reklama

Výnosný obchod s dušami

Pred pár rokmi ma zaujala správa o tom, že 20-ročný americký študent sa rozhodol na internete vydražiť svoju dušu. To, čo na začiatku vyzeralo ako originálny fór, sa zmenilo na divokú aukciu, ktorá v sebe obsahovala niečo desivé. Pár minút pred uzatvorením dražby náhle neznáma žena výrazne zvýšila sumu na 400 dolárov. Paradoxne, nebol to prvý prípad, kedy sa človek pokúšal predať svoju dušu. Dnes sa z predávania a kupovania duší stal celkom výnosný biznis.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

V rozprávkach a povestiach nájdeme dosť prípadov, keď človek (za)predal svoju dušu. Najčastejšie bol kupcom diabol. Odmenou za dušu bol dlhší život, zázračné artefakty a schopnosti alebo obrovské bohatstvo. V jednej zo starých slovenských rozprávok nájdeme príbeh, keď chamtivý sedliak vymenil svoju dušu za plnú stodolu zlata. Po porušení dohody sa zlato zmenilo na hnoj. Odhliadnuc od uletenej, no zaujímavej Freudovej teórie análneho štádia v živote človeka a tabuizácie análneho sexu, prichádzame k záveru, že protiváha za nesmrteľnú dušu je často len dočasná a vo svojej podstate zvrátená. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oficiálne prvý prípad kupčenia s dušou sa údajne udial začiatkom nášho letopočtu, kedy svoju dušu diablovi predal kňaz Theophilus. V 6. storočí sa objavuje prvá písomná listina paktu s diablom, niekedy nazývaná aj ako tzv. Belzebubova rotula, ktorú už ako žáner politickej a diskreditačnej propagandy nájdeme aj v stredovekej literatúre. Od čias Theophila svoju dušu diablovi zapredalo viacero známych ľudí, okrem iných vraj aj geniálny taliansky huslista Niccolo Paganini. 

Na internete som dokonca narazil na stránku (a nie je jediná), ktorá duše skupuje. Spoločnosť WWYS sa predstavuje ako konzorcium medzinárodných firiem, pôsobiacich v oblasti finančníctva a genetického výskumu, ktoré ponúkajú doživotnú rentu výmenou za súhlas, že spoločnosť WWYS získava „práva na vašu dušu od teraz až po všetky veky“. Po vyplnení špeciálneho dotazníka máte možnosť zistiť hodnotu vašej duše, ktorú vám firma zaplatí. Podľa tejto internetovej stránky firma získala už takmer 250 miliónov duší. Samozrejme, pri čítaní otázok v dotazníku je zrejmé, že ide len o sofistikovaný žart a cynizmus, ale ak by som mal zakliknúť políčko súhlasím s podmienkami zmluvy a odoslať, asi by som to nespravil. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celkom by ma zaujímalo, čo anonymní kupci s dušami robia alebo plánujú robiť? Prečo sú za cudziu dušu ochotní zaplatiť pomerne veľké sumy, keď väčšina z nás si pri pomyslení na tento obchod poklepe prstom po čele? Ešte zaujímavejšie pre mňa je, ako s odstupom času hodnotia svoj obchod predávajúci? Na čo myslia, keď večer líhajú do postele? Vlastným pričinením sa z nich de iure stali ľudia bez duše. Ľudia bez nároku na posledný súd a spasenie. A to všetko len pre pár dolárov.  

Marek Kopča

Marek Kopča

Bloger 
  • Počet článkov:  108
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Uhryznutý diaľkami" a cestovaním. Syn, brat, kamarát, miles Christi neustále a s radosťou krížom-krážom blúdiaci vo svojom a v našom svete, plnom ľudí, príbehov a zázrakov. Zoznam autorových rubrík:  Svet, v ktorom žijemeMôj svetNechajte ma snívaťO láskePútnikov denníkNevyjasnené príbehyŠport a hryPolitikaKorešpondenciaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu