reklama

Vianočné a iné zvyky

Nie je to bohviečo. Narodiť sa v roku 1670, v čase, keď v okolí, vo východoslovenských stoliciach Rakúsko-Uhorska, bola vyhlásená šľachtická insurgencia alebo po slovensky povstanie. Nie je bohviečo mať pol metra a štrnásť rokov v čase, keď bol Tököly porazený pri Prešove napriek tomu, že ho  turecký sultán vyhlásil za kráľa Uhier . Asi bolo krajšie dožiť sa 115 rokov keď v roku 1785 Jozef II zrušil v Uhorsku nevoľníctvo. Ale život v týchto obdobiach nebol zďaleka taký zlý, ako ten koniec. Keď jej v roku 2006 ako 336 ročnej podrezala krk dobre nabrúsená a namazaná reťaz.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)
Od rezania vianočných stromčekov k vianočným súložiacim snehuliakom. Logický pokrok tejto civilizácie.
Od rezania vianočných stromčekov k vianočným súložiacim snehuliakom. Logický pokrok tejto civilizácie. (zdroj: Spencer's, USA)

Hovorím o jedli. Kráľovne našich lesov. Mala smolu. Drevo nie je až také vyhľadávané, ale posledné dva mesiace v roku sú pre všetky jedle katastrofou. Čačina, čečina, chvojí - voskovolesklé tmavozelené ihličie láka producentov rôznych výrobkov, ktorými si v novembri ozdobujeme hroby našich blízkych alebo, na vianočné sviatky, naše domácnosti.

Boli doby, keď nielen jedle, ale aj iné stromy sa mali aspoň niekde celkom dobre a mohli dožívať v kľude a pokoji. Typickým miestom náboženstva predkresťanských starých Slovanov boli posvätné háje. Svätoháje predstavovali - v čase keď bolo na Slovensku podstatne viac lesa ako dnes - akési veľké lesné rezervácie, v ktorých sa nesmelo nič lámať, trhať, loviť a nebolo dokonca dovolené z nich odstraňovať ani spadnuté stromy. Jedle si tam proste žili a žili a padali a padali. A hnili a hnili.

S príchodom kresťanstva rituály úcty k okolitému svetu z nášho územia nezmizli. Biblia a aj Talmud predpisujú pre človeka v týždni jeden deň odpočinku. Nie je to sociálno-hygienický zákon. Veď je dávaný do súvislosti s dňom odpočinku Boha, ktorý po šiestich dňoch tvorenia oddychoval. No všemohúci Boh nepotrebuje odpočívať. Boh vie, že odpočinúť si potrebuje okolitý svet. A tak je deň odpočinku zákazom zasahovania človeka - či už konštruktívneho alebo deštruktívneho - do fyzického sveta. Odpočinok je v tomto biblickom ponímaní stav mieru medzi človekom a prírodou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je paradoxom, že práve pri spomienke na našich najbližších a dokonca aj pri vianočných sviatkoch, útočíme na okolitý svet „ohňom a mečom", len preto, aby sme vyzdobovali naše okolie taľafatkami.

Vráťme sa k našim slovanským koreňom a slávme sviatky láskou a mierom. Bez zbytočne zrezaných stromov. Politika „ohňa a meča" bola našim predkom cudzia a zabíjanie stromov kvôli výrobe zbytočných čačiek bolo k nám importované.

Ináč si o chvíľu budeme kupovať, tak ako Američania v darčekovom reťazci Spencer's, na vianočný stromček súložiacich snehuliakov.

Juraj Lukáč

Juraj Lukáč

Bloger 
  • Počet článkov:  124
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Elektronik, ktorý sa zamiloval do divočiny a ako východoslovenský chmurnik predpovedá počasie na každý víkend Zoznam autorových rubrík:  Slovenská divočinaMôj priateľ SkúkamDrevorubači a poľovníciStromyNa hranici zdravého rozumuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu