reklama

Hora Columbia, Kolorádo

Pozývam vás na horu Columbia v Skalnatých horách, ktorá patrí do skupiny 53 najvyšších vrchov Koloráda.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Hora Columbia, Kolorádo

Hora Columbia sa nachádza v pohorí Sawatch (Sawatch Range) Skalnatých hôr (Rocky Mountains) a dosahuje výšku 4 291 metrov. Nesie meno slávnej univerzity zo štátu New York a spolu s horami Harvard, Oxford, Princeton a Yale tvoria obľúbené Univerzitné štíty (Collegiate Peaks). 

Hora Columbia
Hora Columbia (zdroj: Jan Komrska)

Na výlet som vyrazil neskoro a náročnou lesnou cestou som sa dostal na parkovisko až tesne pred obedom. Parkovisko bolo takmer zaplnené, ale kedže počet miest na parkovanie nepresahoval dvadsať, neobával som sa návalu turistov. Počasie ani náhodou nepripomínalo studené ráno pred siedmimi dňami, keď som z rovnakého miesta vyrážal na horu Harvard. Obloha bola síce tiež bez oblakov, ale teplota sa teraz štverala ku 25 stupňom. Prekonať začiatok trasy, na ktorej sa podľa turistického sprievodcu nič nedeje, bolo v teple veľmi náročné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Začiatok túry v osikovom lese.
Začiatok túry v osikovom lese.  (zdroj: Jan Komrska)

Asi po hodine intenzívneho stúpania som sa ocitol na odbočke ku hore Columbia, čo bolo skôr ako pred týždňom. Pravdepodobne to bolo preto, že v lese sa roztopili všetky záveje, ktoré ma pred týždňom výrazne spomaľovali. Na odbočke som stretol oddychujúceho turistu, čo ma potešilo, lebo som teda nebol jediný opozdilec. On však na rozdiel odo mňa plánoval v horách prenocovať. Nestrácal som teda čas a pustil som sa k úpätiu Columbie. Chodník ešte chvíľu viedol lesom, kde som trochu zablúdil, ale naštastie som stretol ľudí, vracajúcich sa z vrcholu, ktorí mi ukázali správny smer.

Známa odbočka na horu Columbia.
Známa odbočka na horu Columbia.  (zdroj: Jan Komrska)
Postupujem k úbočiu.
Postupujem k úbočiu. (zdroj: Jan Komrska)

Výstup na horu Columbia bol počas niekoľkých sezón zakázaný kvôli zlému stavu chodníka. Dobrovoľníci intenzívne pracovali na vybudovaní novej trasy nad hranicou lesa, ktorú sprístupnili verejnosti iba pred rokom, a tak nájsť správnu trasu lesom k nej nebolo vždy jednoduché.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chodník lesom náhle skončil na úpätí hory pri obrovskom kamennom poli, ktoré bolo z časti prekryté snehom. Prechod cez sneh mi uľahčili moji predchodcovia, v ktorých stopách som sa dostal na jeho druhú stranu. Tu sa začal kvalitný novovybudovaný chodník, ktorý stúpal v serpentínach po západnom a neskôr južnom úbočí k vrcholu. 

Menšia snehová prekážka.
Menšia snehová prekážka. (zdroj: Jan Komrska)

Teplota klesla a na oblohe sa objavili prvé mraky, ktoré robili výstup znesiteľnejším. Aj napriek tomu som postupoval iba veľmi pomaly, musel som často oddychovať a zhlboka dýchať. Stretol som jedného zostupujúceho turistu a kedže už boli dve hodiny, predpokladal som, že to bol posledný človek, ktorého uvidím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Popri chodníku sa na kameňoch vyhrievali svište a všade kvitli divé kvety. Najviac ma zaujali žlté iskerníky a modrí nebeskí piloti, ktoré pokrývali veľké plochy úbočia. Ich farbami akoby príroda oznamovala, kto bude víťaz práve prebiehajúceho nespravodlivého konfliktu. Okrem žltých a modrých kvetov som si všimol aj miniatúrne biele kvietky floxu (Phlox condensata), ktorý rastie vo vysokých nadmorských výškach v Kalifornii, Nevade a Koloráde.  

Svišť (Marmota flaviventris) pri chodníku na horu Columbia, v pozadí hora Yale.
Svišť (Marmota flaviventris) pri chodníku na horu Columbia, v pozadí hora Yale.  (zdroj: Jan Komrska)
Novovybudovaný chodník stúpa strmo po úbočí.
Novovybudovaný chodník stúpa strmo po úbočí. (zdroj: Jan Komrska)
Nebeskí piloti (Polemonium viscosum)
Nebeskí piloti (Polemonium viscosum) 
Víťazné farby.
Víťazné farby.  (zdroj: Jan Komrska)
Flox (Phlox condensata)
Flox (Phlox condensata) (zdroj: Jan Komrska)

Po hodinovom stúpaní a zdolaní štyridsiatich piatich serpentín sa novovybudovaný chodník zrazu náhle skončil a ja som sa ocitol na strmom úbočí ďaleko pod vrcholom. Úbočie bolo značne poškodené eróziou a stúpanie po ňom bolo veľmi namáhavé. Často som sa šmýkal a potkýňal a trvalo mi to ďalšiu hodinu, kým som sa dostal na hrebeň. Na moje prekvapenie, k vrcholu ešte viedla dlhá cesta po ňom. Boli už štyri hodiny, a tak som nestrácal čas a vyrazil som vpred. Spočiatku chodník mierne klesal, neskôr opäť stúpal. A čoskoro bolo treba začať liezť po skalách. Medzi skalami pod vrcholom kvitli miniatúrne nezábudky. Nie je to prvý krát, čo som pozoroval tieto kvety v horách v Koloráde, ale ešte ani raz som ich nevidel v takejto nadmorskej výške a v takom množstve. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Stúpanie na konci nového chodníka, v pozadí hora Harvard.
Stúpanie na konci nového chodníka, v pozadí hora Harvard. (zdroj: Jan Komrska)
Únavné stúpanie pokračuje.
Únavné stúpanie pokračuje.  (zdroj: Jan Komrska)
Takmer na hrebeni.
Takmer na hrebeni. (zdroj: Jan Komrska)
Prvý pohľad na cieľ.
Prvý pohľad na cieľ. (zdroj: Jan Komrska)
Bližšie k vrcholu.
Bližšie k vrcholu.  (zdroj: Jan Komrska)
Všade samé nezábudky.
Všade samé nezábudky. (zdroj: Jan Komrska)
Medzi skalami takmer na vrchole.
Medzi skalami takmer na vrchole.  (zdroj: Jan Komrska)

Po zdolaní falošného vrcholu a lezení po skalách som sa ocitol po piatich hodinách únavného stúpania na vrchole. Potešilo ma, že tam oddychovali traja turisti, takže som sa necítil osamote. Výhľad z vrcholu je naozaj pôsobivý: severne odo mňa sa vypínali hory Harvard a Oxford a južne Yale a Princeton. Cítil som sa skoro ako na dni otvorených dverí, keď univerzity lanária maturantov na ich štúdia. Som hrdý, že som sa mohol postaviť na všetkých päť vrcholov. Hora Columbia uzatvára z východu jedinečné údolie s vysokohorským jazerom Bear Lake - Horn Fork Basin. Pohľad na toto údolie z vrcholu bol očarujúci.

Falošný vrchol.
Falošný vrchol. (zdroj: Jan Komrska)
Hora Columbia
Hora Columbia (zdroj: Jan Komrska)
Vrchol hory Columbia s horou Harvard a Oxford v pozadí.
Vrchol hory Columbia s horou Harvard a Oxford v pozadí.  (zdroj: Jan Komrska)
Vrchol hory Columbia s horou Princeton a Yale v pozadí.
Vrchol hory Columbia s horou Princeton a Yale v pozadí.  (zdroj: Jan Komrska)
Údolie Horn Fork Basin s jazerom Bear Lake.
Údolie Horn Fork Basin s jazerom Bear Lake.  (zdroj: Jan Komrska)

Obloha sa zaťahovala, ale hoci to nevyzeralo na búrku, oddýchol som si na vrchole iba krátko a radšej som sa pobral na cestu naspäť. Zostup z hrebeňa ku novovybudovanému chodníku bol rovnako namáhavý ako výstup. Postup po nestabilnom svahu a skalách si vyžadoval trpezlivosť. Naštastie mi ho spríjemňoval pohľad na majestátnu horu Yale, ktorá sa týčila na druhej strane údolia. Zostup po novom chodníku a návrat cez les prebehli hladko (tentokrát s dostatočnou zásobou vody) a na parkovisku som bol po siedmich hodinách túry. 

Zostup dole.
Zostup dole.  (zdroj: Jan Komrska)
Klesanie po serpentínach.
Klesanie po serpentínach.  (zdroj: Jan Komrska)
Na záver mahónia plazivá (Mahonia repens).
Na záver mahónia plazivá (Mahonia repens). 

Ján Komrska

Ján Komrska

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  94x

Som vášnivý turista a cestovateľ. Milujem prírodu a rád objavujem nové miesta... Chcel by som zdolať 53 najvyšších hôr v Koloráde a postaviť sa na najvyšší vrch každého štátu v USA. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu