Buf bourguignon

Naša svadba bola ako mnohé iné. Nerobím si ilúzie, že výnimočná, pretože to tak nie je. Nebol to deň ako iné, ale musím povedať, že nie som taký romantický typ, aby som ju považovala za najlepší deň v mojom živote. Povedzme, že do prvej 50tky by sa dostala.  Napriek tomu som rada, že bola taká ako bola. Jediná vec, ktorú by som dnes zmenila je svadobné menu. Dala by som si záležať na tom, aby nezabudli na predjedlo(!?) ani na čokoládovú fontánu (mňam), ktorú sľubovali. A určite by som zmenila hlavné jedlo...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)


Každá svadba nám prezradí niečo o páre, ktorý ju organizuje. (V niektorých prípadoch viac o rodičoch partnerov J , našťastie mám pocit, že tento trend ustupuje.) Rocková hudba, sobáš v kostole, alebo pod holým nebom, motorkársky sprievod, alebo jazda na fúriku na oslavu (ako to mala moja sestra.) Myslím si, že čo na našej svadbe nehovorilo v prospech našich chuťových pohárikov, bol kurací závitok s paradajkou a mozzarelou. Nemyslím si, že je to jedlo na zahodenie, ale nehovorí nič o tom, že rada skúšam nové jedlá a nebojím sa v tomto prípade riskovať. Ani nehovorí nič o tom, že rada varím, o varení čítam, varenie sledujem. A už vôbec nehovorí o tom, že uspokojiť Martinov konzervatívny jazýček a zároveň to spojiť s mojimi experimentátorskými chúťkami je niekedy naozaj oriešok. Čo by som teda našim hosťom ponúkla dnes? Ak ste videli film Julie a Julia, tak budete vedieť, čo znamená Bœuf bourguignon. Pre tých, ktorí film nevideli, nech sa páči Burgundské hovädzie.
Na recept potrebujete:
3 polievkové lyžice masti (najlepšia je husacia, ale aj ja som použila bravčovú) 600 g hovädziny (nejaké šťavnatejšie kúsky, mala som hovädzie zadné) 100 g slaniny 350 g šalotky (nedá sa vždy zohnať, použila som malé cibuľky) 250 g šampiňónov 3-4 strúčiky cesnaku 1 „bouquet garni“ (rozmarín, tymián, petržlenová vňať a bobkový list) 1 polievková lyžica paradajkového pretlakufľaša dobrého burgundského červeného vína – nedávajte do toho víno, ktoré by ste nepili J ( Ako prílohu sme mali zemiakové muffiny, ale to je recept na ďalší blog.)
Ako na to: Do rozohriatej panvice, prípadne hrnca s nepriľnavým povrchom dajte masť. Mäso posoľte, dajte do panvice a pražte ho, kým nezíska zlatisto-hnedú farbu (cca 5 minút). V tomto bode vyberte mäso a dajte ho na bok. (Vytečie z neho ešte nejaká šťava, takže hlbší tanier, alebo miska budú ok.)
Rúru nastavte na 150 stupňov.
Do panvice pridajte slaninu, šalotku alebo cibuľu, šampiňóny, cesnak a zmes korenia bouquet garni. Pomiešajte a pridajte paradajkový pretlak. Priveďte do varu a niekoľko minút pomaličky miešajte. Asi po 5 minútach vráťte do panvice mäso a opäť premiešajte. Prilejte víno, priveďte do varu, nechajte všetko tak na 10 minúť. Ak by bude šťava príliš riedka, vyberte mäso a zeleninu a zahustite omáčku.
Rúru máte už asi predhriatu, panvicu teda zakryte alobalom alebo pokrievkou (ak nemáte panvicu, ktorá sa dá dať do rúry, prehoďte to do jenskej misy) a dajte do rúry na cca 3 hodiny. Ak to máte, vráťte všetko naspäť a až vtedy to dajte do rúry. Po troch hodinách musí byť hovädzina jemná a šťavnatá. A byt bude krásne voňať.
(recept zo stránky http://www.gurman.rimava.sk/ )
Túto delikatesku by som dnes trochu staršia a trochu obratnejšia v kuchyni ponúkla mojim hosťom na svadbe. Som si vedomá toho, že nie všetkým by som ulahodila, ale možno by vďaka mne vyskúšali niečo nové a svadobné menu by konečne niečo o mne hovorilo.
Tak nebojme sa svojim blízkym ukázať svoje osobitosti, nech ochutnajú s láskou niečo z nás. Možno nám vďaka tomu aj oni otvoria okná do svojich kuchýň a svet bude mať zase milióny nových vôní a chutí.

Katarína Makara

Katarína Makara

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spojiť varenie-fotenie a písanie je to najlepšie, čo sa mi mohlo stať, tak sa s chuťou začítajte a vyskúšajte recepty na vlastnom jazýčku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáČítanie s chuťouIntímne detaily

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu