeme, že ako s čím menej námahy zarobiť čím viac. Toto robil aj Andy Warhol, nečudo že pochádzal z Československa :-) Lenže Amerika mu dala materiál k tomu, aby zarobil.
A keď už spomínam USA, chytila sa u nás ich idea o prospešnosti špecializácie - učíte sa len pre prax a len čo chcete. To je výborné pre armádu, takto je ozaj zabíjania schopná vo vysokej miere, ale čo celistvosť človeka? Je naozaj človek len kolečkom v súkolí spoločnosti, alebo je sám osebe aj jeden Svet? Nie som odborník na USA, ale nedávno som čítal, že tam sa ľudia dožívajú vysokého veku, ale naproti tomu páchajú viac samovrážd. Zrejme to vypovedá o šťastnom živote v špecializovanej krajine.

Západný človek, anglosas je aspoň workoholik, ten keď už nedobýja svet, a nezriaďuje nové kolónie, tak aspoň doma čosi s náznakmi kompulzívnej neurózy búcha .... My sme romantickí snílkovia, na nás treba inak ... Aj Slovák vykáže produktivitu, ale treba mu vytvoriť chudobu, dať mu minimálny plat, v práci stáť nad ním s bičom a vrieskať mu do ucha, že je len ničotná nula a ak dnes nesplní normu, tak ho zavesia za gule ....
Aký výkon ma ale podať štátny zamestnanec, ak ho kontroluje len ďalší štátny zamestnanec? Motivácia nikde, deti to nemá rád, a nikto ho k výkonu nedokope ....

Ja viem, napadá vám myšlienka súkromného školstva. Lenže k čomu taký život, ktorý vylučuje osobnú iniciatívu? Myslím morálnu iniciatívu, lebo nenažranosť za peniazmi nespôsobuje Ja, ale pud, ktorý je cudzí .... Libertariáni si myslia, že si splnia svoj svoj vylúčením solidarity, čiže štátu zo života. Dosiahnu tým akurát tak vojnu všetkých proti všetkým a devolúciu.

Nikto nie je dokonalý, život sám je len škola. Aj ja som mnohé toho premeškal a zanedbal. A keď tak uvažujem nad tým, že čo okrem mojej lenivosti mi bránilo k lepšiemu rozvoju a úspechu, musím povedať, že nedostatok vzorov a múdrych ľudí vtedy, keď som to naozaj potreboval. Možno tí, ktorí mohli byť pre mňa vzormi si vtedy hovorili: "Treba sa starať o prežite, vládnu tu komunisti, načo robiť zo seba gerojov, sused kúpil auto, prečo nemám ja?"

Mal som učiteľov rôznych, ťažko sa hľadajú kategórie .... Musím ale pripomenúť, že boli aj alkoholici, nie veľmi vážení, ktorí nám dali čosi ľudské a ukázali nám lož komunizmu. A boli slušní, ktorí nakoniec doteraz zostali slušní, lebo chodia do kostola a tak .... No za socializmu len svoje odučili, na občianskej náuke nás napumpovali komunistickou propagandou, dali nám pätorky za to, že zastávali moc idealistický postoj, nedali nám obrázok do výtvarnej súťaže, pretože sme (aká to sranda) na vežu kostola nakreslili kríž. A po revolúcii im tá slušnosť zostala, dokonca ju umocnili ....

Napadol mi Komenský s tým svojim, že učiteľ by mal v žiakovi zapáliť túžbu po vedomostiach a po vzdelaní. Zapáliť! Ono iné ani moc nemusí .... Tiež teraz na záver musím pripomenúť ďalší názor Komenského, že údajne účelom školstva. výuky by mal byť morálny, mravný človek. Pozrite, už len to by bolo dobré, lebo on by sa vzdelával celý život a nekazil by život iným.

 

Jozef Kamenský

Jozef Kamenský

Bloger 
  • Počet článkov:  316
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Zaváži len to, čo neumiera a pre nás neumiera to, čo umiera s nami. Zoznam autorových rubrík:  filozofické zamysleniapoéziaduchovnoumenieportréty blogerovDuch pôsobiaci v časealchýmia vareniaangelológiahistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu