reklama

Ktoré zákony platia v zdravotníctve? (2. časť)

Najkompetentnejšie nám odpovedia tí, ktorých sa to týka, teda lekári. Ja som jedného z nich oslovila a požiadala som ho o rozhovor.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
  1. Podľa ktorého zákona sa riadite pri výkone svojho povolania, ako zamestnávateľ, čo sa týka mzdy sestre?

Ako podnikateľ a zamestnávateľ sa riadim podľa Zákonníka práce dodržiavajúc príslušné ustanovenia, ktoré zaväzovali, aby som nevyplácal mzdu pod minimálnu hranicu v príslušnej kategórii. Keďže zdravotníctvo má charakter verejný, preto musí brať zamestnávateľ do úvahy aj ďalšie zákony. Pre odmeňovanie niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme platí zákon 553/2003 Z. z., ktorý teraz dopĺňa Zákon č. 62/2012 o minimálnych mzdových nárokov sestier a pôrodných asistentiek.

2. V odseku 2 toho istého paragrafu sa hovorí o sestrách, ktoré samostatne vykonávajú odborné pracovné činnosti spojené s poskytovaním ošetrovateľskej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach........, ktoré zodpovedajú rozsahu a obsahu získanej odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania. Čo v sebe nesie pojem: „samostatne vykonávajú“?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pojem sestry samostatne vykonávajúce odborné pracovné činnosti pri poskytovaní zdravotníckej starostlivosti, konkrétne ošetrovateľskej starostlivosti, znamená jednoducho to, že ide o vysokoškolsky vzdelanú sestru s titulom Bc, alebo Mgr, ktorá vlastní licenciu potvrdzujúcu, že môže vykonávať samostatne prácu vo svojom odbore, t.j. okrem iného môže vstúpiť s lekárom, alebo zdravotníckym zariadením do rovnocenného pracovno-podnikateľského vzťahu, ako osoba samostatne zárobkovo činná a aktívne vstupovať do uzavierania zmlúv so zdravotníckym zariadením, ktorému ponúka svoje služby, alebo ktoré ju požiadalo o poskytovanie takých služieb a tým si aj dojednať výšku odmeny za svoju prácu, pričom sa môže opierať o prijatý zákon. Naproti tomu sestry bez príslušného vysokoškolského vzdelania nemôžu získať licenciu na samostatný výkon a môžu so zdravotníckym zariadením iba uzavrieť pracovnú zmluvu v zmysle Zákonníka práce. Jednoduchšie povedané samostatne pracujúca sestra sa riadi pri práci rozhodnutím príslušného lekára zdravotníckeho zariadenia, nezávisle na charaktere ich pracovného vzťahu, alebo rutinne vykonáva činnosti podľa schválených štandárd pre ten, ktorý výkon. Naproti tomu sestra bez vysokoškolského vzdelania môže pracovať iba pod dozorom sestry samostatne pracujúcej, alebo priamo lekára. Existujú ešte zdravotné sestry, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť v teréne, kedy si lekár prvého kontaktu objednáva túto činnosť pre svojich pacientov. Tieto zdravotné sestry však vstupujú do pracovno-právnych vzťahov so zdravotnými poisťovňami, kde uzatvárajú príslušné zmluvy ako zdravotnícke zariadenie (ADOS) a za výkon nie sú platené lekárom, ale zdravotnou poisťovňou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Kto potom nesie zodpovednosť za pacienta?

Zodpovednosť za pacienta a jeho zdravotný stav nesie jednoznačne lekár, ktorý prevzal pacienta do svojej starostlivosti, z pohľadu všeobecného lekára buď jednorazovej (napr. na pohotovosti, pri zastupovaní iného lekára) alebo dlhodobej, na základe zmluvy (zmluvný vzťah). Dôvod: iba lekár, samostatne pracujúci vo svojom odbore na základe udelenej licencie má právo stanoviť diagnózu, následne príslušnú liečbu a navrhnúť pacientovi liečebný plán a to na vlastnú zodpovednosť a túto zodpovednosť nemôže v žiadnom prípade delegovať na zdravotnú sestru. Zdravotná sestra samostatne pracujúca môže stanoviť tzv. ošetrovateľskú diagnózu a stanoviť ošetrovateľský postup. Ale v konečnom dôsledku právne za celkový výsledok nesie zodpovednosť lekár.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zhrnutie: ak by sme brali do úvahy zodpovednosť za pacienta a jeho zdravotný stav, ktorý navštívil zdravotnícke zariadenie, nesie jednoznačne lekár, nie sestra.

4. Tak to mi potom nejde do hlavy, prečo sestry majú mať vyššie mzdy ako lekári?

Prijatý zákon stanovil iba minimálne mzdové požiadavky zdravotníckych sestier, nehovorí nič o tom, že lekári majú mať vyššie, alebo nižšie mzdy, ako sestry. Že média, a niektorí „blahoslavení“ kolegovia postavili sestry na piedestál a lekárov zatlačili do kúta je už iná vec. Otázka znie skôr: prečo zákonodarcovia (navrhovateľ a parlament) prijali v takom priestore a čase taký zákon a rozhodovali iba v jednorozmernej dimenzii, neprihliadali pri svojom rozhodovaní na úzke vzťahy medzi všetkými zdravotníckymi zákonmi a samozrejme ostatnými zdravotníckymi zariadeniami (Zajacove podobenstvo o puzzle). Zákony, ak sa uvedú do praxe začínajú pôsobiť v 3D, nehovoriac o štvrtom rozmere, čo je spomínaný časopriestor. Pýtajme sa skôr, prečo si opakovane volíme poslancov s jednorozmernou úrovňou myslenia?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skúsim to vysvetliť podobenstvom v doprave. Vieme, že v mestách nie sú dobudované cyklistické chodníky a preto cyklisti používajú chodníky pre chodcov a tým ich v mnohých prípadoch priamo ohrozujú. Zákonodarca sa jednoducho rozhodne a prijme zákon, že cyklisti nesmú používať chodníky pre chodcov, v opačnom prípade budú pokutovaní....vyrieši tento problém iba prijatie zákona, alebo ho dorieši vybudovanie cyklistických chodníkov? A ako sa bude tento zákon dodržiavať v praxi? Postavíme ku každému chodníku policajta, aby mohol vyberať pokuty a cyklistom samozrejme narastú krídla, aby nemuseli platiť pokutu, alebo nebudú môcť na chodníku použiť bicykel, preto tento stratí vlastne význam.

Nuž, to by ste mali položiť túto otázku naším zákonodarcom. Ale odpoviem. Ideálne by bolo, aby sme postupne všetci prijali zodpovednosť za všetko, čo robíme a týka sa to aj dôkladnej úvahy pri predkladaní zákonov a okrem toho pripomeniem, že vždy je lepšie sa učiť z chýb iných, ako svojich, ale tu by som to parafrázoval, prečo sme si za 22 rokov od nežnej revolúcie nevzali príklad trebárs od Švajčiarov, ktorí majú dôkladne prepracované zákony, lebo ich tvoria ľudia v pripomienkovom konaní, ktoré často krát trvá aj niekoľko rokov. Tento zákon bol šitý horúcou ihlou s určitým zámerom predkladateľa a zrejme nikto z poslancov si neuvedomil jeho príčiny a ani následky. V konečnom dôsledku ohrozil existenciu siete primárnej zdravotnej starostlivosti. A to nie je hlúpy vtip, skôr by som to dal na úroveň trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia občanov tohto štátu. A hovorím to z pohľadu účastníka tejto siete a to znamená, že si to nemyslím, že to môže tak byť, ale viem, že sa tak stalo.

5. Môžem otázku na porovnanie? 6 platová trieda hodnotí pedagogického pracovníka je 359,– € a 6 stupeň (aby som bola presná) sestier a pôrodných asistentiek je 770,70 € (od 15 rokov praxe), pričom pri prvom zákone sa hovorí o mzdovej tarife a pri druhom už o minimálnom mzdovom nároku. Dajú sa tieto dva povolania porovnať z hľadiska zodpovednosti?

Nie som kompetentný posudzovať alebo hodnotiť zodpovednosť, ale na bedrách učiteľa je zaiste veľká zodpovednosť za úroveň vzdelania budúcej generácie. Ale zoberme to z druhej strany – načo je vzdelanosť umierajúcej generácie?

6. Je správne odmeňovať sestru podľa odpracovaných rokov?

Odpoviem názorným príkladom. Máme dve ambulancie. V jednej je evidovaných 850 pacientov (odľahlé vidiecke zdravotnícke zariadenia pre dospelých) a zdravotná sestra má vek 48 rokov. Predpokladajme, že je absolventkou strednej školy a má 29 rokov praxe, teda podľa zákona 62/2012 je zaradená do 10 stupňa, takže jej minimálny mzdový nárok je 875,– €.

V druhej ambulancii je evidovaných 1700 pacientov (bežný mestský obvod), sestra má 35 rokov. Lekár súhlasil, aby si zvyšovala kvalifikáciu, má VŠ a titul Mgr., 16 rokov praxe, teda by mala byť zaradená do 6 stupňa odmeňovania a to s minimálnym mzdovým nárokom 770,70 €.

Zákon vôbec nezohľadňuje výkon a z uvedeného príkladu jasne vyplýva množstvo práce, pretože v druhej ambulancii je o 850 pacientov viac, čo sa zákonite premietne do objemu výkonov.

Zhrnutie: tento spôsob odmeňovania bol zakotvený za socializmu a je to vlastne nepriamy dôkaz toho, koľkým „zákonodarcom“ ešte strašia socialistické idey v hlave.

7. Zaiste tento problém nedá mnohým spať. Aké je východisko z tohto chaosu?

Z každej situácie je východisko.

Prvý krok urobil, hoci nepopulárny, ústavný súd - pozastavil účinnosť zákona, nie však aby napálil sestry, alebo povzbudil lekárov, ale preto, aby odvrátil hrozbu kolapsu primárnej siete (prvý kontakt, ambulantní lekári a špecialisti) a fungovania nemocníc a tým aj hrozbu verejného ohrozenia zdravia populácie. Spomeňte si na príklad z dopravy - jednoducho sa počká, kým sa vybudujú cyklistické chodníky, alebo sa zakážu predávať bicykle.

Druhý krok dofinancovanie zdravotníctva.

Vo svete a tiež v EU sa štandardne tento problém dofinancovania rieši takto:

- spoluúčasťou pacientov (napr. v susednom Rakúsku je to 20%, preto sa aj naši občania pracujúci v Rakúsku v prípade choroby prídu liečiť na Slovensko),

- zmenou vnútornej politiky zdravotného poistenia na základe konštrukcie: ak je v štáte uzákonené povinné zdravotné poistenie pre všetkých a toky týchto finančných prostriedkov riadi štát (u nás cez zákon o rozpočte), potom sa už nejedná vlastne o zdravotné poistenie ako také, ale o zdravotnícku daň a túto vyberať prislúcha príslušným orgánom (t.j. daňovým úradom) a prerozdelenie prostriedkov potom vykonáva štát. Takýto model prijalo napríklad, ak sa nemýlim , Švédsko. Tým sa jednoznačne zamedzí úniku finančných prostriedkov mimo zdravotníctva a štát sa bude starať o spravodlivé prerozdelenie, pretože bude za tento úkon plne zodpovedný. Všimli ste si, že v tomto systéme nie sú potrebné žiadne zdravotné poisťovne. Môžete si sami vypočítať úsporu. Tie mimochodom boli vytvorené ako správcovia fondov verejných prostriedkov - t.j. nás, občanov a nie ako spoločnosti, ktorým zo zákona vyplýva tvoriť zisk (viď obchodný zákonník, akciové spoločnosti). Ale za túto situáciu je priamo zodpovedný autor transformačných zákonov pán ex minister Zajac a všetci poslanci, ktorí tieto zákony v tej podobe schvaľovali. Môžete si spočítať, koľkí z nich sedia aj teraz v parlamente.

Katarína Kellnerová

Katarína Kellnerová

Bloger 
  • Počet článkov:  69
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nemusíme žiť tak, ako sme žili do včera. Nedržte sa zaužívaných návykov, a tisícky možností vás budú pozývať do nového života. Christian Morgenstern Zoznam autorových rubrík:  Bútľavá vŕbaLuna na každý deňĽudia nášho mestaNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu