Muffiny s whisky a iné.

Tak som si uvedomila, že som vlastne ešte nikdy nezverejnila žiaden recept a keďže ma cez víkend pochytila obsesia (rozumej posadnutosť) muffinmi, tak Vám ponúkam zopár receptov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Muffiny s whisky:
(suroviny na cca 12 kúskov)

Obrázok blogu

Budeme potrebovať:

Obrázok blogu

250 g múky (zmes polohrubej a hladkej)
100 g kryštálového cukru
125 g masla
1 vanilkový cukor
1 KL sódy bicarbóny
1 čokoládu na varenie
4 PL whisky
4 KL instantnej kávy
1 dcl vody (na uvarenie kávy)
2 vajcia
kúsok kvalitnej čokolády

Postup:

Držíme sa zásady, sypké suroviny miešame zvlášť a tekuté zvlášť. Múku preosejeme a zmiešame so sódou.

Obrázok blogu

Pridáme cukor a vanilkový cukor a štipku soli. Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo a čokoládu na varenie. Uvaríme silnú kávu, do ktorej zamiešame 4 lyžice whisky. Do čokolády zamiešame kávu s whisky a keď je dostatočne chladná tak aj vajcia. Do sypkej zmesi múky vylejeme tekutú a premiešame, snažíme sa miešať jemne a v žiadnom prípade nepoužívame mixér (platí to pre všetky muffinky), na koniec jemne zapracujeme kúsky kvalitnej čokolády. Cesto plníme do košíčkov, alebo do formy na muffiny, ktorú si ale vopred vymastíme tukom. (Ja som použila kombináciu a do formy som dala košíčky.) Cesto plníme asi do dvoch tretín, pretože zväčší svoj objem. Pečieme vo vyhriatej rúre rozohriatej približne na 180 - 200 stupňov Celzia asi 15 minút. Počas pečenia sa snažíme odolať a trúbu neotvárať priveľmi, aby nám nespľasli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Muffiny s ovocím:
(suroviny na cca 12 kúskov)

Obrázok blogu

Základné cesto:

250 g múky ( zmiešanú polohrubú a hladkú)
100 g kryštálového cukru
125 g masla
1 vanilkový cukor
1 KL sódy bicarbóny
2 vajcia
trocha soli

Náplň:
Biely jogurt (3 - 4 lyžice)
Mrazené ovocie (lesné, alebo čučoriedky, maliny, ostružiny..)

Obrázok blogu

Postup:

Múku preosejeme, zmiešame so sódou, vanilkovým cukrom, štipkou soli.V ďalšej miske vymiešame maslo s cukrom, pridáme vajcia a jogurt.

Obrázok blogu

Obe zmesi jemne premiešame a pridáme mrazené, alebo zavárané drobné ovocie.

Obrázok blogu

Plníme do košíčkov a pečieme cca 15 minút.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Muffiny s brusnicami:
(suroviny na cca 12 ks)

Obrázok blogu

Základné cesto:

SkryťVypnúť reklamu

250 g múky ( zmiešanú polohrubú a hladkú)
100 g kryštálového cukru
125 g masla
1 vanilkový cukor
1 KL sódy bicarbóny
2 vajcia
trocha soli

Náplň:

Kyslá smotana (3 - 4 lyžice)
Sušené brusnice ( postačuje hrsť)

Obrázok blogu

Postup:

Cesto pripravíme ako v predchádzajúcom recepte, len namiesto jogurtu použijeme kyslú smotanu a do hotového cesta zamiešame hrsť sušených brusníc (sú dostať v každom hypermarkete a hrsť bude stáť iba pár centov).

Obrázok blogu

Sú nádherne červené a v žltučkom muffine vyzerajú prekrásne.

Obrázok blogu

Ak Vám ich pár zvýši tak ich pokojne použite na ozdobenie. Môžete vyskúšať aj citrónovú polevu a pár kúskov pozapichovať na povrch.

SkryťVypnúť reklamu

Muffiny s kúskami čokolády:
(suroviny na cca 12 ks)

Obrázok blogu

Základné cesto:

250 g múky ( zmiešanú polohrubú a hladkú)
100 g kryštálového cukru
125 g masla
1 vanilkový cukor
1 KL sódy bicarbóny
2 vajcia
trocha soli

Náplň:
Kyslá smotana (3 - 4 lyžice)
Kúsky čokolády (mne sa osvedčila Milka s nugátom plnená orieškami - také 3 v jednom)

Obrázok blogu

Postup:

Cesto pripravíme ako v predchádzajúcom recepte. Do hotového cesta pridáme kúsky čokolády. Po upečení môžeme poliať čokoládovou polevou či inak ozdobiť.

Rady na záver:

Ja keď pečiem podľa receptu, automaticky dám všade menej cukru. V týchto receptoch je množstvo cukru už minimalizované, ale môžete ho dať menej v prípade, že muffiny plníte čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu

V prípade, ak na ovocné muffiny použijete podobnú mrazenú zmes lesného ovocia ako ja, tak Vás upozorňujem, že aj 200 g je veľa a tak Vám jedno balenie bude stačiť na dve dávky.

Muffiny si môžete upiecť vopred a dať zmraziť. K nedeľnej rannej káve, akoby ste našli.

Obrázok blogu

Pečenie muffinov je jednoduché, nezaberie Vám veľa času a výsledok stojí za to.

Ak sa rozhodnete vymeniť maslo za margarín, whisky za rum, 70 % čokoládu za nejakú z menším obsahom kakaa uisťujem Vás, že sa to na kvalite odrazí, ale dobré budú aj tak, akurát, že oveľa lacnejšie. Nájdite si pre vás najvýhodnejší pomer kvality a ceny. Čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým ale lepšie muffinky budete jesť a prepočet na jeden kus bude stále menší, ako keď si ho kúpite v obchode.

Obrázok blogu

Prajem Vám dobrú chuť!

Katka Benková

Katka Benková

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

spiritual coach, poradca v ťažkých životných situáciach Zoznam autorových rubrík:  ako to vidím jarada pečiemSúkromnécestovanie

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
INESS

INESS

108 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu