Cesnak

Nutričné hodnoty cesnaku (priemerné):
100g cesnaku obsahuje: 33.06g sacharidov, 6.36g bielkovín a 2.1g vlákniny.
Minerály: |
| Vitamíny: |
Takmer každé jedlo musím dochutiť týmto zázračným liekom! Áno píšem oCESNAKU, ktorý v sebe skrýva neskutočné množstvo benefitov pre naše zdravie. Ale pekne postupne...
Cesnak poznajú ľudia už od pradávna a v minulosti zastával miesto dnešných antibiotík a iných liečiv, ktoré poznáme. Jeho pôvod je pravdepodobne zo Sibíru. Poznal ho však celý staroveký svet od Španielska až po Čínu. Dokonca aj starí Egypťania ho využívali na zvýšenie sily, vitality a podporu imunitného systému. V 5. storočí grécky historik Herodotus napísal, že na jednej z pyramíd je nápis popisujúci množstvo cesnaku, cibule a reďkoviek, ktoré skonzumovali stavitelia veľkej Cheopsovej pyramídy. Rimania jedli cesnak na dodanie síl pred bojom.

Podľa odborníkov cesnak obsahuje viac ako 400 liečivých zložiek, ktoré okrem iného aj zlepšujú náladu a znižujú stres! Nájdeme v ňom aj kyselinu alylsulfénovú, ktorá sa ďalej mení na páchnuci alicín so silným antibakteriálnym, antivírusovým a antimykotickým účinkom! A práve preto radíme cesnak do kategórie vysoko liečivých!
Cesnak taktiež znižuje zlý cholesterol. Podľa jednej zo štúdií cesnak znižoval hladinu LDL (zlého) cholesterolu o 4 až 15 percent bez zníženia HDL (dobrého) cholesterolu. V niekoľkých výskumoch dokonca pozorovali pri pravidelnej konzumácii cesnaku nárast HDL cholesterolu o 22 percent. Okrem toho najnovšie štúdie naznačujú, že cesnak môže byť veľmi užitočným pomocníkom dokonca aj pri chudnutí!

Jeho najhlavnejšie účinky pre zdravie človeka:
je účinný antioxidant a posilňuje imunitu
pomáha pri čistení tela – má silné protiparazitické, protipliesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky
účinkuje pri bolestiach hrdla, nádche, chrípke, prechladnutí a infekciách dýchacích ciest
riedi krv, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak
ničí škodlivé baktérie v črevách
znižuje hladinu cukrov a tukov v krvi
zvyšuje potenciu a libido
odstraňuje únavu, stres, úzkostné stavy
zvyšuje schopnosť koncentrácie, zlepšuje pamäť
má protirakovinové účinky – obsahuje látky, ktoré dokážu blokovať tvorbu rakovinových enzýmov v bunke a chrániť ju pred nádorovým zvrhnutím
Avšak treba si uvedomiť, že ak chceme všetky tieto benefity pre naše zdravie z cesnaku využívať jeho konzumáciou, musíme si dávať pozor v akej forme ho jeme a taktiež ako ho spracujeme pred jeho konzumáciou. Odporúčam preto cesnak jesť surový a čistiť ho rukami a nie nožíkom. Myslím, že tak si zachová čo najviac pozitívne pôsobiacich látok pre náš organizmus.
Špenát

Nutričné hodnoty špenátu (priemerné) :
100g špenátu obsahuje: 3.6g sacharidov, 2.9g bielkovín a 2.2g vlákniny.
Minerály: | Vitamíny: |
Jedna z najmenej obľubovaných zelenín a to najmä u detí. Niektorí ľudia špenát milujú a nedajú naň dopustiť, no väčšinou sa stretávam s ľuďmi, ktorí ho nemôžu ani len cítiť. Ale to je škoda! Pretože práve špenát je jednou z vysoko zdravých zelenín s množstvom zdraviu prospešných účinkov pre naše zdravie!
Prvý krát ho začali konzumovať a pridávať do jedál v juhozápadnej Ázii. Cez Sýriu a Arábiu sa dostal do severnej Afriky, a ďalej do Španielska odkiaľ sa neskôr šíril po celej Európe.
Pravidelná konzumácia špenátu sa odporúča všetkým, ktorí si chcú zachovať zdravý zrak. Preukázali sa totiž jeho ochranné vlastnosti na sietnicu. Špenát obsahuje aj železo a dokonca viac, než je ho v mäse!!! Hoci je známe, že sa železo z rastlín absorbuje o trošku ťažšie ako to, ktoré je živočíšneho pôvodu, prítomnosť vitamínu C v špenáte podstatne zlepšuje vstrebávanie tohto minerálu. Konzumácia čerstvej šťavy zo špenátu je vhodná v prípade anémie. Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná konzumácia taktiež pomáha pri znižovaní zlého cholesterolu v krvi.

Špenát sa pre svoj vysoký obsah vitamínov a minerálov odporúča konzumovať najmä tým, ktorí sa venujú fyzickej práci a športu! Špenát nemá takmer žiadne kalórie (v 100 gramoch sa nachádza len 20 kcal). Taktiež je známe, že špenát má aj svoj význam pri chudnutí! Zo špenátu sa energia uvoľňuje postupne, vďaka čomu zaháňa pocity hladu, čo je vhodné v diéte. Reguluje aj hladinu tuku v krvi.
Jeho najhlavnejšie účinky pre zdravie človeka:
Priaznivo vplýva na prekyslený organizmus, robí ho zásaditým
Znižuje krvný tlak
Priaznivo vplýva na rôzne kožné ochorenia
Preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam
Má priaznivé účinky na správne trávenie
Znižuje hladinu cukru v krvi
Bojuje proti chudokrvnosti
Posilňuje zrak
Tak čo? Zaradíte tieto dve neskutočne zdravé potraviny do svojich jedálníčkov? Myslím, že by bola škoda ich nekonzumovať pravidelne. Neochudobňujte sa nezdravými polotovarmi, cukrovinkami a hlúposťami, ale snažte sa konzumovať viac týchto zdraviu prospešných potravín. Zabránite tak množstvu chorobám, ktoré by ste ináč mohli dostať a hlavne budete sa cítiť vitálnejšie!