Strudel di riccota z knihy S Italem v kuchyni III.

Môj švagor Majo je rovnaký ochutnávač a experimentátor ako ja. Napriek tomu že je chlap, nebojí sa ochutnať ani jedlá z tofu, aj keď si myslím, že hovädzia sviečková je pre neho stále viac.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Počas grilovacích sezón spolu s bratmi Makarovcami kujeme pikle, čo sa bude kedy grilovať, čo sme minulú sezónu pokazili, k čomu by sme sa mali vrátiť a podobne. Spoločne debatujú o kúpe nového grilu Webber, ktorý je v ríši grilovania najväčší kráľ. Keď výde nový Apetit alebo Dobré jedlo referujeme si s Majom o nových receptoch a zvažujeme, ktoré vyskúšať. Asi aj vďaka spoločnej záľube som si od neho našla pod Vianočným stromčekom kuchársku knihu S Italem v kuchyni III.
Kniha má hneď niekoľko plusov. Sú tam skvelé recepty, sú dosť jednoduché a Ital – Emanuel Ridi je ešte aj veľmi pekný kus chlapa, čiže fotografie jeho osoby tiež povzbudzujú chuť.
Prvý recept, ktorý som z tejto knihy vyskúšala bol „Bucatini cacio e pepe“. Poviem vám pravdu, že bucatini (niečo ako duté špagety) s pecorinom, čiernym korením a olivovým olejom sú pre mňa a myslím si, že aj väčšinu Slovákov dosť jednoduché a chuťovo nevýrazné, takže sa u nás doma nestretli s úspechom. Napriek nie veľmi úspešnému prvému pokusu, som sa včera dala na taliansko-rakúsky dezert.
Potrebujete: 250g riccoty (dá sa použiť aj tvaroh, ako lacnejšia a dostupnejšia komodita) 150g hladkej múky 25g práškového cukru (jedna polievková lyžica je asi 12g, čiže dve by mali stačiť) zrniečka z jedného vanilkového lusku (dala som  vanilínový cukor ) nastrúhaná  kôra z jednej limety (prípadne  z citróna ) pol lyžice extra virgin olivového oleja (podľa mňa by sa to celé dalo poriešiť len s maslom) štipku soli (ja som ešte použila ešte asi polievkovú lyžicu masla a sušené brusnice - neskôr vysvetlím) Keďže je dezert v recepte aj s omáčkou, tak ešte potrebujete: biele hrozno 2 polievkové lyžice kryštálového cukru (použila som trstinový)
V recepte to Emanuel píše takto: múku, olej, 35 ml vody a štipku soli spracujte do cesta. Keďže po niekoľko minútovom hnietení sa cesto nie a nie spojiť, pridala som ešte asi dve polievkové lyžice oleja, lyžicu masla a ešte trochu vody. Cesto sa mi potom pekne spojilo. Odložila som ho do misky na teplé miesto a tam odpočívalo. Zaujímavé na tomto ceste je, že doň nejde ani štipka cukru. Ak použijete v závere už spomínanú omáčku, tak si na cukor ani nespomeniete a dezert sa vám bude zdať sladký tak akurát.
Po dokončení cesta som zmiešala riccotu s práškovým a vanilkovým cukrom, nastrúhanou kôrou z limety, (trochu limetky som tam aj odšťavila). K tejto plnke som ešte prihodila sušené brusnice – hrozienka by sa možno hodili viac, ale nemala som žiadne po ruke. V tomto bode som dala predhriať rúru na 200stupňov. Vyvaľkala som cesto rovno na papieri na pečenie a natrela som naň riccotovú masu. Zavinula som ho a natrela rozšľahaným vajcom alebo „bio vajcom“ – od sliepočiek z dvora Makarovcov. V rúre sa piekol asi 30 minút. V recepte Emanuel píše 20 minút, tak si ho pre istotu skontrolujte už skôr.
Kým sa koláčik piekol a zlatol v rúre, bol čas na omáčku, ktorá sa dá rýchlo a ľahko obmieňať podľa sezóny, chuti a príležitosti. Do rajničky som dala pár bobuliek bieleho hrozna a dve lyžice trstinového cukru. Masu som uzavrela, aby sa hrozná trochu dusili a vytvárali spolu s topiacim sa cukrom karamelovo-hroznovú omáčku. Bobuľky hrozna v závere zostanú takmer celé, len pustia do cukru trochu šťavy. (Podľa mňa môžete ovocie variovať podľa nálady a samozrejme chutí rodiny.  J ) Omáčku som nechala vychladnúť a použila som ju pri servírovaní.
Táto štrúdľa nám veľmi chutila. V poslednej dobe však radšej siaham po jednoduchších a rýchlejších receptoch. Ak patríte k rovnakej skupine, navrhujem kúpiť rozvaľkané lístkové cesto, naplniť plnkou a pýšiť sa zaujímavou omáčkou k dezertu. Ak však rovnako ako ja, niekedy chcete „zamachrovať“ vlastným cestom – máte návod. Štrúdľu, čo sa týka chute všetkým vrelo odporúčam.
Na ďalšie pomyselné stretnutie s Italom v kuchyni sa už teraz teším a teším sa aj na budúce stretnutie s Majom, ktorému rada poreferujem o úspešnom zapracovaní jeho knihy do našej domácnosti.

Katarína Makara

Katarína Makara

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spojiť varenie-fotenie a písanie je to najlepšie, čo sa mi mohlo stať, tak sa s chuťou začítajte a vyskúšajte recepty na vlastnom jazýčku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáČítanie s chuťouIntímne detaily

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,079 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

143 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu