reklama

Ministerstvo školstva má ďaleko od obratu apoštola Pavla

Naozaj neplatí, že zmena názvu niečoho, okamžite mení kvalitu pomenovaného subjektu. Príkladov je neskutočne veľa. Ak premenujeme napríklad Marxovu ulicu na povedzme ulicu Jána Pavla II., nestatne sa premenovaná ulica krajšou a lepšou pre život. Alebo ak taký Jano je bezcharakterný človek, zmenou jeho mena na Jozef, ešte nemusí prísť aj k osobnému prerodu. Zámerne píšem, že nemusí, pretože v dejinách ľudstva je minimálne jeden príklad, keď sa Šavel premenil na Pavla, a následne sa zmenil aj vnútorne. To je však naozaj príklad z kategórie zázrakov, a preto skôr trvám na tom, že tak ako sa takéto prerody nedejú v súkromnom živote ľudí, nedejú sa ani v politickom a spoločenskom živote inštitúcií.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Preto ku kvalitatívnej zmene zatiaľ nepomohlo ani premenovanie Slovenskej televízie na Rozhlas a televíziu Slovenska, a podobná zmena pomenovania ešte neprospela ani Ministerstvu školstva SR na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Vzhľadom na to, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky sa ma profesne dotýka, dovolíme si tvrdiť, že za posledné mesiace sa v tejto inštitúcii v podstate nič nezmenilo, a to aj napriek premenovaniu.

S ľútosťou musím dokonca konštatovať, že toto ministerstvo skôr hibernuje, a vyvíja ešte menej činnosti, ako to v minulom volebnom období. Ak aj niečo v dielni ministerstva školstva vznikne, vždy sa jedná len o malú a bezvýznamnú korekciu predchádzajúceho stavu. Takým krokom bolo napríklad zrušenie polročných vysvedčení, ale aj akože kompromisné riešenie v „Projekte Infovek 2", kde sa vraj po trojmesačných rokovania podarilo ministerstvu školstva vyrokovať so spoločnosťou Slovak Telekom úsporu vo výške 10 038 505,52 € (s DPH). V prípade zmluvy so Slovak Telekom treba však okrem iného podotknúť, že sa jedná len o kompromis z kategórie „ aj vlk sa najedol, aj ovca zostala celá".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O tom, že podobné riešeniach výrazne vystihujú súčasnú prácu predmetného ministerstva, ma presvedčil aj nedávno ministerstvom školstva vydaný Metodický pokyn č. 21/2011 na hodnotenie a klasifikáciu žiakov stredných škôl. Tento metodický pokyn nadobudol účinnosť od 1. mája 2011, pričom svojou účinnosťou ruší metodický pokyn č. 8/2009-R zo 14. mája 2009 na hodnotenie a klasifikáciu žiakov stredných škôl v znení metodického pokynu č. 10/2009-R z 15. júla 2009 a v znení metodického pokynu č. 11/2009-R z 25. augusta 2009. Čo však tento nový metodický predpis priniesol? Jednoducho nič, pretože v podstate sa len vykázala nejaká pracovná činnosť, minulo sa pár hárkov papiera, niekto za to dostal zaplatené, ale v skutočnosti tento dokument neprináša nič nové.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedná sa len o upravenú kópiu predchádzajúceho rezortného predpisu, pričom jedinou badateľnou zmenou je akurát zmena názvu inštitúcie (Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky) v hlavičke dokumentu a asi na dvoch ďalších miestach v texte. Potom ešte v článku 7 pribudli štyri písmenká A1, A2, B1, B2, ktoré vyjadrujú úroveň ovládania cudzieho jazyka podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre cudzie jazyky a asi najviditeľnejšou zmenou bolo vypustenie jedného celého článku číslo 25, hovoriaceho o pedagogickej dokumentácii a dokladoch o vzdelaní. V predchádzajúcom predpise sa v tomto článku okrem iného písalo aj toto: „Na konci prvého polroka školského roka škola vydá žiakovi natrvalo polročné vysvedčenie. Na konci školského roka škola vydá žiakovi vysvedčenie, v ktorom sa uvádzajú výsledky hodnotenia za prvý polrok a za druhý polrok školského roka".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nový metodický pokyn už žiadnu zmienku o vysvedčeniach vôbec neobsahuje. Autori nového pokynu boli asi presvedčení, že po zrušení polročných vysvedčení je už tento článok vzhľadom na úsporné opatrenia ministerstva školstva úplne zbytočný. Čo na tom, že sa na konci školského roka v školách vydávajú ešte vysvedčenia koncoročné.

Jozef Kuric

Jozef Kuric

Bloger 
  • Počet článkov:  333
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Odpočúvač ľudských príbehov, sliedič reality, predčítač, bloger majúci záľubu v literatúre a občasný fúkač bublifrkov, s prechodným pobytom v daždivom Maconde a na Facebooku. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaNa cesteSranda musí byťBulvárŠkolstvoPolitická realitaHudobná sekciaZápisky a spomienkyNázoryPokus o literatúruCogito ergo...Tvorivosť

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu