Väčšina ľudí má zafixované, že bio-potraviny sú niekoľkokrát drahšie ako tie klasické. V prvom rade, nie každému vyhovuje všetko (ani ja nikoho nenútim jesť cereálne veci), niekomu napríklad nevadí mlieko, iný je na neho zas alergický. Ja som alergický na to, ak mi marketing tvrdí, že tejto konkrétnej potravine bola venovaná väčšia starostlivosť, pretože pri jej pestovaní neboli použité herbicídy a logicky..., podľa nich, musí stáť aj viac... Nuž, pravda je v niektorých prípadoch taká, že samotný pestovateľ nepestuje bio-potraviny z vlastnej vôle, ale jednoducho preto, lebo skrátka nemá na drahé hnojivá, herbicídy, rastové hormóny pre zvieratá atď. A tak pestuje bez nich a následne predáva bio. Ak má platiť logika, že farmár musel naozaj venovať viac energie vypestovaniu rovnakého množstva produktov, potom nech sa zohľadní aj to, že nemusel na druhej strane kupovať tie doplnky na pestovanie. Preto mi z toho vyvstáva otázka, kam ide ten veľký rozdiel v cene bio a nebio produktu.
Nie, nemám problém dať bio farmárovi viac peňazí za jeho produkt, ak je samozrejme kvalitný. Viem, že sa mi to vráti inde. Mám však problém dať za produkt viac, ak viem, že väčšinu zisku zožerie práve ten marketing, ktorý ľuďom natlačí do hlavy, že táto konkrétna plodina mala špeciálnu opateru, denne ju farmár ofukoval teplým vzdúšikom a nežne sa s ňou rozprával... (svokra je viac ako 20 rokov farmárka, či produkuje bio alebo nebio, namaká sa vždy rovnako...)
Bio, organic a iné marketingové zrno...
V poslednom čase začínajú letieť bio-potraviny. Teda najmä v mestách... Tí, ktorí si doma dopestovávajú nejakú tú zeleninu vedia už dávno, že napríklad ich vlastné rajčiny skrátka viac "rajčinujú" ako tie z obchodu, vypestované vo vodnom roztoku... Nemám osobne nič proti bio-potravinám, koniec-koncov, sám uznávam myšlienku dávať do seba zdravé a výživné veci, len mi vadia niektoré marketingové žvásty okolo toho...