reklama

Prečo je Rádio_FM transparentnejšie ako novovznikajúca vláda

Žijeme v krajine kde sa rádio správa otvorenejšie, neskrývanejšie a očividnejšie ako jej politici. Začínam mať pocit, že by nám viac prospela úradnícka vláda, ktorej nominovanie by som dal do rúk porotcov Rádiohláv. Prečo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

V ostatných týždňoch Slovensko žilo hlavne voľbami a pre niektorých aj Rádiohlavami. Písať niečo podrobnejšie o parlamentých voľbách asi nemá význam. Rádiohlavy pre tých, čo o nich nepočuli v krátkosti predstavím ako ocenenia pre slovenských hudobníkov organizované každoročne Rádiom_FM, jednou z rozhlasových staníc RTVS, alebo ak chcete Slovenského rozhlasu. V niektorých kategóriach ocenených vyberajú v dvojkolovom internetovom hlasovaní poslucháči rádia. Vo vačšine kategórií však o ocenených rozhodovali odborné poroty. A tu prichádza ten obrovský rozdiel.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako otvorene rozhodujú Rádiohlavy

Každý člen odbornej poroty najskôr v prvom kole vybral a obodoval troch svojich favoritov. Z nich vznikla pätica finalistov, z ktorej v druhom kole porotcovia vyberali absolútnych víťazov. A predstavte si, že to robili verejne, počas verejnej diskusie v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu. Teda pomerne transparentne. Tejto diskusie sa mohla aktívne zúčastniť a svojím názorom ovplyvniť hlasovanie aj verejnosť. A to najlepšie nakoniec. Celé to bolo nielen otvorené pre publikum, ale vysielané aj v priamom prenose na Rádiu Devín. Tu je prosím pozvánka, alebo ak chcete výzva organizátorov Rádiohláv:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

“24.2. / 19:00 / Komorné štúdio SRo a priamy prenos v Rádiu Devín

Blíži sa Radio_Head Awards 2015 a tak sa bude opäť oceňovať slovenská hudba.

Ktoré albumy zaujali najviac, ako uvažujú členovia poroty a vôbec – je čo oceňovať? Odpovede sa dozviete vo verejnej diskusii porotcov Radio_Head Awards 24. februára v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu a v priamom prenose v Rádiu Devín.

V rámci večera sa vystriedajú tri poroty v kategóriách klasická, džezová a experimentálna hudba. Staňte sa aktívnym publikom a svojim názorom zasiahnite do vývoja diskusie aj vy!” (zdroj: stránka Rádiohláv)

To však nie je všetko. Rádiohlavy po odovzaní cien, teda po zverejnení výsledkov hlasovania odborných porôt, na internete zverejnili zoznam členov každej jednej poroty a ich bodovanie v prvom aj v druhom kole. (zdroj: stránka Rádiohláv)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z verejnej diskusie porotcov sa mi páčili hneď viaceré okamihy. Prvým bolo predstavenie každého jedného porotcu. Teda jeho meno a s ním aj jeho pôsobnosť, či aktivity, na základe ktorých sa dostal do poroty. Okrem odbornej diskusie boli príjemným odľahčením aj odpovede a vysvetlenia na otázky typu, či náhodou porotcovia, ktorí otvorene priznali, že väčšinu nominovaných poznajú aj osobne, neprideľujú svoje hlasy práve tím svojím kamarátom. Zvládli to pomerne dobre, niekedy až vtipne. V každom prípade nezabudli dodať ako a prečo sa v skutočnosti rozhodovali. Prečo si so záumom vypočuli práve albumy, ktoré ešte nepoznali. Na základe čoho ich album, za ktorý zahlasovali zaujal alebo presvedčil, že je niečím iný, hodnotnejší ako tie ostatné. Jednoducho sa otvorene postavili nielen za svoje rozhodnutie, ale aj proces, ktorým k nemu dospeli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Politici za zavretými dverami

No a teraz sa pozrime ako prebieha rozhodovanie našich politikov o postoch vo vláde Slovenskej republiky. Prečo sa do toho starať? Lebo rozhodujú o verejnom záujme. Lebo tu ide o budúcnosť nás všetkých, o zahranično-politické smerovanie Slovenska, o budúcnosť školstva a zdravotníctva, o stratégiu riešenia utečeneckej krízy, o tvorbu pracovných miest a podporu podnikateľov, o prerozdeľovanie miliárd eurofondov, o ďalší osud nášho súdnictva a prokuratúry, o budúcnosť Ústavného súdu, o seniorov, o mladé rodiny… Pri všetkej úcte k Rádiohlavám tu naozaj ide o veľa. Ale na rozdiel od Rádiohláv vieme o tom celom len veľmi málo.

Rokovanie prebieha za zatvorenými dverami. Spoza tých dverí raz za deň vypochodujú, ani nie všetci, ktorí do toho za nimi “kecajú”, a informujú verejnosť a médiá pár vetami. A dopredu upozornia, že ide o vyhlásenie a teda priestor na otázky nebude.

Skúsim sa na to pozrieť ešte z jedného uhla. Položme si otázku čo by tak asi za tými dverami mohli skrývať. Ak by predsa účastníkom takýchto rokovaní išlo o verejný záujem, predstaviteľov vlády by mali vyberať podľa odbornej zdatnosti. A nemali by mať problém zhodnúť sa na tom, že napríklad daný minister, alebo odborný tím nejakej strany je naozaj skúsený a odborne zdatný a podporia jeho menovanie bez rozdielu politickej príslušnosti. Dobre. Pripusťme, že politici robia predsa len politiku. Tá by sa však mala najlogickejšie odvíjať od výsledkov volieb a ten takzvaný politický výtlak strany. A teda aj počet obsadených miest vo vláde by z politického hľadiska mohol priamo vychádzať z pomeru získaných percent vo voľbách. V prípade politikov a politickej súťaže, by sme predsa len mali akceptovať aj takéto pohnútky. Vieme my však, či to tak je? Povedal to niektorý z nich?

Dotknem sa aj programového vyhlásena vznikajúcej vlády. Koaliční partneri vo výstupoch tvrdia, že sa im podarilo do programových priorít vlády presadiť, vyrokovať zásadné až principiálne piliére, vlajkové lode ich volebných programov. Je to naozaj tak? A ak áno v akej podobe. Bolo to tažké? Musela strana naozaj bojovať, argumentovať a tvrdo pretláčať napríklad nejaké konkrétne protikorupčné opatrenie? Nepáčil sa niekomu napríklad boj proti korupcii, alebo zmeny v súdníctve? Alebo naopak sa do programových priorít niečo dostalo hladko, v okresanej až neškodnej podobe? Len kvôli tomu, aby sa to dostalo aspoň na papier, keď už nie reálne do praxe. Aj toto všetko sú legitímne otázky. Bez odpovedí. V prípade Rádiohláv si obrusovanie hrán a názorov porotcovia riešili verejne pred publikov a počas priameho prenosu v rádiu.

Viete si predstaviť, že by Rádiohlavy rozhodovali ako naši politici? Možno áno. Ale ako som spomenul, v prípade Rádiohláv predsa len nejde o našu budúcnosť. Začínam mať pocit, že by nám viac prospela úradnícka vláda. A jej nominovanie by som dal do rúk porotcov Rádiohláv.

Jozef Petráš

Jozef Petráš

Bloger 
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Prvé skúsenosti s protikorupčnými aktivitami, novinárčinou, prácou v médiách, definovaním a presadzovaním verejného záujmu som mal to šťastie získavať v porevolučných rokoch na výške. Som spoluautorom projektu Transparentné mesto, autorom ďalších protikorupčných projektov a aktivít. Pracoval som pre OSN, OBSE, UNDP, auditoval, prednášal, trénoval, školil a motivoval protikorupčných aktivistov, politikov a vlády po celom svete. Verím, že na Slovensku chceme tiež. Len naši politici to neberú zatiaľ dostatočne vážne. Zoznam autorových rubrík:  úsmevne :)Netransparentné prešľapykultúraOtvorená samosprávamédiábez komentárarozhovoryNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu