reklama

Exkomunikácia – kto z koho

Prípad exkomunikácie biskupov je bizarný, hoci nie ojedinelý v histórii cirkvi. K súčasnému prípadu traja kňazi versus Slovenskí biskupi som sa nemienil nijako širšie vyjadrovať, veď „začem bukvy, vsjo jásno". Po niekoľkých rozhovoroch s priateľmi som si však uvedomil, že nemusí byť všetko tak, ako sa na pohľad javí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (109)

Myslím, že sa trochu o to pričinil aj Karol Sudor, ktorý zvyčajne robí mimoriadne dobré rozhovory a nenechal si samozrejme ujsť ani pokec s tromi rebelmi. Snažil sa vystupovať nezaujato a nestranne, ale vďaka tomu, že v tejto problematike nie je celkom doma, skôr veci zahmlil ako objasnil. (Karči, to nehovorím zo závisti, hoci viem že ako bloger som na teba nikdy nemal. ;-) )

Čo od biskupov žiadali

Zistil som, že niektorí ľudia z toho rozhovoru mali dojem, že tu došlo k značnému nedorozumeniu, a že traja novokňazi vo svojej nevinnej naivite a horlivosti podráždili svojich šéfov, ktorí sa im za to mstia.
Keďže táto aférka vyvolala rôzne, dokonca vášnivé, diskusie rád by som niekoľko vecí uviedol na pravú mieru.
Títo traja kňazi v decembri minulého roku oslovili biskupov ultimatívnym listom, v ktorom na základe rôznych nepodložených obvinení vyhlasujú, že všetci katolícki biskupi Poľska!!!, Írska, Indie sú exkomunikovaní. Zároveň v liste oznamujú, že ak slovenskí biskupi nevyznajú vieru podľa priloženého formulára, vytvoreného autormi listu, tak budú automaticky exkomunikovaní aj oni. Tento formulár, okrem niektorých štandardných vecí, ktoré mimochodom biskupi verejne vyznávajú pri každej nedeľnej omši (Veríš, že Ježiš Kristus zomrel za teba na kríži a na tretí deň vstal z mŕtvych....) obsahuje aj body, ktoré sú v rozpore s učením katolíckej Cirkvi. Biskupi si svojich kňazov predvolali, napomenuli ich a vyzvali, aby prestali s týmito neprístojnosťami. Keď ich títo kňazi neposlúchli a vyhlásili komplet všetkých biskupov Slovenska za odpadlíkov a vyzvali veriacich, aby ich viac neposlúchali, čo mali biskupi urobiť? Museli im zakázať konať v mene Katolíckej Cirkvi, teda ich suspendovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cigánkovo chápanie katolíckej viery

Z čoho vychádzali títo traja kňazi pri formulovaní svojich podmienok? V podstate by chceli katolícku cirkev vrátiť do doby spred Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý bol asi najdôležitejšou historickou udalosťou minulého storočia, ak nie rovno celého tisícročia. Tvrdia, že bibliu treba brať doslova, podobne ako to robia Svedkovia Jehovovi, teda, že Boh priamo stvoril svet za sedem dní a pod. Toto totiž de facto znamená bod 4. v ich formulári: „Odriekaš sa historicko-kritickej teológie (HKT) a ducha, ktorý je za ňou?" Pre objasnenie, historicko-kritická metóda je vedecká metóda skúmania biblických textov, ich vzniku, ich historického kontextu, literárnych druhov a interpretácie. Títo kňazi sa mylne domnievajú, že táto metóda popiera to, že Biblia bola inšpirovaná Bohom. V podstate je to znova oprášený a do extrému dovedený konflikt vedy a viery.
V bode 5 ďalej vyzývajú biskupov, aby sa zriekli tzv. ducha Assisi, teda akéhokoľvek dialógu s inými náboženstvami. Duch Assisi je pomenovaný podľa iniciatívy Jána Pavla II, ktorý v roku 1986 zvolal predstaviteľov všetkých náboženstiev na modlitebné stretnutie do talianskeho Assisi, aby tam každý svojim spôsobom prosil Boha za mier na zemi. Odmietnutie ducha Assisi teda znamená návrat k fundamentalistickým pozíciám typu: len my (katolíci) máme pravdu a všetci ostatní, ktorí sa k nám nepridajú pôjdu do pekla.
V priamom rozpore s katolíckou vierou je aj to, že tvrdia, že ak biskupi nevyhovejú ich ultimátu, prestanú byť biskupmi. Ak je niekto raz biskupom, ostane ním naveky a už sa toho nezbaví. Iná vec je vykonávanie biskupského úradu, to mu môže byť zakázané.
O konzistentosti rozmýšľania exkomnunikovaných duchovných svedčí napríklad to, že tvrdia, že sú verní pravovernému pápežovi Benediktovi XVI, a zároveň im nevadí, že ho nijako netrápi, že, ako tvrdia, niekoľko národných biskupských konferencií je zložených výlučne z exkomunikovaných biskupov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Falošné obvinenia

Zvláštnu pozornosť si zaslúžia obvinenia biskupov a ďalších predstaviteľov Cirkvi. Vyvolávajú totiž dojem, že vylúčenci sa snažia očistiť Cirkev a vrchnosť ich za to trestá. Tieto obvinenia sú úplne nepodložené a podľa mňa vykonštruované. Nemám najmenší dôvod brať ich vážne.
Najväčšie falošné obvinenie je, že biskupi masovo zapierajú vieru a odpadávajú od cirkvi. Pritom biskupi len odmietli vyznať vieru, ktorú falošne vyhlasujú za katolícku práve exkomunikovaní kňazi.
Ďalšie falošné obvinenie je to, že na katolíckych univerzitách sa, s vedomím biskupov, bežne spochybňuje Ježišovo zmŕtvychvstanie. To je absolútny nezmysel.
Obviňovanie vrcholných cirkevných predstaviteľov zo slobodomurárstva je ďalšia z absurdít. Vychádzajú z tvrdení tzv. Dohnalovskej skupiny na Ukrajine.
Neviem dokázať, že nikto z biskupov nie je členom slobodomurárskej lóže, ale viem, že napríklad kardinál Vlk, o ktorom to tvrdia, ním určite nie je. Osobne sa s ním poznám vyše 25 rokov a dám ruku do ohňa za to, že so slobodomurármi nemal nikdy nič spoločné. A prečo by som mal vlastne veriť akémukoľvek obvineniu od ľudí, ktorí sú úplne nedôveryhodní?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kto na to najviac doplatí

Priznám sa, že keď sa mi koncom minulého roka dostala do rúk výzva biskupom, bol som presvedčený, že je to podvrh alebo provokácia, neveril som, že by nejaký kňaz pri zmysloch mohol vypotiť takú hlúposť. V tomto som sa žiaľ mýlil.

Jediná vec, ktorá ma na Katolíckej cirkvi v tomto prípade znepokojuje, je to, aká je asi situácia v seminári, kde študovali, keď si nikto neuvedomil, čo sú zač.

Samozrejme, každý má právo na svoj názor a môže hlásať čo chce, ale je mi ľúto tých chlapcov, že si takto pokazili život a pustili sa do nezmyselnej konfrontácie s celou spoločnosťou a stratili schopnosť riadiť sa nielen kresťanskými zásadami ale aj zdravým sedliackym rozumom.

Miro Koseček

Miro Koseček

Bloger 
  • Počet článkov:  116
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Jeden z tých 926 nešťastníkov, ktorý v minulých voľbách chcel voliť PS-Spolu, ale v poslednej chvíli sa rozhodol hodiť to KDH, lebo chcel, aby sa aj oni dostali do parlamentu. Tento rok to napravím, volím PS! Tento blog nie je nijakým spôsobom sponzorovaný žiadnou politickou stranou. Zoznam autorových rubrík:  Spiritualita a duchovný životEkonomika, politikaSpoločnosťFotoRozvoj osobnostiBusiness intelligence, OLAP, DSúkromnéNezaradenéUmelá inteligencia

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu