Pripravíme si formu: vyložíme papierom na pečenie, pričom konce možu trochu prečnievať (pomože to pri vyklápaní). Papier potrieme maslom a vysypeme tak 3 lyžicami hnedého cukru. Toto nám pri pečení pekne skaramelizuje.

Do pripravenej formy nakladieme ošúpané a nakrájené hrušky (dajú sa použiť aj jablká, prípadne ananás – ale tam by som si nebola úplne istá kombináciou s orechovým cestom). Znovu trochu posypeme hnedým cukrom.

Nachystáme si cesto:
100g krupicového cukru (najlepšie hnedého)
50g masla
3 vajcia
180g múky s práškom do pečiva (alebo 180g polohrubej múky a 3 lyžičky prášku do pečiva)
100g mletých orechov (lieskových alebo vlašských – podla chuti)
2 lyžičky škorice
10-12 lyžice mlieka
Vyšľaháme cukor s maslom, po jednom pridáme vajcia a striedavo múku s práškom do pečiva zmiešanú s orechami a škoricou a mlieko podľa hustoty cesta (aby sa dalo dobre rozotierať). Opatrne (aby sa nepoposúvalo ovocie) naložíme na hrušky a dáme piecť do vyhriatej trúby na 175C asi na 30-40 minút. Možeme spraviť skúšku špáradlom (ak na nom nezostanú kúsky cesta, koláč je hotový).

Necháme trochu vychladnúť, vyklopíme na mierne pocukrovaný povrch (aby sa nelepilo) a odstránime papier na pečenie.


Po úplnom vychladnutí nakrájame a možeme podávať so šlahačkou.
Dobrú chuť.
