Makadamové orechy

Pre mňa sú tieto oriešky spomedzi všetkých ostatných chuťovo asi najlepšie! A nie len chuťovo, ale aj ich obsahom a veľmi zdravým zložením. Keďže patria medzi najobľúbenejšie, tak som im venoval aj nejakú odbornejšiu pozornosť.
Makadamové orechy vás predovšetkým ako som už písal ohúria jemne maslovou chuťou. Pestujú sa v tropických oblastiach a to v Austrálií, Brazílií, Indonézií, Keni a v Južnej Afrike. Hoci je Austrália najväčším producentom týchto orieškov, svojou lahodnou chuťou sú najviac uznávané orechy z Havaja.
Existuje ich až sedem druhov , ktoré rastú na svete, no len dva z nich sú jedlé. Sú to plody Macadamia integrifolia, ktorých stromy produkujú hladké oriešky a Macadamia tetraphylla.
Obsahujú radu výživných a zdraviu prospešných živín. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, železa, bielkovín, vitamínov skupiny B ako je tiamín, riboflavín či niacín a tiež foláty. Obsahujú i malé množstvo zinku, medi, vápnika, fosforu, draslíka a horčíka. Obsahujú aj antioxidanty ako sú polyfenoly, aminokyseliny, flavóny a tiež selén.

Zopár užitočných faktov o týchto vynikajúcich orieškov (oplatí sa vedieť):
1. - Veľký prínos orieškov spočíva v ich vysokom obsahu flavonoidov, ktoré sa v týchto rastlinách prirodzene vyskytujú. Chránia naše bunky pred poškodením a toxínmi z vonkajšieho prostredia. V našom tele sa premieňajú na atioxidanty. Účinne ničia voľné radikály a chránia naše telo pred rôznymi ochoreniami, vrátane rakoviny.
2. - Makadamové orechy podporujú fungovanie nervového systému.
3. - Makadamové orechy obsahujú zdraviu prospešné tuky, ktoré chudnutie podporujú. Sú bohaté na omega 7 a kyselinu palmitolejovú, ktoré poskytujú stavebné prvky pre enzýmy, riadia metabolizmus, prispievajú k spaľovaniu tukov a obmedzujú chuť k jedlu.
4. - Obsahujú podstatne bohaté množstvo bielkovín a tým prispievajú k budovaniu svalstva a tkaniva, zdravým vlasom, nechtom a pokožke.
5. - Podporujú látkovú výmenu, vstrebávanie a transport živín. Obsahujú i mangán, ktorý pomáha pri stavbe nového kostného tkaniva. Omega 3 zabraňuje osteoporóze a znižuje prejavy artritídy.
Pre mňa sú tieto orechy jednoznačne číslom 1 spomedzi orechov, ktoré dopĺňam do svojho jedálníčka. Skúste zaradiť aspoň 30g každý deň a ich benefity pre vaše zdravie vás určite neobídu.
A vedeli ste, že Makadamové orechy v skutočnosti ale pravými orechmi nie sú, aj keď ich za ne veľa ľudí považuje? Jedná sa o kôstkovice, ktoré sú podobné gaštanom.
Vďaka vysokému obsahu tuku sa používajú aj k výrobe oleja, ktorý sa dá dostať kúpiť v kvalitných BIO obchodoch. Makadamové orechy sa v surovom stave nekonzumujú.
Avokádo

Avokádo konzumujem a zaraďujem do svojho jedálníčka každý deň. Táto často podceňovaná potravina má veľmi zdravý a jedinečný tuk a práve preto sa stalo Avokádo mojím najlepším zdrojom tukov.
Toto ovocie pochádza z južnej Ameriky a má jablkovitý až hruškovitý tvar.
Farba sa pohybuje od svetlozelenej až po čiernozelenú farbu – záleží od stupňa dozretia. Uprostred jemnej - maslovitej zelenej až žltkasto krémovej dužiny sa nachádza nejedlé tvrdé semeno.
Avokáda rastú na dlhých stopkách, nedozrievajú na stromoch, takže sa vždy oberajú tvrdé. Na priamu konzumáciu sú najvhodnejšie mierne mäkké kusy (tvrdšie plody treba nechať doma cca 1-3 dni “odležať” a dozrieť). Mäkšie plody avokáda treba skonzumovať ihneď, pretože toto ovocie sa rýchlo kazí.
Avokádo vďaka špeciálneho druhu sacharidu (manoheptulózy), pomáha avokádo (pri pravidelnej konzumácii) znižovať v krvi obsah cukru, zabezpečujúc zároveň potrebnú výživu nervových a mozgových buniek, ktoré vyžadujú prívod energie z glukózy. Avokáda obsahujú širokú škálu živín, vrátanie 20 rôznych vitamínov a minerálov.

Zopár faktov o Avokáde, ktoré sa oplatí vedieť:
Avokádo neobsahuje sodík ani cholesterol a má nízky obsah nasýtených tukov.
Obsahujú väčšie množstvo draslíka ako banány.
Tuk v avokáde je celkom odolný voči tepelne-indukovanej oxidácii, čím je avokádový olej zdravá a bezpečná voľba pri pečení.
Vláknina je ďalšia živina, ktorá sa nachádza v avokáde v pomerne veľkom množstve. Vláknina je nestráviteľná časť rastliny, ktorá môže pomôcť pri chudnutí, znížení krvného cukru a takisto sa silno spája s nižším rizikom mnohých chorôb.
Existuje dôkaz, že avokádo je prospešné jedlo pri chudnutí. Avokádo obsahuje vysoký podiel vlákniny a veľmi málo sacharidov. To sú dve hodnoty, ktoré by mali byť prioritné pri chudnutí, alebo prinajmenšom v súvislosti so zdravou výživou.
Avokádo je nielen zdravé, ale aj chutné a pasuje ku všetkým druhom jedál. Dá sa pridať do šalátu a mnohých ďalších receptov, alebo sa dá jednoducho vyjedať lyžičkou a jesť samostatné. Má krémovú, bohatú, mastnú štruktúru a ľahko sa zmiešava s rôznymi ostatnými ingredienciami.
Tak čo zaradíte aspoň jednu z týchto zdravých potravín do svojho jedálníčka? Ja dúfam, že áno! Benefity, ktoré tieto potraviny ponúkajú pre Vaše zdravie by bola škoda nevyužiť.