Bravčové medailóniky s olivovou krustičkou (časopis Apetit)

Keď sme Mirka a ja boli ešte malé, ocko nám robieval hostinky. Sedávali sme na koženkovej hnedej lavici v tvare písmena L, ktorú mal v tom období skoro každý. (Tu mi napadá, pozrite sa ako ju kočky z Goodone pekne zrenovovali.)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)


Ocko starostlivo natrel krajec chlebíka a keď bol natretý všetkými dobrôtkami, tak ho rozkrájal na malilinké - ani nie jednohubky. Možno vtedy ani netušil, že sa to bude dnes volať moderne finger food. Ockove jednohubky boli s maslom a šunkou, horčicou a slaninkou, alebo s najlepšou rybičkovou nátierkou na svete. Na každej podobe krajca si dal nesmierne záležať, vždy to obmieňal a my? My sme toto jeho úsilie neskutočne žrali. A napokon aj ten chleba. J
Možno práve vďaka krásnym kuchynským spomienkam, si v týchto dňoch vážim čas v kuchyni. Vychutnávam si v nej vône, chute, miešam ingrediencie ako bosorky v rozprávkach variace lektvary.
Teraz si hovoríte a kde je recept? Na bravčové medailóniky s olivovou krustičkou potrebujete (Recept je pre 4.osoby):
35g strúhanky z toastového chleba (asi dva až tri chleby) 50g zelených olív, na drobno nasekaných (ja som mala takú olivovú pastu z Chorvátska, ale myslím si, že na Slovensku sa zohnať nedá.  L ) 3 polievkové lyžice hladkolistej petržlenovej vňate nasekanej na drobno morská soľ, mleté čierne korenie (prípadne drvené)600g medailónikov z bravčovej panenky (určite sa dá použiť aj karé, kto má rád mastnejšie nech to skúsi s krkovičkou... to skúsim asi aj ja :) ) dijonská horčica na potretie mäska
Strúhanku zmiešajte s olivami, petržlenovou vňaťou, maslom a čiernym korením. Medailóniky posoľte a natrite horčicou. Potom ich ponamáčajte resp. pritlačte do strúhankovej zmesi. Rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre predhriatej na 200stupňov pečte 12-15 minút do zlatista. Podávajte so zemiakovým pyré. Ja som k tomu robila zelerovo-zemiakové pyré v pomere 1:1. Do pyré som nedávala mlieko, ale len maslo, soľ a čierne korenie. Na fotke je ešte všetko pokvapkané tekvicovým olejom (polievková lyžica išla aj do pyré) a listom bazalky.
Ak teda budete mať chuť znova sa pohrať vo Vašej kuchyni neváhajte použiť tento recept a zapojiť všetkých členov rodiny. Možno vás budú vaše deti hltať rovnako ako my dve nášho ocka a vďaka tomu vás v nej v budúcnosti hocikedy zastúpia.  J

Katarína Makara

Katarína Makara

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spojiť varenie-fotenie a písanie je to najlepšie, čo sa mi mohlo stať, tak sa s chuťou začítajte a vyskúšajte recepty na vlastnom jazýčku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáČítanie s chuťouIntímne detaily

Prémioví blogeri

Róbert Ďurec

Róbert Ďurec

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

6 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Skryť Zatvoriť reklamu