Budeme potrebovať:

2 baklažány
3 mladé cuketky
4 väčšie zemiaky
500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
4 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
400 g paradajok ( môžeme použiť aj konzervu)
mix korenia na musaku (alebo ako som odhadla kmín, bobkový list, škoricu, rozmarín, majorán)
olivový a rastlinný olej
70 g masla ( polovica 125 g balenia)
50 g hladkej múky
500 ml mlieka
muškátový oriešok
3 žĺtky
200 g postrúhaného syra
soľ
biele korenie
Toto je to spomínané korenie:

Dokonca som našla ešte zvyšok gréckeho olivového oleja:

Postup:

Baklažán ošúpeme a nakrájame na centimetrové kolieska. Osolíme a na papierovej osuške necháme pustiť šťavu.

Na olivovom oleji opečieme mleté mäso.

Pridáme pokrájanú nadrobno pokrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.

Zľahka opečieme a pridáme zmes korenia na musaku.
Keď nám všetko krásne rozvoniava, vsypeme ošúpané na kocky pokrájané paradajky a v mojom prípade, keďže som ich mala málo aj konzervu paradajok. Mierne osolíme. Hrniec prikryjeme a necháme dusiť za priebežného miešania cca 20 minút.

Zatiaľ si osušíme baklažány a opečieme ich na suchej panvici.

Mladé cuketky nie je potrebné ošúpať, iba ich umyjeme a pokrájame na tenšie kolieska, ktoré rovnako opečieme na suchej panvici.

Do panvice dáme rastlinný olej vhodný na vysmážanie a vložíme do neho na kolieska nakrájané zemiaky.

Vypražené kolieska necháme odkvapkať na kuchynskej utierke.

Pripravíme si bešamel. Do roztopeného masla pridáme múku a za stáleho miešania pridáme teplé mlieko. Miešame do zhustnutia.

Zmes odstavíme zo sporáka pridáme polovicu syra, soľ, biele korenie, trocha mletého muškátového oriešoka a tri žĺtky.

Do zapekacej misy vložíme zemiaky, na ne pokladáme polovicu opečených baklažánov a cukiet, na ne vysypeme mäsovú zmes, na ne poukladáme zvyšok zeleniny.


Na povrch nanesieme bešamel a posypeme zvyškom syra.

Zapekáme cca 30 minút.

Podávame s pečivom.

Tak ako to funguje s francúzskymi zemiakmi alebo zemiakovým šalátom, rovnako aj musaka má rôzne variácie. Miesto mletého mäsa použiť kúsky baranieho, namiesto vyprážaných zemiakov varené, do mäsovej zmesi pridať petržlenovú vňať. Určite vás už teraz napadajú ďalšie vylepšenia. Jednu zaujímavú som našla aj u Medveďov ktorí sú pre mňa veľkou inšpiráciou a každú nedeľu čakám, čo dobrého navarili.
Nezáleží na tom, či máte korenie z dovolenky, postačí aj chuť a odvaha experimentovať.
Do varenia, priatelia!