reklama

11' 12''

Väčšine obyvateľov Slovenska už dávno vyšumelo novoročné šampanské z hlavy. My, obyvatelia, drsného a ďalekého východu Slovenska sme oslávili Nový rok až tento víkend. Môže za to jedenásť minút a dvanásť sekúnd.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Jedenásť minút a 12 sekúnd je rozdiel medzi dlho používaným juliánskym kalendárom, kde rok trval 365,25 dní a reálnym rokom. Tento, v občianskom živote zanedbateľný časový posun, urobí za 400 rokov približne tri dni. V 16. storočí bol rozdiel už poriadnych desať dní. Preto v roku 1582 došlo z nariadenia pápeža Gregora XIII k reforme kalendára a po štvrtku 4. októbra bol odrazu piatok 15. októbra. Gregoriánsky kalendár s prestupným rokmi s výnimkami je presnejší, ale my ľudia sme tvory konzervatívne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Anglicko sa vzdalo juliánskeho kalendára až v roku 1752, Švédsko a Japonsko v roku 1753, Čína v roku 1911, Rumunsko v roku 1919, Grécko 1924 a Egypt v roku 1928. Veľmi dlho vydržali pokračovatelia husitov a my na východe Slovenska sa statočne držíme dodnes.

Vieme prečo.

Vypili sme si na šťastný a veselý nový rok prvého januára a tento víkend sme oslavovali druhýkrát.

Každoročne po novoročných sviatkoch sa u nás na východe tešíme na veľkonočné sviatky. Bohužiaľ Veľká noc je sviatok, ktorý sa riadi nielen kalendárom, ale aj splnom Mesiaca a prvým jarným dňom.

A nebeské telesá sa zoradili tento rok takým nešťastným spôsobom, že veľkonočné sviatky budú pre nás všetkých v rovnaký piatok, nedeľu a pondelok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nič na tom svete nie je dokonalé. Ani ten kalendár.


Juraj Lukáč

Juraj Lukáč

Bloger 
  • Počet článkov:  124
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Elektronik, ktorý sa zamiloval do divočiny a ako východoslovenský chmurnik predpovedá počasie na každý víkend Zoznam autorových rubrík:  Slovenská divočinaMôj priateľ SkúkamDrevorubači a poľovníciStromyNa hranici zdravého rozumuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu