Jablkový koláč.

Jeseň je plná vôní a chutí. A aj keď sa ovocie dá kúpiť počas celého roka, ja preferujem konzumáciu ovocia z klimatického pásma v ktorom žijem a v období keď reálne dozrieva. Takže teraz je tá správna doba nakúpiť slovenské jabĺčka, hrušky a sladučké hrozno (a stať sa bojovníkom ak chcete byť in, ale ja som fakt pacifista). Ak tých jabĺk nazbierate, či nakúpite priveľa, tak z nich môžete upiecť aj takýto chutný a jednoduchý koláč. A nezabudnite si pozrieť video na konci.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Obrázok blogu
(zdroj: autor)

Suroviny:

Obrázok blogu

450 g polohrubej múky
125 g Hery
½ balíčku prášku do pečiva
150 g práškového cukru
4 žĺtky
1 - 2 PL mlieka
citrónová kôra (nemusí byť)

1 kg jabĺk
1 bal. vanilkový cukor
1 bal. škoricový cukor
rum
hrsť sušených hrozienok
sneh zo 4 bielkov

Obrázok blogu

Hrozienka umyjeme a namočíme do rumu. Necháme namočené aspoň 15 minút.

Obrázok blogu

Jablká ošúpeme.

Obrázok blogu

Zmiešame múku, prášok do pečiva, práškový cukor, 4 žĺtky, Heru a citrónovú kôru. Podľa potreby pridáme jednu až dve lyžice mlieka, aby nám vznikla vláčna zmes.

Obrázok blogu

Tretinu cesta zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Zvyšok cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Nezľakneme sa, pretože cesto je veľmi tenké. Môžeme vaľkať priamo na papieri na pečenie, aby sme ho jednoduchšie preniesli. Na cesto nastrúhame jablká, posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom, posypeme odkvapkanými hrozienkami. Ak sme zvolili veľmi kyslé jablká, môžeme ešte dosladiť kryštálovým cukrom.

Obrázok blogu

Na jablká nanesieme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.

Obrázok blogu

Na zmes nastrúhame zvyšok cesta z chladničky. Stále si dôverujeme, aj ak sa nám zdá, že cesta je málo.

Obrázok blogu

Po upečení nám vzniknú krásne žltučké ostrovčeky spájajúce sa do kontinentov. Koláč pečieme na 180o C cca 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Koláč je krehký a veľmi šťavnatý.

A tak ako každú dobrú vec, je treba si ho riadne vychutnať.

Prajem vám krásnu a šťavnatú jeseň.

Katka Benková

Katka Benková

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

spiritual coach, poradca v ťažkých životných situáciach Zoznam autorových rubrík:  ako to vidím jarada pečiemSúkromnécestovanie

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu