Chlieb každodenný - bezlepkový

Vhupla som zmoknutá do pár dní otvoreného obchodu s celiatickými výrobkami - aj tými racio a bio a rôznym iným spôsobom zdravými. Vzala som si milý prútený košík vystlaný farebnou látkou a hlavou mi preletela spomienka na podobné košíky z podobného obchodíka v Modre, ktorý ma v lete naozaj nadchol. Muž ma čakal v aute a tak som letela pohľadom po regáloch a hľadala svoj tovar. V košíku sa hneď ocitla cícerová múka, pohanková múka, ryžová múka, amarantové guličky a nejaké nevyskúšané drobné sladkosti. Na jedno ucho som počúvala rozhovor predavačky a mladej mamičky - hlavným problémom bol chlieb - objednávaný aj pečený.  A keď že už tretí týždeň dcéra prosíka o upečenie toho istého chlebíka, asi jej chutí, tvrdí, že je vysoko jedlý, tak ho dávam na podnos a ponúkam ho aj vám.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

400g Promix CH - teda chlebovej bezlepkovej múky
2 PL amarantovej múky
2 PL ľanových semiačok
2 PL sézamových semiačok
2 PL oleja
polovicu droždia FALA - t.j. asi 20g
4 dl teplej vody
1 ČL soli
1 žĺtok
1ČL kryšt. cukru

 Droždie rozpustíme vo vode s cukrom a prilejeme k ostatným prísadám a zamiešame. Dáme do vymazanej a kukuričnou múkou vysypanej formy mnou preferovaného srnčieho chrbta a necháme cca 20 min kysnúť. Pečieme pomerne dlho - aj hodinu pri 180 stupňoch.

 Ja spolu s chlebom pečiem buď mufiny, alebo koláčik (tie vyberám skôr) a tak využívam naplno teplo rúry a šetrím korunky na dovolenku.
Priznám sa, vyskúšala som všelijaké chleby - s burizónmi, aj so zemiakmi, aj jablčnou drťou ... Aj sme ich mrazili, aj plesnivé vyhadzovali, aj sme sa smiali, keď boli nedopečené a znova sme ich dávali piecť. Chuť mali tiež rôznu - od pilinovej, cez cesnakovú, alebo prerazila pohanka. Chlieb je dôležitý, lebo oň denne prosíme a denne sme vďačný, že ho máme ... A ešte niečo. Nemrazíme ho. V sáčku vydrží týždeň.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Ešte malá spomienka. Moja dcéra, keď bola menšia od stola vystačila s tanierom polievky a obrovským krajcom chleba. Milovala chlieb. To sa málokedy vidí jesť s takou chuťou prostý suchý chlebík. To druhá, vegetariánka milovala mäso. Chlieb vôbec nemusela. V deň, keď sa staršia dozvedela o svojej diagnóze celiakie prestala jesť mäso. Vzdala sa toho, čo v jej jedálničku bolo položené vysoko, skoro na "oltári".

Klára Radimáková

Klára Radimáková

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Chcela by som byť úsmevom na tvárach ľudí. Môcť sa občas povystierať od ucha k uchu a usadiť sa na perách každému, kto to práve potrebuje. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáceliatické receptyľudia okolo mňazo šuflíkaSúkromnéKnihy, ktoré čítam

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu