Bravčové medailóniky s olivovou krustičkou (časopis Apetit)

Keď sme Mirka a ja boli ešte malé, ocko nám robieval hostinky. Sedávali sme na koženkovej hnedej lavici v tvare písmena L, ktorú mal v tom období skoro každý. (Tu mi napadá, pozrite sa ako ju kočky z Goodone pekne zrenovovali.)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)


Ocko starostlivo natrel krajec chlebíka a keď bol natretý všetkými dobrôtkami, tak ho rozkrájal na malilinké - ani nie jednohubky. Možno vtedy ani netušil, že sa to bude dnes volať moderne finger food. Ockove jednohubky boli s maslom a šunkou, horčicou a slaninkou, alebo s najlepšou rybičkovou nátierkou na svete. Na každej podobe krajca si dal nesmierne záležať, vždy to obmieňal a my? My sme toto jeho úsilie neskutočne žrali. A napokon aj ten chleba. J
Možno práve vďaka krásnym kuchynským spomienkam, si v týchto dňoch vážim čas v kuchyni. Vychutnávam si v nej vône, chute, miešam ingrediencie ako bosorky v rozprávkach variace lektvary.
Teraz si hovoríte a kde je recept? Na bravčové medailóniky s olivovou krustičkou potrebujete (Recept je pre 4.osoby):
35g strúhanky z toastového chleba (asi dva až tri chleby) 50g zelených olív, na drobno nasekaných (ja som mala takú olivovú pastu z Chorvátska, ale myslím si, že na Slovensku sa zohnať nedá.  L ) 3 polievkové lyžice hladkolistej petržlenovej vňate nasekanej na drobno morská soľ, mleté čierne korenie (prípadne drvené)600g medailónikov z bravčovej panenky (určite sa dá použiť aj karé, kto má rád mastnejšie nech to skúsi s krkovičkou... to skúsim asi aj ja :) ) dijonská horčica na potretie mäska
Strúhanku zmiešajte s olivami, petržlenovou vňaťou, maslom a čiernym korením. Medailóniky posoľte a natrite horčicou. Potom ich ponamáčajte resp. pritlačte do strúhankovej zmesi. Rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre predhriatej na 200stupňov pečte 12-15 minút do zlatista. Podávajte so zemiakovým pyré. Ja som k tomu robila zelerovo-zemiakové pyré v pomere 1:1. Do pyré som nedávala mlieko, ale len maslo, soľ a čierne korenie. Na fotke je ešte všetko pokvapkané tekvicovým olejom (polievková lyžica išla aj do pyré) a listom bazalky.
Ak teda budete mať chuť znova sa pohrať vo Vašej kuchyni neváhajte použiť tento recept a zapojiť všetkých členov rodiny. Možno vás budú vaše deti hltať rovnako ako my dve nášho ocka a vďaka tomu vás v nej v budúcnosti hocikedy zastúpia.  J

Katarína Makara

Katarína Makara

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spojiť varenie-fotenie a písanie je to najlepšie, čo sa mi mohlo stať, tak sa s chuťou začítajte a vyskúšajte recepty na vlastnom jazýčku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáČítanie s chuťouIntímne detaily

Prémioví blogeri

INESS

INESS

108 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

143 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,079 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu