reklama

Bratislavským františkánom

V súvislosti s udalosťami medializovanými na stránkach slovenskej tlače som dostal v uplynulých dňoch dve prosby o podporu slovenských františkánov. Neviem toho o celom prípade okrem toho, čo som čítal v tlači a v mailoch nič bližšie. Váhal som nie preto, že im neverím. Váhal som, lebo viem o čom všetkom sa v cirkvách nehovorí, hoci by sa malo. Inokedy sa hovorí o tom, o čom by sa hovoriť nemalo. Opatrnosť a vlastná skúsenosť s cirkvou ma však predsa len priviedla k nasledovnému uvažovaniu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (44)
Sv. František a jeho kázeň
Sv. František a jeho kázeň (zdroj: http://www.falboart.com)

Vyjadrujem bratislavským františkánom moju plnú podporu pri zápase s bulvárnym mediálnym molochom. Bolo by fajn, ak by sa im všetky obvinenia podarilo spoľahlivo vyvrátiť. Na to sú ustanovené v krajine medzi Tatrami a Dunajom aj iné orgány. 

Vyjadrujem františkánom moju plnú podporu aj pri zápase s týmito orgánmi, menovite s políciou a vyšetrovateľmi. O ich nezávislosti a dobromyseľnosti v posledných troch rokoch a mesiacoch mám viacero dôvodov pochybovať. Mám tieto dôvody odkedy sa stále nevinná Hedviga ocitla pod tlakom médií, ministra i premiéra. Mám ich kvôli zásahu polície v Dunajskej Strede. Mám ich kvôli mučeniu maloletých chlapcov v Košiciach. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovenská polícia je pre mňa pri vyšetrovaní takýchto problémov otáznikom navyše. Mám dôvody pochybovať aj kvôli spôsobu rannej razie akým polícia celý prípad otvorila a následne pružne medializovala. Môže sa stať, že vec františkánov ostane nevyšetrená dlhé roky. Perie z kostolnej veže však už dnes nikto nepozbiera. A to je zle. 

No vyjadrujem františkánom moju plnú podporu predovšetkým v tom, čo závisí len a len od nich. Nech je pravda o celej udalosti akákoľvek hovorte o nej s úctou a odvahou. Nebojte sa pravdy a nebuďte zaujatí. Nebuďte zaujatí voči maloletým chlapcom - obetiam. Možno im niekto ublížil tak, ako o tom hovoria, možno ich niekto zneužil s úmyslom ublížiť vám. Oni sú už teraz obeťami tejto kauzy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nebuďte zaujatí a prehnane prísni ani voči bývalým obyvateľom vášho kláštora, kvôli ktorým sa táto smutná epizóda začala. Život v kláštore uprostred mesta má svoje úskalia a mladý človek má právo na vývoj aj v čase osobnostného a ľudského dozrievania. Nechutnosti publikované v tlači nech vás neprivádzajú do unáhlených súdov. Kým nebude zrejme preukázaná alebo vyvrátená ich osobná zodpovednosť pri porušení zákona, buďte im oporou. Aj oni sú obeťami tejto kauzy. 

Ak však viete o niečom, čo podozrenie potvrdzuje, nebuďte voči nim ani falošne lojálni. Nemajte strach priznať chyby a verejné pochybenia, ktorých je potrebné sa vyvarovať. Ak sa však nedopustili trestného činu, chráňte ich aj ich súkromie. Nedovoľte bulváru riešiť na verejnosti otázky intímneho charakteru. Nebojte sa domáhať sa očistenia dobrého mená vášho kláštora aj pred nezávislými súdmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viem, že v hre je predovšetkým vaša dobrá povesť. Nie je to jednoduchá etapa vašej cesty určite však z nej môžete vyjsť múdrejší a silnejší. Vyjadrujem vám preto podporu vo vašom zápase o pravdu ako veriacim ľuďom aj ako občanom. V tomto zápase Pokoj a Dobro určite obstoja. Stačí ak obstojíte vy. 

Mám vo veľkej rodine františkánov niekoľko skvelých priateľov za morom i na kontinente. Sú to skvelí a duchovní ľudia a preto myslím na františkánov v tejto chvíli ako na veľkú duchovnú rodinu, ktorú niekto zranil. Nech už je rana zvnútra alebo zvonka, táto rana sa bude hojiť dlho. Potom bude čas i priestor na hlbšie a konzekvetnejšie debaty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nech vám Pán v tejto ťažkej situácii žehná a Turíce nech prinesú do vašich radov veľa darov Ducha. Do neba sa ide po zemi. Takejto...

Miroslav Kocúr

Miroslav Kocúr

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  1 260x

Som pedagóg, manažér a teológ mimo cirkevnej služby. Aktívny občan. Od roku 1995 som aktivny ako učiteľ ZŠ, SŠ či VŠ a manažér vo svete formálneho aj neformálneho vzdelávania, NGO a podnikania. Od roku 1995 do roku 2003 som pôsobil v pastoračnej službe na Slovensku aj v zahraničí ako rímskokatolícky kňaz. Mám dve krásne a zdravé dcéry a jednu manželku. Som zakladajúcim členom PS a odborníkom pre vzdelávanie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťTodayWEEKTheology TodayMK WeeklyScripturesListáreňNechceme sa prizeraťOral HistoryZo školských lavícEpigramiáda

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu