Neviem ako vy, ale ja sa zaraďujem medzi veľkých milovníkov orechov. Bez nich si nedokážem predstaviť ani jeden jediný deň, kedy by som ich nezaradil do svojho jedálnička. Orechy sú veľmi kvalitným a úžasným zdrojom napríklad OMEGA 3 a OMEGA 6 mastných kyselín, ale a vitamínov a minerálov.
Dnes som si pre Vás vybral z rady orechov aktuálne 2 najpredávanejšie a zrejme najkonzumovanejšie a to arašidy a vlašské orechy.
Arašidy

Arašidy, alebo tzv. aj Burské oriešky, sú vcelku podceňovanou potravinou - avšak pozor - nejedná sa o oriešky ale o strukovinu! Množstvo ľudí ju zaraďuje skôr do kategórie pochutín, ako k zdraviu prospešným orechom. Ale to je CHYBA! Aj táto potravina má množstvo zdravotných benefitov pre náš organizmus a naše zdravie.
Arašidy alebo teda búrske orechy sú plodom rastliny – podzemnica olejná. Pochádzajú z juhu Ameriky. Táto strukovina je však veľkým alergénom. To však na ich zdravotných pozitívach neuberá. Musíte byť len opatrný pri prvej konzumácii a keď sa nevyskytne žiadny prejav, tak môžeme arašidy bez problémov pravidelne konzumovať.

Arašidy sú bohaté na vlákninu, železo, vápnik, draslík, sodík, horčík, fosfor, mangán, meď, selén, zinok, omega 3, omega 6 kyseliny, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vitamíny B a E.
Tieto oriešky (ale aj arašidové maslo v 100% kvalite z nich vyrobené), podporujú tvorbu testosterónu, rast svalov a spaľovanie tukov. Obsahujú dobrý tuk, ktorý pomáha telu, tráveniu, vyprázdňovaniu a celkovému správnemu chodu tela.
A aké majú ešte zdraviu prospešné účinky?
Podporujú trávenie
Podporujú vyprázdňovanie
Zasýtia na dlhšiu dobu
Normalizujú hladinu cukru v krvi
Zabraňujú chutiam na sladké
Dopĺňajú dobrý cholesterol do tela
Odstraňujú zlý cholesterol z ciev
Podporujú rast svalovej hmoty
Prevencia rakoviny
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Prevencia cukrovky
Prevencia obezity
Udržujú zdravý nervový systém
Zlepšujú funkciu mozgu
Urýchľujú metabolizmus

K záveru ešte spomeniem a napíšem, že určite sa nemusíte báť konzumovať ich aj v podobe kvaliného 100% masla. Je navyše veľmi lahodné a dobre sa konzumuje a pridáva do pečenia či varenia. Taktiež v predajniach nájdeme aj arašidové maslo obohatené o srvátkové proteíny, takže aj športovo založení ľudia si prídeme na svoje. Nebojte sa a zaraďte Arašidy o vašich jedálničkov. A jednoznačne ich konzumujte v prírodnom naturálnom stave - nie v cukrovej, alebo inej poleve.
Vlašské orechy

Vlašské orechy sú skutočne zdraviu prospešnou bombou! Obsahujú veľký rad vitamínov, minerálov a zdravých tukov prospešných pre naše zdravie.
Vlašský orech je plod stromu, ktorý sa nazýva Orech Kráľovský. Ich pravlasťou je ďaleký východ a Himaláje, odkiaľ ich Rimania priniesli do Európy. Dnes rastie strom Orecha vo všetkých miernych pásmach na celom svete. Vlašské orechy majú dokonca vyššiu výživnú hodnotu ako pistácie, arašidy, mandle či pekanové oriešky!

Obsahujú tieto minerály a vitamíny:
Minerály: | Vitamíny:
|
Ich ďalšou veľkou výhodou je, že obsahujú 40-60% ( hlavne zdravých ) tukov, z ktorých hlavne omega-3 a 6 mastných kyselín! Sú bohatým zdrojom energie, vlákniny a vitamínu. Vďaka B vitamínom sú dobrou potravou pre mozog a nervy.
Jadrá vlašských orechov ako sme si mohli všimnúť vzhľadom pripomínajú mozog, ktorému skutočne výrazne prospievajú! U detí podporujú ich správny vývoj.
Podľa jednej zo štúdií zlepšujú koncentráciu a podľa niektorých odborníkov dokonca brzdia vznik Alzheimerovej choroby.

Aké majú ešte zdraviu prospešné účinky:
Podporujú fungovanie srdca a rovnováhu nervovej sústavy
Pôsobia prospešne na fungovanie mozgu, pomáhajú prečistiť organizmus a podporujú tvorbu červených krviniek
Vďaka mangánu podporujú plodnosť u oboch pohlaví.
Spomaľujú starnutiu buniek
Zmierňujú únavu a podporujú imunitný systém
Pôsobia veľmi priaznivo na kardiovaskulárny systém
Podporujú spaľovanie telesného tuku a urýchľujú hojenie rán
Zároveň pomáhajú zmierniť depresiu a podporujú psychické zdravie
Tak čo zaradíte tieto neskutočné zdravé orechy k pravidelnej konzumácií? Určite by ste mali! Optimálne konzumácia orechov sa všeobecne považuje na množstvo 50-tich gramov denne v naturálnom - surovom stave. Ja sa im nevyhýbam a konzumujem ich denno denne v rôznych tipoch - makadamové, pekanové, vlašské, mandle... ale zaraďujem aj slnečnicové semienka a tekvicové semienka.