reklama

Kde sa podeli slušní ľudia...

Za posledných pár rokov, mesiacov a dní sme sa dozvedeli od dôležitých ľudí v tomto kraji pod Tatrami, že klamať sa môže ak je niekto dostatočne národný, iný nemôže byť stíhaný, lebo je otcom vlasti a že spolupracovať s komunistickou tajnou službou nie je až také zlé, lebo taká bola doba. Mohli sme sa dívať napr. aj na to, ako symbolicky odstupujú zo svojich pozícií úspešní no chudobní tréneri, hráči a manažéri no v pozíciách ostávajú bohatí (p)rezidenti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)
Tiene našej budúcnosti
Tiene našej budúcnosti (zdroj: archiv)

Na univerzitách, kde som počas svojich štúdií "zablúdil", som bol vystavený "ukrutnému" pravidlu. Ak niekoho počas štúdia prichytili pri odpisovaní, podvode alebo inom druhu porušenia pravidiel duševného vlastníctva, dotyčný študent bol definitívne vylúčený z ďalšieho štúdia na tých školách. Vzácna zhoda v tomto smere spájala rímsku pápežskú univerzitu ako aj Hebrejskú univerzitu v hlavnom meste Svätej zeme.

Keď som o pár rokov neskôr ako vysokoškolský pedagóg o tom hovoril na Slovensku našim študentom na "katolíckej" univerzite, v sále to len tak zašumelo. Keď sme o pár rokov neskôr s kolegami zaradili stať o "academic honesty" do školského poriadku nášho gymnázia, najväčšiu diskusiu to vzbudilo na plenárnom rodičovskom združení - medzi rodičmi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Ako to je možné, že keď moja ratolesť niečo vie a ponúkne na odpísanie svoje dielo svojim kolegom, tak je sankcionovaná... ?" A tak sme s námahou a možno aj s úspechom spolu s kolegyňami a kolegami vysvetľovali a diskutovali o tom, ako je dôležité prezentovať sa čestne výsledkami svojej vlastnej práce a svoju prácu podpisovať svojim vlastným menom. Tak je to správne. Tak to má byť. Pri tomto vysvetľovaní sme si nemohli nevšimnúť nedôverčivý úsmev na tvárach tých rodinných "manažérov" a "koučov", ktorí vedeli, ako to v živote chodí.

Však sme všetci aspoň raz v živote niečo odpísali, či podpísali niekoho na prezenčnej listine. Inokedy podpísali nás. Vedieť odpísať je šikovnosť. Kto nekradne, okráda vlastnú rodinu... etc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nevinné detské hry sa menia na životné postoje a životný štýl. Z drobných kompromisov sa rodia väčšie a zrejmejšie. Samodeportácie, samoúnosy, samoamnestie, samobitky, samopodpisy. Výhovorky, alibizmus, relativizovanie, bagatelizovanie. To všetko nemení nič na tom, že keby som bol na mieste J.T., J. V., V.M., R.R., J.S. či X.Y. ja, bol by to rovnako chrapúňsky skutok ako v ich prípade. A musel by som za to niesť zodpovednosť. Padni, komu padni.

Máme "dosť" moralizátorov, ktorí nám natláčajú všakovako zmluvy o tzv. výhradách tzv. svedomia. Keď je to však životne potrebné, toto svedomie nefunguje. Slušných ľudí, ktorí svojimi mravnými postojmi skutočne nastavujú štandardy, ako keby už ani nebolo. Ak sa môžu stavať diaľnice na cudzích pozemkoch, čo na tom, ak sa niekde ocitne "nesprávny" podpis pri tom správnom mene. Necháme si to aj preverit a potvrdiť, že skutok sa nestal. Kto nám to dosvedčí? No predsa ten, kto to vie najlepšie - autor sám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A potom hovorte niečo doma o tom svojim deťom. S poctivosťou ďalej zájdeš, no nepoctiví sú tam skôr. Na Slovensku oveľa skôr. Stále si však staromilsky myslím, že to nie je dobré a že na to raz doplatíme. Odpúšťame totiž chrapúňom to, čo je neodpustiteľné. Podľa mňa to nie je znamením dobrého srdca holubičieho národa. No čo sa dá robiť - s chorým srdcom sa veľmi ťažko rozmýšľa.

Miroslav Kocúr

Miroslav Kocúr

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  1 260x

Som pedagóg, manažér a teológ mimo cirkevnej služby. Aktívny občan. Od roku 1995 som aktivny ako učiteľ ZŠ, SŠ či VŠ a manažér vo svete formálneho aj neformálneho vzdelávania, NGO a podnikania. Od roku 1995 do roku 2003 som pôsobil v pastoračnej službe na Slovensku aj v zahraničí ako rímskokatolícky kňaz. Mám dve krásne a zdravé dcéry a jednu manželku. Som zakladajúcim členom PS a odborníkom pre vzdelávanie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťTodayWEEKTheology TodayMK WeeklyScripturesListáreňNechceme sa prizeraťOral HistoryZo školských lavícEpigramiáda

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu