Škorica

Musím sa priznať, že škorica je jedným z mojich najobľúbenejších korenín vôbec! Nedokážem si bez nej predstaviť takmer už ani jeden deň, kedy by som ju nepridal do nejakého jedla ( najmä do nočného kazeínového proteínu). A práve preto som sa rozhodol jej vo svojom voľnom čase venovať aj odbornejšiu pozornosť.
Škorica, ako iste dobre všetci vieme, patrí medzi najstaršie korenia, aké ľudstvo vynašlo a pozná. V dnešnej dobe sa s touto koreninou nemusíme stretávať iba v cukrovinkách, ale aj v slaných jedlách.
Toto horko - sladké korenie je možné využiť napríklad k : zvýšeniu vitality, zlepšeniu krvnej cirkulácie, ako pomoc pri trávení, pocitu nafúknutia a tráviacich ťažkostí všeobecne. Taktiež jej veľmi významnou a hlavnou schopnosťou je stabilizovať hladinu krvného cukru a inzulínu. Poďme si to však v rýchlosti priblížiť.
Konzumáciou veľkého až nadbytočného množstva sacharidov a potravín s vysokým glykemickým indexom v strave, sa veľmi rýchlo premieňa na glukózu a tak sa môže stať, že tieto potraviny vaše telo nestihne využiť a potom sa táto nadbytočná energia logicky premieňa na tuk. Mali by ste teda udržovať krvný cukor na rozumnej hladine a tým pádom pomáhať telu zbaviť sa prebytočného tuku. Stabilizácia krvného cukru pomáha predchádzať inzulínovým šokom čím podporuje dlhšie a efektívnejšie tréningové impulzy. Jedna štúdia, ktorú som čítal na internete zistila, že u ľudí s cukrovkou 2.typu, ktorí jedli 6 gramov škorice denne, sa znížila hladina krvného cukru až skoro o 29%! Hneď ďalšia štúdia, ktorá nadväzovala na túto preukázala,že 250 mg extraktu zo škorice zvyšuje hladinu antioxidantov v tele o 13 až 23% a hladina glukózy výrazne klesla.
Škorica je silným antioxidantom a prináša množstvo výhod pre svaly, ktoré sú unavené, vystresované a fyzicky preťažené. Škorica pomáha pri oxidačnom strese tým, že čistí telo od nežiadúcich voľných radikálov, ktoré spôsobujú svalový stres, napríklad pri nadpriemernej vysokej záťaži na naše svaly.
Poznáme niekoľko druhov škoríc a odrôd, ako to je aj pri iných druhov potravín. Pre príklad si uvedieme 3 a to: CASSIA - má pevnú konzistenciu, horkú chuť a potláča chuť na sladké. SAIGON - má ostrejšiu a silnejšiu škoricovú chuť s podtónom sladkosti. CEYLON - je sladšia a chutnejšia než cassia, má jemnú konzistenciu, avšak obsahuje najnižšie množstvo kumarinu.
Ako by ste mohli teda škoricu využiť a získať tak jej benefity?
Je to jednoduché! Stačí ak pridáte do jedál s vysokým obsahom sacharidov jednu čajovú lyžičku a tým zmiernite dopad na hladinu krvného cukru. Treba si dávať však pozor na KUMARÍN zo škorice, ktorý môže spôsobovať zažívacie problémy. Preto si na dávkovanie škorice do Vašich jedál dávajte pozor a nepridávajte jej zbytočne veľa.
ANANÁS

Vynikajúce, na živiny bohaté ovocie, ktoré je výborné hlavne po cvičení! Ananás totiž obsahuje látky, ktoré podporujú hojenie a urýchľujú rast svalov po cvičení. Skúste si teda pridať ananás do vašej po tréningovej - sacharidovej suplementácie. Ananás je taktiež bohatý na vitamín C, ktorý hrajte dôležitú úlohu pri raste, regenerácií a hojení tkanív. Pomáha regenerovať a udržovať zdravé chrupavky a kosti.
Toto pre mňa výnimočné ovocie obsahuje taktiež vlákninu, ktorá znižuje cholesterol, obsahuje rad skupiny vitamínov B, pomáhajúcich k tvorbe červených krviniek a v neposlednom rade obsahuje aj mangán.
V čom však ananás úplne vyniká a zaraďuje sa tak medzi moje najobľúbenejšie ovocie je to, že obsahuje enzým BROMELIN! Tento enzým pomáha pri trávení bielkovín a taktiež potláča zápaly pri svalových zraneniach. Zdravotné účinky má hlavne ananás čerstvý a preto sa radšej vyhýbajte konzervovaným, prípadne iným variantám. Taktiež môžem odporučiť kvalitné fresh nápoje z ananásovej šťavy, no dávajte pozor, aby išlo skutočne o 100% šťavu.
Ako teda a kedy ananás využiť?
Moja rada znie - skúste si pravidelne nachystať a skonzumovať ihneď po tréningu 50 - 100g čerstvého ananásu. Alebo ho jednoducho zmixujte spolu s proteínom. Zaistíte si tak rýchlejšie a efektívnejšie spracovanie prijatých aminokyselín po tréningu vo vašom tele.
KONOPNÉ SEMIENKA

Málo poznané a mám pocit, že pre množstvo športovcov aj podceňované. Nakoľko milujem všetky druhy orechov, semiačok a pod.,tak aj konopným semienkam som venoval pozornosť. Tieto semienka obsahujú množstvo kvalitných bielkovín, omega 3 mastných kyselín a samozrejme rad vitamínov a minerálov.
Trvalou snahou u každého poctivého športovca, ktorý si zakladá aj na strave, je cieľom do seba dostať iba mierne množstvo nasýtených a minimum nenasýtených mastných kyselín. V tomto ohľade sú číslom jedna práve tieto semienka z konope! Poskytujú nám: pozoruhodné množstvo aminokyselín, ktoré naše telo používa k tvorbe nových svalových buniek, ich regenerácií a dokonca prispievajú k regulácií krvného tlaku. Avšak určite viacerí športovci ocenia najmä obsah kvalitných omega 3 nenasýtených mastných kyselín.
Okrem týchto všetkých látok konopné semienka obsahujú priemerne až takmer 30g bielkovín na 100g ich hmotnosti! Sú samozrejme plné vitamínov - napríklad vitamínu E, ktorý hrá dôležitú úlohu v našom tele ako antioxidant. Taktiež obsahujú horčík, ktorý je dôležitý pre svalový rast.
Ako ich využiť?
Výhodou týchto semienok je aj to, že ich neutrálna chuť sa hodí do sladkých aj slaných jedál. Napríklad sú veľmi chutné aj v šaláte, ale môžete ich pridať aj do tvarohu, k mäsu, do koláčov a môžete ich pridať aj do tak veľmi obľubovaných ovsených a iných kaší.
ZÁVER
Záverom iba napíšem a odporučím VÁM, že sa určite nebojte experimentovať a skúšať aj iné zdroje kvalitných látok. Práve pestrosťou vo vašich jedálníčkoch budete stále napredovať, pretože Vášmu telu budete dávať vždy nové a nové impulzy. A navyše, stereotyp v strave Vám bude spôsobovať časom až negatívnu náladu.