reklama

Len idiot zabudne

Tak. Zmluva o výhradách svedomia ako dodatok k základnej zmluve so Svätou stolicou bude musieť počkať. Možno sa o svedomí začne hovoriť nekonfesionálne a možno sa o ňom prestane hovoriť vôbec. Bolo by totiž ideálne, ak by sa o svedomí prestalo hovoriť, a o to viac by ho jeho vlastníci pripustili k slovu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)
len idiot zabudne...
len idiot zabudne... (zdroj: ihned.cz)

Zmluva o výhradách svedomia nebude súčasťou programového vyhlásenia vlády. Je to o to zaujímavejšie, že základná zmluva s Vatikánom bola podpísaná v čase, keď súčasťou koalície bola aj SDĽ, ktorej bývalí členovia sedia teraz v strane SMER. Je ten svet komplikovaný... No predseda strany SMER ešte má odvahu hovoriť o tom, ako iné strany predávajú svoje hodnoty. Ja by som na jeho mieste veľmi zvoľnil rétoriku. Nezdanené dividendy sponzorov strany SMER pristáli určite na tých správnych účtoch. No dúfajme, že o tom už nebudú tlačovky a hovoriť sa o nich bude už len na výsluchoch a v súdnych sieňach. Nepochybujem, že poslanec Robert Fico si v tomto prípade ani v žiadnom inom spore nebude uplatňovať imunitu. Sme predsa právny štát a na jeho sudcov sa mohol vždy spoľahnúť. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K tomu ako verejne poprel svoje tajné ponuky KDH by snáď mohol povedať niečo posol Čarnogurský. No určite to nestojí za interview s týmto šamanom slovenskej politiky. Stačí vytrvalo pripomínať, že aj úradná cirkev aj štátostrana zaznamenala zlaté obdobie práve za uplynulé štyri roky. Bol to predseda práve odchádzajúcej vlády, kto hovoril o otcovi štáte a matke cirkvi. To mu však nebránilo v tom, aby si do vlády k sebe pozval kleptokratov a amnestovaných zločincov. No prečo to malo vadiť práve jemu, ktorý verejne tvrdil, že on s morálkou nič nemá a ani ho nezaujíma. 

Na Devíne na cyrilo-metodských vládnych hodoch sa úradní cirkevníci ústami kardinála Korca vtedy vytešovali, ako premiér, prezident, predseda parlamentu a cirkev stoja krásne vedľa seba ako nikdy predtým... KDH mi je vo vláde - so všetkými rizikami - naozaj milšie ako fašizoidný zlepenec SMER-SNS-HZDS. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak ako sa na chvíľu prestane hovoriť o výhradách svedomia podľa Vatikánskeho výkladu, tak sa na chvíľu prestane hovoriť o registrovaných partnerstvách, osobitných právnych úpravách legislatívy o menšinách či iných dôležitých no zatiaľ druhoradých veciach. Ako skúška súdržnosti sa však tieto témy môžu dostaviť do parlamentu cez očakávanú dekonštruktívnu opozíciu strany SMER. 

Prestane sa však hovoriť aj o novej politickej kultúre. Nová kultúra je zdá sa tu. Spôsob akým sa budúce koaličné strany dopracovali ku konsenzu o nových programových tézach tvoriacej sa koalície je praktickou ukážkou tejto črtajúcej sa novej kultúry. Piesok do skladajúceho sa súkolia sypali z prezidentského paláca, z vládnych budov aj z národniarskej krčmy. Netreba čakať, že to prestane. Netreba o novej kultúre hovoriť, treba podľa nej fungovať. Na začiatok to nebolo, aj napriek niektorým falošným tónom zlé. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa k tejto kultúre chce pripojiť aj strana SMER. Má príležitosť. Pani Kližanová Rysová sa môže pokúsiť ospravedlniť za svoje sarkasticko-primitívne štvorročné hovorcovanie. Ústredný výbor strany a jeho líder má možnosť poprosiť obyvateľov o odpustenie, za to, že opäť vyniesol na svetlo sveta Mečiara a Slotu a spolu s nimi otravoval verejný priestor vulgarizmami a eurozlodejinami. Stálo nás to niekoľko miliárd v novej mene a neraz aj dobré meno. Myslím si, že to SMERu budeme môcť časom odpustiť. Nikomu sa nepodarilo poslať HZDS mimo parlament tak efektívne ako strane SMER. A SNS to mala len o chlp. Toto strane s ručením obmedzeným treba uznať. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Len idiot by však zabudol na to, ako sa správala vlastná hlava vodcu strany SMER. Preto si ju treba držať od tela kým sa neospravedlní a svoj dlh kultúrneho správania Slovenskej republike nesplatí. S výhradami či bez výhrad vo svedomí, s fantómovými či reálnymi bolesťami chrbtice. 

Novinárom dávam návrh na malú celospoločenskú psychohygienu: nepíšte o tom človeku a o jeho zlepencových súputníkoch a prestaňte nám na pár mesiacov či rokov prinášať obraz jeho zachmúrenej tváre a zvuk jeho nahnevaného hlasu. Všetkým to len a len prospeje. Nezabudnite, že vás nenávidí. Ignorujte toho pána podobne ako on ignoruje slušnosť, až kým sa neospravedlní. Za neslušnosť aj za klamstvá o hospodárení s našou budúcnosťou. O svedomí a iných vznešených veciach sa totiž nedá hovoriť práve preto, lebo v štátnej kase je prázdnejšie ako čakali aj tí najväčší pesimisti.

Miroslav Kocúr

Miroslav Kocúr

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  1 260x

Som pedagóg, manažér a teológ mimo cirkevnej služby. Aktívny občan. Od roku 1995 som aktivny ako učiteľ ZŠ, SŠ či VŠ a manažér vo svete formálneho aj neformálneho vzdelávania, NGO a podnikania. Od roku 1995 do roku 2003 som pôsobil v pastoračnej službe na Slovensku aj v zahraničí ako rímskokatolícky kňaz. Mám dve krásne a zdravé dcéry a jednu manželku. Som zakladajúcim členom PS a odborníkom pre vzdelávanie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťTodayWEEKTheology TodayMK WeeklyScripturesListáreňNechceme sa prizeraťOral HistoryZo školských lavícEpigramiáda

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu