reklama

Sacharidy sú príčinou nadváhy aj ochorení. Ako správne chudnúť a orientovať sa v nich?

Sú vábivé svojimi chuťami, nebezpečné svojimi dôsledkami….. viditeľná, či skrytá obezita, rôzne druhy ochorení, únava, zhoršené zvládanie stresu …To, že sú nevyhnutné ako zdroj energie, vie mnoho ľudí. Stretávam sa s tým, že táto informácia mnohých privedie na cestu zla. Vyjadrenia: “Som bez energie, tak si ju potrebujem doplniť…. “ “Potrebujem schudnúť, tak si dávam len ovocný  deň….” “Aj športovci si doprajú banán alebo čokoládu, tak sa to môže….”

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Nevedomosť? Výhovorky? Tak či tak – ich nesprávne ponímanie nás nikdy nemôže priviesť k zdraviu, dokonalej postave, vytúženému schudnutiu.

Sacharidy sú určené aj na to, aby sme aktivovali srdce a mozog. Tak ten zdravý sedliacky rozum používajme správne... Sú hlavným zdrojom energie, avšak základnou stavebnou látkou ľudského tela sú bielkoviny. Je z nich postavená každá a jedna bunka v našom organizme. Preto nepodceňujeme príjem bielkovín a zvažujme množstvo sacharidov. Sacharidy na rozdiel od bielkovín si vie telo vyrobiť. Napriek tomu v niektorých jedálničkoch bielkoviny objavujú minimálne /napríklad jeden jogurt/, sacharidov zasa požehnane - štavy,sušené a čerstvé ovocie,vločky,pečivo,..... a iba jeden koláčik.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Sacharidy? Ktoré áno a ktoré nie?
Sacharidy? Ktoré áno a ktoré nie? (zdroj: Karin Kováčová)

O ich delení sa dnes dočítame všade, preto sa im budem venovať tak "ľudskejšie":

Jednoducho zhrnuté – sacharidy sú zlé aj dobré.

Tie zlé chutia výborne /mono a oligosacharidy/ sú návykové, objavujú sa takmer v každej priemyselne spracovanej potravine: biele pečivo, džúsy,cukrovinky,sladené vody, často nesprávne uvarené aj kvalitnejšie potraviny ….. Sledujme etikety! Pojmy ako glukóza,fruktóza,ribóza, maltóza, sacharóza, laktóza ... znejú odborne – v laickom jazyku to znamená: cukor, cukor, cukor, sladký cukor! To znamená, že veľmi rýchlo sa vstrebáva do organizmu – telo zareaguje zvýšeným vyplavovaním inzulínu. Inzulín je hormon slinivky brušnej. Jeho úlohou je zabrániť rýchlemu vzostupu krvného cukru – týmto procesom sa nám tukové vankúšiky chtiac nechtiac vytvoria.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tie dobré sacharidy /polysacharidy - teda zložené/ získame z celozrných výrobkov – hlavné ražných, strukovín, zeleniny, tmavej ryže, ovocia …. Fungujú ako stavebné alebo zásobné látky .Tieto sú teda tou najvhodnejšou alternatívou bežného stravovania.

V súvislosti so sacharidmi a lepšiu orientáciu v nich je nutné spomenúť glykemický index. Je to svojím spôsobom ukazovateľ toho, za aký čas sa cukor zo stravy dostane do krvi. Čím je zloženie cukru jednoduchšie, tým rýchlejšie sa vstrebáva do krvi a ovplyvňuje vylučovanie inzulínu. Čím je sacharid zložitejší, tento proces je pomalší.Tie najprospešnejšie sacharidy majú nízky glykemický index. Telo si ich musí naštiepiť na menšie jednotky, preto sa cukor v krvi môžeme uvoľňovať postupne, inzulín sa tiež nedostáva do závratných výšok a pocit zasýtenia tak môžeme rapídne predĺžiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kvalita a zloženie jedla na tanieri je preto nesmierne dôležitá.

Malou ukážkou sú napríklad zemiaky: Pokiaĺ ich ošúpeme a dáme variť, počas varenia sa z nich uvoľnia takmer všetky nutričné hodnoty vrátane škrobov a vitamínov. Zvýši sa ich glykemický index . Ak ich uvaríme v šupke – vo vode alebo v pare, zamedzíme týmto stratám – sú teda výživnejšie, glykemický index nižšší.

To isté sa deje aj s ovocím: pokiaľ ho konzumujeme surové, nútime organizmus aktivovať štiepiace enzýmy, ktoré jedlo rozložia. Surové ovocie má nižšší glykemický index. Ak ho rozmixujeme, zvýšime jeho cukornatosť, telu ušetríme prácu, vstrebáva sa tak rýchlejšie.Ešte stále je pozitívne množstvo vlákniny v tomto smoothie. Ak však ovocie odšťavíme, zbavíme sa aj dužiny, jeho index rapídne stúpa ....

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zaujímavým spôsobom však môžeme telu pomôcť aj tým, že ako prvé sústo z taniera bude bielkovinové /napr. kúsok mäsa, ryby, syra .../. Bielkovina nevyburcuje aktivitu inzulíu tak ako sacharid. Ak k nej pridáme ako ďalšie sústo správny sacharid /zemiak uvarený v šupke, ražný chlebík.../ – glykémia v krvi bude stálejšia, pocit zasýtenia dlhší. Okrem toho jedlo sa stáva nutrične kvalitnejším a urobíme aj nesmiernu službu slinivke. Po vypudení inzulínu aj ona potrebuje svoj priestor na regeneráciu, takže ak pauzy medzi jedlami predĺžime, vyhneme sa jej poškodzovaniu, neskôr vypovedaniu služby, čo vedie vo vyššom veku ku ochoreniu diabetes.....

Koľko toho si môžeme dovoliť jednoznačne súvisí aj s tým, ako sa hýbeme a či vôbec.....

Karin Kováčová

Karin Kováčová

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

http://www.k-vital.skMajiteľka K-vital Beauty Centra v Poprade Zoznam autorových rubrík:  KHLvzťahy, priateľstvospoločnosťchudnutie, zdravý životný štýlzdravý životný štýlSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu