A tak sa zrodili sladké kysnuté buchtičky, pečené v mufinovej forme, teda buchtomuffiny. Škoda, že som ich nevyfotila... Boli také pekné tučnučké... 400 g múky na biele pečivo z Viedenských pekární
balíček sušených kvasníc
4 dl mlieka
10 ČL kryštálového cukru
4 PL oleja
1 ČL (zarovnaná) soli
Plnka: nahrubo posekané orechy, mletá škorica, kryštálový cukor
Z uvedených surovín poriadne vymiešame nám známu lepivú hladkú hmotu.
Pripravíme si formu - vymažeme tukom a vysypeme kukuričnou múkou.
Malou lyžičkou berieme kopcovito cesto a povkladáme ho na dno každého oddielika pre mufinu.
Potom za pomoci lyžičky máčanej vo vode (proti lepeniu) rozprestrieme cesto na dno formičiek a vyhĺbime jamky pre plnku.

Do jamky vložíme nahrubo posekané orechy (nešetríme), posypeme ich výdatne mletou škoricou a kryštálovým cukrom (mne sa vmestí plná mokka lyžička).

Znovu sa pustíme do boja z druhou polovicou cesta, ktoré vždy za ďalšiu kopcovitú lyžičku kladieme na plnku. Nasleduje uhládzací a pritláčací manéver lyžičkou namáčanou vo vode (nie, aby vám to vo vode plávalo...).

Z dávky naplníme 12 dielnu mufinovú formu. Necháme na teplom mieste vykysnúť a potom pečieme cca 45 min pri teplote 180 st. C.
Ešte boli teplé, keď som tajne pozorovala, ako dcéra nedočkavo ochutnáva. A keď zdvihla obočie zistiac, že vnútri je plnka, povedala som si: Je naša! Rovnaký jedlík, mašktník a pôžitkár ako my.
P.S. Čakala som do konca týždňa, aby som sa dcéry telefonicky spýtala, či buchtičkomuffiny neskameneli. "Dnes ráno som dojedla poslednú! (týždeň po upečení!) Mami, bola krehká a mäkká! Šetrila som si ich
k raňajkám. Objedla som sladké cesto a potom som si vychutnala plnku. Nabudúce pridaj do cesta cukor a aj tej plnky tam napchaj viac..."
Tak to sú rady aj pre vás. Nabudúce - bude až pre Vianocami - im napchám brušká ešte aj hrozienkami. Nech si užijú štedrosti Vianoc aj buchtomuffiny.