Musaka (mousaka).

Môj drahý má k zelenine postoj rodeného pacifistu. Ak ona nechá jeho na pokoji, on si ju tiež nevšíma. Je ochotný zjesť zeleninový šalát, ak k nemu dostane vyprážaný rezeň a za tento skutok je na seba náležite hrdý. Keď sa dozvedel, že dnes budem variť musaku a opísala som mu čo do toho ide, krútil nosom, že vraj je tej zeleniny na neho priveľa. Ale podľa mňa tam je aj kopa syra a to mäso tam nakoniec je tiež. A ja som konečne využila korenie, čo som si priniesla z dovolenky v Grécku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Budeme potrebovať:

Obrázok blogu

2 baklažány
3 mladé cuketky
4 väčšie zemiaky
500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
4 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
400 g paradajok ( môžeme použiť aj konzervu)
mix korenia na musaku (alebo ako som odhadla kmín, bobkový list, škoricu, rozmarín, majorán)
olivový a rastlinný olej
70 g masla ( polovica 125 g balenia)
50 g hladkej múky
500 ml mlieka
muškátový oriešok
3 žĺtky
200 g postrúhaného syra
soľ
biele korenie

Toto je to spomínané korenie:

Obrázok blogu

Dokonca som našla ešte zvyšok gréckeho olivového oleja:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Postup:

Obrázok blogu

Baklažán ošúpeme a nakrájame na centimetrové kolieska. Osolíme a na papierovej osuške necháme pustiť šťavu.

Obrázok blogu

Na olivovom oleji opečieme mleté mäso.

Obrázok blogu

Pridáme pokrájanú nadrobno pokrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.

Obrázok blogu

Zľahka opečieme a pridáme zmes korenia na musaku.

Keď nám všetko krásne rozvoniava, vsypeme ošúpané na kocky pokrájané paradajky a v mojom prípade, keďže som ich mala málo aj konzervu paradajok. Mierne osolíme. Hrniec prikryjeme a necháme dusiť za priebežného miešania cca 20 minút.

Obrázok blogu

Zatiaľ si osušíme baklažány a opečieme ich na suchej panvici.

Obrázok blogu

Mladé cuketky nie je potrebné ošúpať, iba ich umyjeme a pokrájame na tenšie kolieska, ktoré rovnako opečieme na suchej panvici.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do panvice dáme rastlinný olej vhodný na vysmážanie a vložíme do neho na kolieska nakrájané zemiaky.

Obrázok blogu

Vypražené kolieska necháme odkvapkať na kuchynskej utierke.

Obrázok blogu

Pripravíme si bešamel. Do roztopeného masla pridáme múku a za stáleho miešania pridáme teplé mlieko. Miešame do zhustnutia.

Obrázok blogu

Zmes odstavíme zo sporáka pridáme polovicu syra, soľ, biele korenie, trocha mletého muškátového oriešoka a tri žĺtky.

Obrázok blogu

Do zapekacej misy vložíme zemiaky, na ne pokladáme polovicu opečených baklažánov a cukiet, na ne vysypeme mäsovú zmes, na ne poukladáme zvyšok zeleniny.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Na povrch nanesieme bešamel a posypeme zvyškom syra.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zapekáme cca 30 minút.

Obrázok blogu

Podávame s pečivom.

Obrázok blogu

Tak ako to funguje s francúzskymi zemiakmi alebo zemiakovým šalátom, rovnako aj musaka má rôzne variácie. Miesto mletého mäsa použiť kúsky baranieho, namiesto vyprážaných zemiakov varené, do mäsovej zmesi pridať petržlenovú vňať. Určite vás už teraz napadajú ďalšie vylepšenia. Jednu zaujímavú som našla aj u Medveďov ktorí sú pre mňa veľkou inšpiráciou a každú nedeľu čakám, čo dobrého navarili.

Nezáleží na tom, či máte korenie z dovolenky, postačí aj chuť a odvaha experimentovať.

Do varenia, priatelia!

Katka Benková

Katka Benková

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

spiritual coach, poradca v ťažkých životných situáciach Zoznam autorových rubrík:  ako to vidím jarada pečiemSúkromnécestovanie

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu