reklama

Beh s podmienkami

Jedna z prvých vecí, ktorú s novými klientami na začiatku vždy riešim je “správne používanie podmienkových viet” - “correct use of conditional sentences”. Niekto by mohol povedať, veď gramatika nie je dôležitá, no práve ten nepochopil, že “jej pravidlá slúžia na vyjadrenie toho, čo chceme povedať” - “its rules serve to express what we want to say”. Platí to aj pri podmienkach, ukážem vám ako, a zároveň si zopakujeme slovíčka z predchádzajúceho blogu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

“If I go for a run in the morning, I feel less stressed all day.” - “Ak idem ráno behať, celý deň sa cítim menej vystresovaná.”

- v tomto príklade som použila tzv. “nultú podmienku” - “zero conditional”, lebo je to ako Jednoduchý prítomný čas, kde platí, že hovorím o niečom, čo jevždy pravda, fakt alebo pravidlo.  

Videli ste už niekedy slovo “unless”? Znamená,“ak nie”, či “iba ak by”. Môžte ho v použiť aj v nultej podmienke.

“Unless you stretch, your muscles get sore.” - “Ak nerobíte naťahovacie cvičenia, dostanete svalovú horúčku.”

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

“I will improve my performance if I have the correct posture and movement.” - “Zlepším svoj výkon, ak budem mať správne držanie a pohyb.”

- “prvá podmienka” - “first conditional” vyjadruje,čo sa stane v budúcnosti, aký budú mať veci dôsledok. K chybám často dochádza v tomto príklade: “I'll call you when I get there.” - “Zavolám ti, keď tam prídem.” - v slovenčine by sme automaticky pchali medzi “I” a “get” “will”, lebo sa snažíme urputne a doslovne “prekladať”, no úplne zle! “Will” totiž za “if” alebo “when” nepatrí.

“If going to the gym was the only option, I would never do any exercise.” - “Ak by chodenie do posilňovne bolo jedinou možnosťou, nikdy by som necvičila.” - táto veta je hypotetická, lebo môžme športovať hocikde. Keď chceme len tak špekulovať, použijeme “druhú podmienku” - “second conditional”, kde v obidvoch častiach súvetia použijeme minulý čas, aby sme naznačili, že ide o niečo “nereálne”.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A dostávame sa k tej, podľa mnohých, najbrutálnejšej - “tretej podmienke” - “third conditional”. Použijem teraz ten príklad s naťahovacími cvičeniami. No v inej situácii. Predstavte si, že sa v práci bavíte s kolegami o tom, “ako dobre, že ste sa po behu predvčerom natiahli, lebo inak by ste mali dnes svalovku” (vačšinou sa naplno rozvinie až o 2 dni).

-“If I hadn't stretched, I would have had sore muscles.”

Na to, aby sme takéto niečo vyjadrili, potrebujeme nasledovné:

dve minulosti - kde prvá je tá, kedy sme našťastie robili tie cvičenia - “Predminulý čas” - “Past Perfect”, a druhá je tá kedy by sme mali svalovicu - “Predprítomný čas” - “Present Perfect”, lebo sa námminulosť prelína s prítomnosťou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skúsme ešte jeden príklad:“If I hadn't checked my form with Runform, I wouldn't have known how I run.” - “Keby som si neoverila s Runform http://runform.com/ moje behanie, nevedela by som ako behám.”


 

“If you want to practise the conditionals, here is a simple website.” - “Ak si chcete precvičiť podmienky, tu je jednoduchá stránka.”

http://www.englishgrammarsecrets.com/type0/menu.php

and

“If you want to practise face to face, check my contact details.”


 

“That's it for today.” - “To je na dnes všetko.”

 

Katarína Kasalová

Katarína Kasalová

Bloger 
  • Počet článkov:  55
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Raz váš všetkých naučím po anglicky! Preto v mojich blogoch nájdete aktuálne témy a anglické slovíčka a gramatiku. Napíšte mi ak by ste chceli, aby som sa venovala nejakej konkrétnej téme. Ďakujem a užívajte! :) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu