reklama

"NIE" fašizácii Slovenska

Blíži sa opäť Pamätný deň holokaustu a rasového násilia. Na Slovensku je to 9. september. Práve v tento deň bola v roku 1941 prijatá zákonná úprava 198/1941 Sl.z. Toto nariadenie zo dňa 9. septembra 1941 o právnom postavení Židov, tzv. „Židovský kódex, ktorý v 270 paragrafoch ustanovil na Slovensku osobitný právny režim občanov židovského vierovyznania, ktorí tak stratili občianske práva vstúpil do platnosti 10. septembra 1941.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (37)
Národný pamätník holokaustu pred Bibianou v Bratislave
Národný pamätník holokaustu pred Bibianou v Bratislave (zdroj: mk)

Aj toto je zopár dôvodov na malú reflexiu. Vo štvrtok 11. septembra 2008 o 17. 00 hodine sa bude pri národnom pamätníku holokaustu v Bratislave na bývalom Rybnom námestí, pred budovou Bibiany konať verejné zhromaždenie  "Nie" fašizácii Slovenska. Toto verejné zhromaždenie organizuje Občianska iniciatíva „Nechceme sa prizerať" a bude sa konať pri príležitosti spomienky na vyhlásenie tzv. Židovského kódexu 9. septembra 1941, ktorý zbavil občianskych práv a následne deportoval takmer 70 000 obyvateľov Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako niektorí z čitateľov možno vedia, „Nechceme sa prizerať" je občianska iniciatíva, ktorá vznikla 20. apríla 2008 a vyjadruje primárne solidaritu s obeťami holokaustu no aj s ostatnými obeťami totalitného režimu vojnovej Slovenskej republiky v rokoch 1939-1945. Jeho obeťou sa stali tiež demokratické inštitúcie, politická opozícia, Česi, Rómovia, a iní nevinní občania. OI vznikla ako reakcia na verejnú bohoslužbu tzv. zádušnú omšu, ktorú viedol trnavský arcibiskup Ján Sokol 18. 4. 2008 v bratislavskom kostole Blumental. Prihlásilo sa k nej niekoľko stoviek ľudí práve na základe krátkeho textu uverejneného na tomto blogu. Táto bohoslužba za popraveného prezidenta Jozefa Tisa bola označená verejnými predstaviteľmi rímskokatolíckej cirkvi ako arcibiskupova súkromná iniciatíva. Zrejme to bolo len pokrytecké a alibistické zavádzanie verejnosti. Údajne súkromná bohoslužba mala však všetky znaky verejnej slávnostnej bohoslužby. Video záznam z toho prinieslo aj elektronické vydanie denníka SME v réžii Eugena Kordu. Na fotografiách sa vedľa pána arcibiskupa po jeho pravici počas obradu objavili aj iné známe tváre z radov duchovenstva - napríklad pán vikár Formánek a iní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počas zhromaždenia zaznejú príhovory signatárov a hostí z radov občanov, historikov, občianskych aktivistov a známych osobností verejného života. Čítanie úryvkov zo zákonov SR z rokov 1939 -1945, ktoré umožnili perzekúciu a deportácie jej občanov priblíži účastníkom detaily ľudskej tragédie občanov Slovenska v rokoch 1938-1945. Zaznejú nahlas aj mená vyhladených židovských komunít a mená obetí deportácií.

Hovorcovia iniciatívy „Nechceme sa prizerať" oboznámia verejnosť s doterajším priebehom a reakciami, ktoré táto iniciatíva vyvolala. Iniciatívu podporilo doteraz vyše 1000 signatárov z celého spoločenského, politického a kultúrneho spektra. Medzi signatárov iniciatívy patria napríklad Peter Breiner, Magda Vašáryová, Anton Srholec, Marián Geišberg, Monika Beňová, Lucia Žitňanská, Pavol Demeš, Juraj Kušnierik, Oľga Pietruchová, Katarína Hradská, Peter Zajac, Michal Vašečka, Eduard Chmelár, Michal Havran ml., František Šebej ai. Účastníci zhromaždenia budú mať možnosť svojím podpisom podporiť OI aj počas tohto podujatia. Je to zaujívamá mozaika ľudí, ktorí sa napriek rôznym niekedy až protichodným politickým preferenciám zhodli na jednom: Oživovanie romantických spomienok na zlaté časy Slovenska v rokoch 1939-1945 je nebezpečné a odmietajú ho. Pochopenie spletitosti doby je možné. Zľahčovanie či odmietanie zodpovednosti a alibizmus podľa mňa je v takýchto otázkach neprípustné. Postupne na to prichádzajú aj tí, ktorí doteraz kvôli falošnej solidarite či lojálnosti mlčali. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na to by nám pamäť a zdravý úsudok mali stačiť. Niekedy nestačí. Aj preto si myslíme, že takýto verejný postoj je užitočný a potrebný. Chcete sa tomu prizerať...? Blíži sa opäť Pamätný deň holokaustu a rasového násilia. Na Slovensku je to 9. september.

Viac info na a možnosť pripojiť sa k iniciatíve:

http://www.aomega.sk/sk/nechceme_sa_prizerat.php

http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=377804

Miroslav Kocúr

Miroslav Kocúr

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  1 260x

Som pedagóg, manažér a teológ mimo cirkevnej služby. Aktívny občan. Od roku 1995 som aktivny ako učiteľ ZŠ, SŠ či VŠ a manažér vo svete formálneho aj neformálneho vzdelávania, NGO a podnikania. Od roku 1995 do roku 2003 som pôsobil v pastoračnej službe na Slovensku aj v zahraničí ako rímskokatolícky kňaz. Mám dve krásne a zdravé dcéry a jednu manželku. Som zakladajúcim členom PS a odborníkom pre vzdelávanie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťTodayWEEKTheology TodayMK WeeklyScripturesListáreňNechceme sa prizeraťOral HistoryZo školských lavícEpigramiáda

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu