Muffiny s whisky:
(suroviny na cca 12 kúskov)

Budeme potrebovať:

250 g múky (zmes polohrubej a hladkej)
100 g kryštálového cukru
125 g masla
1 vanilkový cukor
1 KL sódy bicarbóny
1 čokoládu na varenie
4 PL whisky
4 KL instantnej kávy
1 dcl vody (na uvarenie kávy)
2 vajcia
kúsok kvalitnej čokolády
Postup:
Držíme sa zásady, sypké suroviny miešame zvlášť a tekuté zvlášť. Múku preosejeme a zmiešame so sódou.

Pridáme cukor a vanilkový cukor a štipku soli. Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo a čokoládu na varenie. Uvaríme silnú kávu, do ktorej zamiešame 4 lyžice whisky. Do čokolády zamiešame kávu s whisky a keď je dostatočne chladná tak aj vajcia. Do sypkej zmesi múky vylejeme tekutú a premiešame, snažíme sa miešať jemne a v žiadnom prípade nepoužívame mixér (platí to pre všetky muffinky), na koniec jemne zapracujeme kúsky kvalitnej čokolády. Cesto plníme do košíčkov, alebo do formy na muffiny, ktorú si ale vopred vymastíme tukom. (Ja som použila kombináciu a do formy som dala košíčky.) Cesto plníme asi do dvoch tretín, pretože zväčší svoj objem. Pečieme vo vyhriatej rúre rozohriatej približne na 180 - 200 stupňov Celzia asi 15 minút. Počas pečenia sa snažíme odolať a trúbu neotvárať priveľmi, aby nám nespľasli.
Muffiny s ovocím:
(suroviny na cca 12 kúskov)

Základné cesto:
250 g múky ( zmiešanú polohrubú a hladkú)
100 g kryštálového cukru
125 g masla
1 vanilkový cukor
1 KL sódy bicarbóny
2 vajcia
trocha soli
Náplň:
Biely jogurt (3 - 4 lyžice)
Mrazené ovocie (lesné, alebo čučoriedky, maliny, ostružiny..)

Postup:
Múku preosejeme, zmiešame so sódou, vanilkovým cukrom, štipkou soli.V ďalšej miske vymiešame maslo s cukrom, pridáme vajcia a jogurt.

Obe zmesi jemne premiešame a pridáme mrazené, alebo zavárané drobné ovocie.

Plníme do košíčkov a pečieme cca 15 minút.



Muffiny s brusnicami:
(suroviny na cca 12 ks)

Základné cesto:
250 g múky ( zmiešanú polohrubú a hladkú)
100 g kryštálového cukru
125 g masla
1 vanilkový cukor
1 KL sódy bicarbóny
2 vajcia
trocha soli
Náplň:
Kyslá smotana (3 - 4 lyžice)
Sušené brusnice ( postačuje hrsť)

Postup:
Cesto pripravíme ako v predchádzajúcom recepte, len namiesto jogurtu použijeme kyslú smotanu a do hotového cesta zamiešame hrsť sušených brusníc (sú dostať v každom hypermarkete a hrsť bude stáť iba pár centov).

Sú nádherne červené a v žltučkom muffine vyzerajú prekrásne.

Ak Vám ich pár zvýši tak ich pokojne použite na ozdobenie. Môžete vyskúšať aj citrónovú polevu a pár kúskov pozapichovať na povrch.
Muffiny s kúskami čokolády:
(suroviny na cca 12 ks)

Základné cesto:
250 g múky ( zmiešanú polohrubú a hladkú)
100 g kryštálového cukru
125 g masla
1 vanilkový cukor
1 KL sódy bicarbóny
2 vajcia
trocha soli
Náplň:
Kyslá smotana (3 - 4 lyžice)
Kúsky čokolády (mne sa osvedčila Milka s nugátom plnená orieškami - také 3 v jednom)

Postup:
Cesto pripravíme ako v predchádzajúcom recepte. Do hotového cesta pridáme kúsky čokolády. Po upečení môžeme poliať čokoládovou polevou či inak ozdobiť.
Rady na záver:
Ja keď pečiem podľa receptu, automaticky dám všade menej cukru. V týchto receptoch je množstvo cukru už minimalizované, ale môžete ho dať menej v prípade, že muffiny plníte čokoládou.
V prípade, ak na ovocné muffiny použijete podobnú mrazenú zmes lesného ovocia ako ja, tak Vás upozorňujem, že aj 200 g je veľa a tak Vám jedno balenie bude stačiť na dve dávky.
Muffiny si môžete upiecť vopred a dať zmraziť. K nedeľnej rannej káve, akoby ste našli.

Pečenie muffinov je jednoduché, nezaberie Vám veľa času a výsledok stojí za to.
Ak sa rozhodnete vymeniť maslo za margarín, whisky za rum, 70 % čokoládu za nejakú z menším obsahom kakaa uisťujem Vás, že sa to na kvalite odrazí, ale dobré budú aj tak, akurát, že oveľa lacnejšie. Nájdite si pre vás najvýhodnejší pomer kvality a ceny. Čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým ale lepšie muffinky budete jesť a prepočet na jeden kus bude stále menší, ako keď si ho kúpite v obchode.

Prajem Vám dobrú chuť!