
Suroviny:

450 g polohrubej múky
125 g Hery
½ balíčku prášku do pečiva
150 g práškového cukru
4 žĺtky
1 - 2 PL mlieka
citrónová kôra (nemusí byť)
1 kg jabĺk
1 bal. vanilkový cukor
1 bal. škoricový cukor
rum
hrsť sušených hrozienok
sneh zo 4 bielkov

Hrozienka umyjeme a namočíme do rumu. Necháme namočené aspoň 15 minút.

Jablká ošúpeme.

Zmiešame múku, prášok do pečiva, práškový cukor, 4 žĺtky, Heru a citrónovú kôru. Podľa potreby pridáme jednu až dve lyžice mlieka, aby nám vznikla vláčna zmes.

Tretinu cesta zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.

Zvyšok cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Nezľakneme sa, pretože cesto je veľmi tenké. Môžeme vaľkať priamo na papieri na pečenie, aby sme ho jednoduchšie preniesli. Na cesto nastrúhame jablká, posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom, posypeme odkvapkanými hrozienkami. Ak sme zvolili veľmi kyslé jablká, môžeme ešte dosladiť kryštálovým cukrom.

Na jablká nanesieme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.

Na zmes nastrúhame zvyšok cesta z chladničky. Stále si dôverujeme, aj ak sa nám zdá, že cesta je málo.

Po upečení nám vzniknú krásne žltučké ostrovčeky spájajúce sa do kontinentov. Koláč pečieme na 180o C cca 30 minút.

Koláč je krehký a veľmi šťavnatý.
A tak ako každú dobrú vec, je treba si ho riadne vychutnať.
Prajem vám krásnu a šťavnatú jeseň.