reklama

Moja sestra je posadnutá mágiou – neustiela si posteľ

Všimol som si zaujímavú vec: Moja 20-ročná sestra si napriek maminým výčitkám ráno neustiela posteľ. Vraj preto, lebo keď si posteľ ráno ustelie, cez deň sa jej vôbec nedarí. A to si neuvedomuje, že neustlaním postele sa vlastne spolieha na mágiu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Určite aj mnohí z vás poznajú vo svojom okolí ľudí, ktorí sa držia rôznych podivných rituálov. Niekto si odpľuje, keď mu cez cestu prebehne čierna mačka. Iný pri cestovaní vlakom, lietadlom či autobusom zásadne nesedí na sedačke s číslom 13. No a poznám aj ľudí, ktorí zámerne nevyslovujú rôzne mená a slová, s ktorými sa vo všeobecnosti spája niečo zlé a pre človeka škodlivé.Stačí, keď si prelistujete zbierky slovenských ľudových prísloví a porekadiel. Staré známe „Nemaľuj čerta na stenu“ je jedným z tých, ktorý v sebe obsahujú magický zákaz, tabu. Nespomínaj čerta, nekresli ho, lebo čo ak sa ti ho podarí privolať a on ti uškodí?Aby som sa však vrátil k mojej drahej sestričke. Dlhšiu dobu som premýšľal, prečo si neustiela posteľ. Jej argumentácia, že keby si posteľ ustlala, cez deň by mala smolu, ma zaujalo. Určite to nie je spôsobené lenivosťou, jej poriadkumilovnosť oceňuje celá rodina. Napokon som prišiel k záveru, že je posadnutá mágiou. Posteľ je miestom, v ktorom oddychujeme, relaxujeme, uzdravujeme sa z chorôb, naberáme nové sily či prežívame iné viac – menej príjemné chvíľky. Navyše je miestom, v ktorom sa často plodia deti a tiež rodia sny – záhadné obrazy v našej hlave, ktoré si často vysvetľujeme doslovne (najmä, ak sa aj v bdelom stave „splnia“). Inak povedané, posteľ je magickým miestom. Človek v nej leží a spí v intímnom oblečení (pyžamo, nočná košieľka), alebo úplne nahý. Je zraniteľný nielen svojou nahotou, ale aj stavom nebdelosti. Posteľ s príslušenstvom (vankúš, prikrývka, plachta) je preto pre mnohých posvätným miestom. Má svoju tajomnú silu (ani ja sa dobre nevyspím, ak noc trávim mimo svojej postieľky). A hoci si moja sestra túto magickú súvislosť neuvedomuje, žije ňou. Ustlanie postele je len pragmatickou činnosťou a teda aj nešetrným narušením posvätného priestoru. Výsledkom ustielania je alebo môže byť, že počas dňa sa oslabia fyzické a psychické sily človeka, ktoré v noci načerpal vo svojej posteli.Sestru dokonale chápem. Mamine sa pokúšam celú vec vysvetliť, ale ako isto tušíte, mamu možno o podobných veciach presvedčiť len ťažko. Napriek tomu si moja sestra u nej vydobyla nedotknuteľnosť svojej postele. Mimochodom, keď som dnes ráno vstával do práce, ani ja som si posteľ neustlal. Veď čo ak má sestra naozaj pravdu?

Marek Kopča

Marek Kopča

Bloger 
  • Počet článkov:  108
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Uhryznutý diaľkami" a cestovaním. Syn, brat, kamarát, miles Christi neustále a s radosťou krížom-krážom blúdiaci vo svojom a v našom svete, plnom ľudí, príbehov a zázrakov. Zoznam autorových rubrík:  Svet, v ktorom žijemeMôj svetNechajte ma snívaťO láskePútnikov denníkNevyjasnené príbehyŠport a hryPolitikaKorešpondenciaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu