Bezlepkové raňajkové pečivko.

V našej rodine fičia sladké raňajky. Vianočky, bábovky, na rôzne spôsoby, ale jedničkou sa stali jednoduché škoricové rožky. Neustálym vylepšovaním som sa dopracovala k vysoko jedlej kvalite - kedy rožky upečené večer, len v malom počte prežívajú do rána k raňajkám... Aj dcéra vysokoškoláčka-bezlepkáčka má právo na naše večerné obžerstvo - povedala som si v duchu, vychutnávajúc si lačný pohľad na ňu po troch týždňoch mimo domova...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

A tak sa zrodili sladké kysnuté buchtičky, pečené v mufinovej forme, teda buchtomuffiny. Škoda, že som ich nevyfotila... Boli také pekné tučnučké... 400 g múky na biele pečivo z Viedenských pekární
balíček sušených kvasníc
4 dl mlieka
10 ČL kryštálového cukru
4 PL oleja
1 ČL (zarovnaná) soli
Plnka: nahrubo posekané orechy, mletá škorica, kryštálový cukor
Z uvedených surovín poriadne vymiešame nám známu lepivú hladkú hmotu.
Pripravíme si formu - vymažeme tukom a vysypeme kukuričnou múkou.
Malou lyžičkou berieme kopcovito cesto a povkladáme ho na dno každého oddielika pre mufinu.
Potom za pomoci lyžičky máčanej vo vode (proti lepeniu) rozprestrieme cesto na dno formičiek a vyhĺbime jamky pre plnku.


SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu




Do jamky vložíme nahrubo posekané orechy (nešetríme), posypeme ich výdatne mletou škoricou a kryštálovým cukrom (mne sa vmestí plná mokka lyžička).

Obrázok blogu




Znovu sa pustíme do boja z druhou polovicou cesta, ktoré vždy za ďalšiu kopcovitú lyžičku kladieme na plnku. Nasleduje uhládzací a pritláčací manéver lyžičkou namáčanou vo vode (nie, aby vám to vo vode plávalo...).

Obrázok blogu




Z dávky naplníme 12 dielnu mufinovú formu. Necháme na teplom mieste vykysnúť a potom pečieme cca 45 min pri teplote 180 st. C.

Ešte boli teplé, keď som tajne pozorovala, ako dcéra nedočkavo ochutnáva. A keď zdvihla obočie zistiac, že vnútri je plnka, povedala som si: Je naša! Rovnaký jedlík, mašktník a pôžitkár ako my.

SkryťVypnúť reklamu

P.S. Čakala som do konca týždňa, aby som sa dcéry telefonicky spýtala, či buchtičkomuffiny neskameneli. "Dnes ráno som dojedla poslednú! (týždeň po upečení!) Mami, bola krehká a mäkká! Šetrila som si ich
k raňajkám. Objedla som sladké cesto a potom som si vychutnala plnku. Nabudúce pridaj do cesta cukor a aj tej plnky tam napchaj viac..."
Tak to sú rady aj pre vás. Nabudúce - bude až pre Vianocami - im napchám brušká ešte aj hrozienkami. Nech si užijú štedrosti Vianoc aj buchtomuffiny.



Klára Radimáková

Klára Radimáková

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Chcela by som byť úsmevom na tvárach ľudí. Môcť sa občas povystierať od ucha k uchu a usadiť sa na perách každému, kto to práve potrebuje. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáceliatické receptyľudia okolo mňazo šuflíkaSúkromnéKnihy, ktoré čítam

Prémioví blogeri

INESS

INESS

108 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

317 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu