reklama

Príbuzný exfunkcionára NAKA bol agent v korupčnej kauze policajta. Súd ho oslobodil

Nebolo preukázané, že sa stal skutok, konštatoval súd. Prokuratúra sa vzdala odvolania.

Príbuzný exfunkcionára NAKA bol agent v korupčnej kauze policajta. Súd ho oslobodil
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

HUMENNÉ/BRATISLAVA – Príbuzný dnes už bývalého zástupcu riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Martina Smiška zatiahol do korupčnej kauzy policajta z Humenného. Vyšetrovateľ inšpekcie ho obvinil za to, že si vraj mal vyžiadať dva mobilné telefóny, aby ako operatívec vyplýval na vyšetrovateľa v kauze troch mužov obvinených z neoprávneného podnikania. Špecializovaný trestný súd policajta oslobodil. Rozsudok je právoplatný, Troch mužov za neoprávnené podnikanie napokon senát Okresného súdu v Humennom uznal vinných a uložil im tresty. O odvolaniach bude rozhodovať Krajský súd v Prešove.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Na úvod: Na tomto článku a ešte ďalšom texte, ktorý zverejním neskôr, som začala pracovať na konci januára. Martin Smiško totiž aj po zmenách vo vedení NAKA ostal dočasne povereným zástupcom riaditeľa. Oslovila som úrady a žiadala informácie podľa infozákona či posielala novinárske otázky. Hovorila som s viacerými zdrojmi z bezpečnostného prostredia a aj obyčajnými ľuďmi, ktorí poznajú aktérov z článku. Rátala som s tým, že to na čom pracujem, sa dostane aj k samotnému Smiškovi i jeho nadriadeným a informácia sa bude šíriť aj v prostredí polície. V pondelok 28. februára, keď som už text mala pokope, som oslovila samotného Smiška. A aj jeho príbuzného, oslobodeného policajta, ktorých sa článok týka. No a na druhý deň prišla správa, že Smiškovi bolo zrušené dočasné poverenie na vykonávanie funkcie zástupcu NAKA. Tu je článok:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Martin Smiško bol dočasným zástupcom na NAKA od jesene 2021, do tejto funkcie sa dostal v čase keď prepukla vojna v bezpečnostných zložkách, minister vnútra je Roman Mikulec (OĽaNO) a policajný zbor vedie Štefan Hamran. Okrem tejto funkcie Smiško súčasne stále pôsobil aj ako riaditeľ Národnej protiteroristickej a protiextrémistickej centrály. Na pozícii zástupcu riaditeľa NAKA ostal aj po zmenách medializovaných v polovici januára.

Jeho príbuzný René Prieložný namočil do korupčnej kauzy policajta z okresného riaditeľstva v Humennom Stanislava Maža. René Prieložný je brat Rastislava Prieložného, ktorý je Smiškov svokor. Policajtka je aj Smiškova manželka Antónia. Miesto na elitnom útvare jej podľa viacerých zdrojov vybavil ešte v roku 2008 dnes už bývalý policajný funkcionár Ján Vaľo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Za telefón upratať stíhanie?

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal koncom novembra 2019 obžalobu na Stanislava Maža. Opísal v nej, že v januári 2018 si mal pri stretnutí s Prieložným vyžiadať dva nové mobilné telefóny značky iPhone 8. Prieložný v prípade vystupoval ako agent v zmysle trestného poriadku a za pomoci inšpekcie so schôdzky urobil aj nahrávku.

Podľa obžaloby Mažo mal za mobily zabezpečiť, že spolu s kolegom Martinom Semanom, tiež služobne zaradeným na pozícii ako starší referent 1. operatívneho oddelenia odboru kriminálnej polície okresného riaditeľstva v Humennom, budú pôsobiť na vyšetrovateľa vo veci troch obvinených mužov stíhaných za trestný čin neoprávneného podnikania a vybavia čo najpriaznivejšie posúdenie kauzy, čo najnižší trest po prípade finančný trest. Mažo tak mal podľa názoru prokurátora naplniť znaky nepriamej korupcie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na fotografii je René Prieložný na strelnici.
Na fotografii je René Prieložný na strelnici.  (zdroj: Facebook R.P.)

Nebolo preukázané, že sa stal skutok

Prípad sa dostal na Špecializovaný trestný súd a ten v januári 2020 Maža oslobodil. „Nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý je obžalovaný stíhaný,“ uviedol sudca v rozsudku. Keďže sa prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry sa vzdala odvolania, rozsudok sa tak stal právoplatný a nie je v ňom uvedené odôvodnenie.

Mažo uviedol, že neplánuje za stíhanie žalovať štát a žiadať ospravedlnenie a náhradu škody. Ku vzťahu k Renému Prieložnému a bývalému kolegovi Martinovi Semanovi sa vyjadrovať nechcel. Aj naďalej pôsobí v bezpečnostných zložkách.

 Mimochodom, jeho dnes už bývalý kolega Seman nebol ani obvinený. Len pre zaujímavosť uvádzam, že ide o syna bývalého krajského policajného riaditeľa v Prešove z obdobia, keď políciu viedol Jaroslav Spišiak, v súčasnosti poradca ministra vnútra Romana Mikluca (OĽaNO) a ministrom vnútra bol Daniel Lipšic (vtedy za KDH), ktorý je dnes špeciálny prokurátor. Martin Seman z polície odišiel a za pomoci Vladimíra Pčolinského, dnes už bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby a našiel si iné uplatnenie.

Stávkovanie cez sociálne siete bez oprávnenia na podnikanie

A o čo išlo v kauze, v ktorej mal Mažo údajne vybaviť u vyšetrovateľa prižmúrenie oka? Polícia v Humennom začala ešte v júni 2017 trestné stíhanie vo veci za podvod. A následne v septembri toho istého roka pza neoprávnené podnikanie.

Podvod videl vyšetrovateľ v tom, že v presne nezistenej dobe, najmenej však od januára 2015 až doposiaľ, z neznámeho miesta, prostredníctvom sociálnej siete, nestotožnená osoba ponúkala zaručene výherné tipy na stávkovanie.

Podľa vyšetrovateľa svojich klientov uviedla do omylu na tento účel upravenými tiketmi, statusmi na stránkach, komentármi na stránkach a takýmto spôsobom od presne nezisteného počtu poškodených vylákala sumu vo výške najmenej 2. 660 eur.

Neoprávnené podnikanie podľa vyšetrovateľa spočívalo v tom, že pri takejto aktivite prijal podozrivý od najmenej 500 osôb na viaceré bankové účty v sumu vo výške najmenej 26. 600 eur a uvedenú činnosť vykonávala bez riadne vydaného živnostenského oprávnenia v rozpore so zákonom o živnostenskom podnikaní.

No a v posledný deň v roku 2017 vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči trom mužom. „Na všetkých troch obvinených bola 1. marca 2019 podaná obžaloba,“ uviedol pre môj blog hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišiak. Trojicu Ľubomír Kordanič, Roman Baľák a Viktor Hopta obžalovali z prečinu neoprávneného podnikania. Muži sa tak postavili pred súd.

Dvaja dostali podmienky

Prvé pojednávanie bolo na Okresnom súde v Humennom 6. februára 2000. „V predmetnej trestnej veci bolo hlavné pojednávanie vykonané v siedmich termínoch,“  informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová, s tým, že rozsudok bol vyhlásený 4. novembra 2021. Senát uznal troch obžalovaných za vinných.

Prvému z obžalovaných uložil za prečin neoprávnené podnikanie pokračovacím spôsobom, sčasti ako spolupáchateľ, trest odňatia slobody v trvaní jedného roka s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu na skúšobnú dobu jeden roku a tiež peňažný trest vo výške 3 – tisíc eur, s tým, že pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd ustanovil obžalovanému náhradný trest odňatia slobody v trvaní šesť mesiacov.

Druhému obžalovanému za prečin neoprávnené podnikanie sčasti ako spolupáchateľ, bol uložený súhrnný trest odňatia slobody v trvaní osemnásť mesiacov, so zaradením pre výkon uloženého trestu do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Tento muž dostal aj trest za iný skutok nesúvisiaci s prípadom neopravného podnikania a to ohrozovanie pod vplyvom návykovej látky (jazda pod vplyvom alkoholu).

Napokon tretiemu obžalovanému súd uložil za prečin neoprávnené podnikanie, sčasti ako spolupáchateľ, trest odňatia slobody v trvaní šesť mesiacov s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu na skúšobnú dobu jedného roka a tiež peňažný trest vo výške tisíc eur s tým, že pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd ustanovil obžalovanému náhradný trest odňatia slobody v trvaní tri mesiace.

„Proti rozhodnutiu Okresného súdu Humenné podal odvolanie prokurátor a obhajca a vec bude po doručení odôvodnení odvolaní predložená Krajskému súdu v Prešove na odvolacie konanie,“ dodala pre môj blog Petrufová.

Nahneval ho už skôr

„Mažo bol môj kamarát, je to aj krstný otec môjho syna,“ objasnil pre môj blog René Prieložný. Z trojice, ktorá má problémy so zákonom kvôli neoprávnenému podnikaniu, pozná najlepšie Baľáka. Ostatní dvaja sú zase Baľakovi kamaráti. Hopta je synom bývaleho poslanca parlamentu za KSS a Kordanič je jeho príbuzný.

S neterou Antóniou ani jej manželom o probléme nehovoril. Nebol ani na ich svadbe a nie je s nimi v kontakte, keďže žijú a pracujú v Bratislave a on býva v Humennom. Bývalého policajného funkcionára Vaľa, pozná. „No dlho som ho nevidel,“ povedal René Prieložný.

Kamarát, Baľak sa mu zdôveril, že má obavy kvôli jeho aktivitám so stávkami na facebooku a tak začal konať. Rozhodnutie oznámiť podozrenie z údajnej korupcie s nikým nekonzultoval. „Rovno z ulice som išiel zazvoniť na inšpekciu,“ opísal René Prieložný, s tým že tam nikoho nepoznal.

„Boli tam aj nahrávky, ktoré som urobil s inšpekciou. Dvakrát som bol vypovedať aj na súde v Pezinku,“ uviedol. Myslí si, že dôkazov proti Mažovi bolo dosť a oslobodenie ho prekvapilo.

Tiež povedal, že do sporu s Mažom prišiel už skôr. Tvrdil, že peniaze od neho pýtal už aj pred tým. Stalo sa to, keď mal sám Prieložný opletačky s políciou kvôli bitke pred barom v Humennom, ktorá sa stala v prvý januárový deň v roku. S kamarátmi tam oslavoval príchod nového roka. „Peniaze som mu aj dal. Tritisíc eur a tisícpäťsto eur. On tvrdil, že to nebolo za to, že mi niečo vybaví, ale že som mu ich vraj požičal. Časť z nich, tritisícpäťsto mi aj vrátil, že si zle pamätám,“ doplnil René Prieložný.

Martin Smiško na moje otázky, o ktorých vedeli aj jeho nadriadení, nereagoval. Mal na to päť pracovných dní. Otázky si môžete prečítať na konci článku.

 Otázky pre Martina Smiška:

  • Aký je Váš vzťah k Stanislavovi Mažovi – príslušníkovi PZ z Humenného? Kedy, kde  a ako ste s ním prišli naposledy do kontaktu?

  • Aký je Váš vzťah k Martinovi Semanovi– príslušníkovi PZ z Humenného, aktuálne už mimo PZ?

     Kedy, kde  a ako ste s ním prišli naposledy do kontaktu?

  • Preberali ste so svojim príbuzným Reném Prieložným niekedy podozrenia na údajné korupčné správanie Maža a Semana?

  • Ak áno, kedy a o čo išlo?

  • Čo ste mu poradili?

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  446
  •  | 
  • Páči sa:  1 643x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu