reklama

Ficovoliči, kedy sa vám už konečne otvoria oči???

Doplnené 17.1.2010: Pán Fico, nie médiá, ale JA mám svoj názor! 20. výročie pádu socializmu u nás je pre mňa asi najsmutnejšie zo všetkých doterajších. Toľko rúhania proti slobode, spravodlivosti a pravde som už dávno nezažil. Hoci najdôležitejší prínos 17. novembra spočíva v tom, že sme získali vonkajšiu slobodu, prístup k poznatkom, možnosť voľne komunikovať a hľadať pravdu, mnohí to relativizujú tým, že za socíku sme mali sociálne a ekonomické istoty. Drísty ako že „zo štipendia si študent mohol zarobiť na dovolenku na Malte" sú len špičkou ľadovca, aj keď mimoriadne perfídnou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (54)

Objavujú sa všelijaké úvahy o tom, či bolo potrebné privatizovať, či sa nedal robiť systém postupných reforiem a podobne.

Po tom, čo som videl, akú kopu nezmyslov sú schopní vyprodukovať hlavní predstavitelia tohto štátu a anonymní diskutéri, som sa rozhodol pre čo najnázornejší a najjednoduchší príspevok o niektorých elementárnych ekonomicko-politických súvislostiach.

Takže dole je mapa produktivity európskych národných ekonomík vyjadrená hrubým domácim produktom na hlavu (GDP per capita).(Údaje sú z roku 2005 ale štrukturálne sú veľmi podobné súčasným) Ak odhliadneme od dvoch špecifických krajín, Portugalska a Turecka, dostávame úplne jasnú súvislosť:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najmenej výkonné ekonomiky s HDP na hlavu do 10 000 USD majú štáty, ktoré patrili do krajiny "neobmedzených možností", "kde zajtra znamená už včera" a kde komunisti bačovali najdlhšie. Rusko, Bielorusko, Ukrajina, Moldavsko, Gruzínsko... Patria tam tiež krajiny, kde sa po páde totalitných režimov komunisti udržali pri moci ešte dlhú dobu a brzdili reformy v záujme takzvanej sociálnej únosnosti. Rumunsko a Bulharsko sú dnes najchudobnejšie krajiny Európskej únie. Pre všetky tieto krajiny je zároveň typická mimoriadne vysoká miera korupcie.

Do druhého pásma, s produktivitou od 10 do 20 tis. USD na hlavu patria štáty, ktoré po roku '89 nastúpili cestu relatívne rýchlych a radikálnych reforiem a zamerali sa na posilňovanie demokracie a slobody. Sú to krajiny Vysegrádskej štvorky a pobaltské krajiny. Okrem nich ešte Chorvátsko a Slovinsko, kde Titovský socializmus nebol taký dôsledný a zároveň sa ako-tak vyhli národnostným vojnám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No a v najvyššej lige s produktivitou od 20 000 do 70 000 USD sú tí, ktorí si komunistov do vlády nikdy nepustili, kedysi označované ako krajiny "zahnívajúceho kapitalizmu".

Dokedy budeme ešte ako sprostí veriť boľševickým blábolom o sociálnom štáte?

P.S. Ak si pozrieme rozvrstvenie podľa indexu ľudského rozvoja - human development index (podľa OSN), čuduj sa svete, dostaneme navlas rovnaké základné rozvrstvenie.

P.P.S. A prosim neargumentujte mi tu Čínou, ktorá je ešte vo väčšom srabe. Nemá ani slobodu ani blahobyt a sú tam väčšie sociálne nerovnosti ako pred tým, ako sa dostali k moci komunisti.

Miro Koseček

Miro Koseček

Bloger 
  • Počet článkov:  116
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Jeden z tých 926 nešťastníkov, ktorý v minulých voľbách chcel voliť PS-Spolu, ale v poslednej chvíli sa rozhodol hodiť to KDH, lebo chcel, aby sa aj oni dostali do parlamentu. Tento rok to napravím, volím PS! Tento blog nie je nijakým spôsobom sponzorovaný žiadnou politickou stranou. Zoznam autorových rubrík:  Spiritualita a duchovný životEkonomika, politikaSpoločnosťFotoRozvoj osobnostiBusiness intelligence, OLAP, DSúkromnéNezaradenéUmelá inteligencia

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu