Brokolica a Zázvor nesmú chýbať v mojom jedálníčku takmer pravidelne. Oboje sú veľmi zdravé a pri pravidelnom konzumovaní nám prinášajú aj množstvo výhod pre naše organizmy. Priznám sa, že zázvor skôr pridávam do zeleninových smoothies, alebo si z nej robím čaj, či už ľadový domáci, alebo klasiku keď máme chladnejšie dni. Čiže surový ho moc nekonzumujem. Brokolicu za to odporúčam naučiť sa jesť surovú! Pre tých fajnovejších ju maximálne pripraviť na pare. Ale teraz niečo bližšie.
Brokolica

Vysoko protirakovinotorná! Áno - Brokolica je skutočná výživná a zdravá bomba! Obsahuje veľké množstvo draslíka, železa, fosforu i horčíka, selén, zinok aj síru. Má tiež vysoký obsah biotínu, vitamínov B9, B3, E, C a betakaroténov. Čím viac sú ružičky tmavšie, tým viac provitamínov A aj vitamínov sa v nej nachádzajú. Zlepšuje prácu srdca, svalov i nervov, aktivizuje látkovú premenu, pôsobí liečivo na žalúdkové i dvanástnikové vredy.
Nedávno sa brokolica stala ešte obľúbenejšou vďaka tomu, že výskum odhalil, že obsahuje vysokú koncentráciu protirakovinovej fytoživiny, sulforafánu. Sulforafán zlepšuje krvný tlak a funkciu obličiek tým, že normalizuje proces DNA.

Aké sú jej zdravotné úžitky:
obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako pomaran
obsahuje selén, minerál, ktorý má protirakovinové a protivírusové vlastnosti
protizápalové vlastnosti
predchádza zápche
udržiava nízku hladinu cukru v krvi
udržiava telo menej kyslé
obsahuje vysokú hladinu kalcia a vitamínu K
čistí krv
znižuje riziko rakoviny prsníka
bohatá na draslík
napráva poškodenú kožu od ultrafialového žiarenia
zmenšuje zápal kostných kĺbov
bohatý zdroj vlákniny, betakaroténu a kyseliny listovej
A ako teda brokolicu konzumovať? Moja rada znie jednoznačne: SUROVÚ! Surová brokolica totiž obsahuje rastlinný enzým myrozinázu, ktorá sa pretvára na už vyššie spomínaný sulforafan, vysoko účinnú protirakovinovú látku. Myrozináza sa však stráca pri teplotách nad 80 °C. Pri dlhšom varení sa oberáme aj o vitamín C. Takže dobre umyť a už iba jesť!
Zázvor

Je to všeliek!
Zázvor alebo u nás známi ako: Ďumbier lekársky - je koreň so žltou dužinou, ktorý zdoláva virózy, chrípku, nachladnutie aj obezitu. Taktiež posilňuje obranyschopnosť organizmu a pôsobí preventívne proti novodobým civilizačným chorobám.
Pochádza z tropickej Ázie a svoje miesto si našiel nielen v medicíne, ale i v kuchyni už v dávnej minulosti. Je obľúbenou ingredienciou nielen v kuchyni východu, ale používajú ho aj krajiny západnej Európy. Práve sem ho priviezli Španieli a už v 9. storočí sa stal takou dôležitou súčasťou jedál, že ním plnili koreničky a používali ho v rovnakej miere ako čierne korenie!
Aromatickými zložkami zázvoru sú silice a štipľavá látka gingerol, ktorá svojim účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú (preto nám vytvára pocit pálenia pri konzumácií).

Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok a tým prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje riziko infarktu, artériosklerózy, tlmí bolesti hlavy. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône. V sušenom stave sa vôňa stráca a chuť je dvakrát ostrejšia. Je vhodný na liečbu prechladnutia, v boji proti chrípke, rakovine. Podporuje tiež trávenie a niektoré zdroje ho zaraďujú aj medzi prírodné afrodiziaká.
Podľa doktora Bukovského na tému Zázvoru:
„Je možné konzumáciu zázvoru považovať za určitú formu otužovania. Pri otužovaní ide totiž o to, aby bol nervový systém človeka vystavený určitému stresu, ktorý je v podstate neškodný. Cez aktiváciu ďalších systémov je tak nervový systém pripravený na situáciu, keď reálny stres pre organizmus príde. Podobný „neškodný“ stres vyvoláva v tele napríklad aj konzumácia štipľavej papriky. Pálenie, ktoré človek pri konzumácii pociťuje, je stres. Existuje tiež teória, ktorá hovorí, že závislosť na pálivé jedlá má rovnaké fyziologické účinky a prechádza rovnakými procesmi ako adrenalínové športy.“
Ako zázvor konzumovať a na aký spôsob, to už nechám na Vašu fantáziu a chuť, no odporúčam Vám ho pravidelne zaraďovať do Vášho jedálníčka!
Zaraďujte zdravé potraviny a snažte sa ich konzumovať v prirodzenom - surovom stave! Zabezpečíte si tak prísun všetkých zdraviu prospešných vitamínov a minerálov a iných látok, ktoré Vám tieto potraviny dokážu poskytnúť!