reklama

Klaňať sa Bohu v Duchu a v pravde

Katolícka cirkev vníma seba samú ako strážkyňu pravdy, pretože je presvedčená, že vlastní „plnosť pravdy“ o Bohu a o človeku. Neznamená to, pochopiteľne, len poznanie pravdy o Bohu, o zmysle bytia a o podstate človeka prostredníctvom „Zjavenia“ ale samozrejme zahŕňa to aj interpretáciu tejto pravdy a jej aplikáciu na neustále sa vyvíjajúcu situáciu ľudskej spoločnosti v celej jej rôznorodosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (68)

Takáto pravda sa, samozrejme, nedá spoznať raz a navždy, ale môžeme sa k nej len postupne približovať tým, ako integrujeme poznatky zo všetkých zdrojov poznania a ľudských aktivít do jedného nerozporného celku.

Pozorovateľ zvonku by mohol teda očakávať, že takto sebavedomá Cirkev, vo svojom hlbokom presvedčení o tomto poslaní, bude podnecovať svoje najväčšie talenty aby, neustále intenzívne vo vzájomnom slobodnom dialógu kriticky reflektovali cirkevné učenie v aktuálnom kontexte spoločenského vývoja.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tí, ktorí poznajú situáciu z vnútra, však vedia, že predstava otvorenej diskusie o čomkoľvek, bez zakázaných tém je v Katolíckej cirkvi nereálna.

Jednoducho existujú mantinely, ktoré vedú diskusiu určitým, predpísaným, smerom a za ich hranicami, je slobodné verejné uvažovanie výrazne obmedzené a niektoré celé oblasti sú tabu.

II. vatikánsky koncil znamenal v tomto smere epizódu až zázračného uvoľnenia a ukázal možnosti novej kultúry teologického bádania. Teologická diskusia, zvlášť v krajinách so silnou protestantskou prítomnosťou, však nabrala takú šírku, že začala vyvolávať obavy a vedenie Cirkvi si uvedomilo, že musí nad ňou sprísniť dozor a zaviesť určité obmedzujúce mechanizmy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V slovenskej katolíckej pospolitosti doteraz panujú vážne obavy z vplyvu myšlienok, ktoré kolujú medzi nemeckými, či rakúskymi katolíkmi.

Viacerí talentovaní slovenskí kňazi a teológovia, ktorí sa nevedia zmieriť so striktnými obmedzeniami diskusie sa zhromaždili v združení, ktoré nazvali Teologické fórum. Slovenskou katolíckou verejnosťou sú však všeobecne považovaní za, prinajmenšom, podozrivých, ba až za teologických disidentov.

Keď som v marci tohto roku zachytil ich výzvu na otvorenú diskusiu o živote a učení Cirkvi a prečítal som si návrh jej bodov, bol som prekvapený jej odvahou a otvorenosťou. Bol to síce len jednoduchý návrh na otvorenie diskusie, ale na slovenské pomery je aj to priveľa, lebo o určitých témach sa skrátka nerozpráva. A vskutku, napriek závažnosti nastolených tém, reakcii bolo ako šafranu. Jediné hlasné názory, ktoré som zachytil, boli, že takáto diskusia je nebezpečná a dokonca naznačovali, že jej iniciátorov treba potrestať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A veru, exemplárny trest sa aj dostavil. Predseda Teologického fóra bol pod hrozbou cirkevných trestov (a vzhľadom na to, že je kňazom v pastorácii aj pod hrozbou ťažkej existenčnej sankcie) ponižujúco prinútený podať biskupovi žiadosť o uverejnenie zrieknutia sa súhlasu s výzvou združenia, ktorého je predsedom.

Arcibiskup Zvolenský diskusiu, ktorá v iných častiach katolíckej cirkvi verejne prebieha, v zárodku udusil nie silou argumentov, či láskavým dohovorom, ale hrubou silou. Nebol schopný presvedčiť autorov výzvy o jej nesprávnosti, len ich dotlačil k tomu, aby sa od nej formálne dištancovali. Svedčí o tom aj to, že text výzvy zo stránky fóra nielenže nezmizol, ale pribudlo tam aj vyjadrenie jej predsedu o tom, že k odvolaniu bol vlastne donútený, pričom z textu je zrejmé, že vnútorne sa s tým vôbec nestotožnil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ježiš Kristus, ku ktorému sa Katolícka cirkev hlási, samaritánskej žene povedal: "Praví ctitelia sa budú Bohu klaňať v Duchu a pravde."

O tom, či vedeniu slovenskej Katolíckej cirkvi záleží viac na tom, aby skutočne hľadalo pravdu v jej plnosti alebo na tom, aby budilo zdanie, že ju vlastní, nech si každý urobí názor sám.

Miro Koseček

Miro Koseček

Bloger 
  • Počet článkov:  115
  •  | 
  • Páči sa:  218x

Jeden z tých 926 nešťastníkov, ktorý v minulých voľbách chcel voliť PS-Spolu, ale v poslednej chvíli sa rozhodol hodiť to KDH, lebo chcel, aby sa aj oni dostali do parlamentu. Tento rok to napravím, volím PS! Tento blog nie je nijakým spôsobom sponzorovaný žiadnou politickou stranou. Zoznam autorových rubrík:  Spiritualita a duchovný životEkonomika, politikaSpoločnosťFotoRozvoj osobnostiBusiness intelligence, OLAP, DSúkromnéNezaradenéUmelá inteligencia

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu