reklama

Hurá! MŽP pochopilo, že základom biodiverzity je viac vody v krajine

Spomínam si na jedno školenie realizátorov vodozádržných protipovodňových opatrení v Demjate pri Prešove (2011), kde som dostal otázku, že či viem koľko zajačica potrebuje vody, keď kojí mláďatá? Odhadoval som na liter denne. Vychádzal som z toho, že človek potrebuje 2-3 litre. Autor otázky ma opravil. Potrebuje 5 litrov denne! Tak priatelia, celé desaťročia sme vysušovali krajinu. Preto aj Slovensko stráca na rôznorodosti fauny a flóry, ako genetickej banky života, ako tvrdí Akčný plán ochrany biodiverzity, ktorý vláda schválila na ostatnom rokovaní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Preto máme ohrozených viac ako 40% vyšších rastlín a takmer 60% percent stavovcov, lebo je málo vody v krajine. Nedostatok vody v krajine znamená, že zajačica nevrhne mláďatá i stáda voľne žijúcej zveri sú nižšie. O tom by mohli poľovníci rozprávať. Ako napríklad migruje voľne žijúca zver za vodou. Žiaľ v období spriemyselňovania krajiny sme bezhlavo odvodňovali i kanalizovali vodu z územia až tak, že krajina vyschla. Preto poklesáva biodiverzita. Teraz musíme investovať viac ako 500 mil. eur. To hovorí Akčný plán na ochranu biodiverzity. Je to polovica toho, čo navrhoval Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a krajiny na ochranu Slovenska pred povodňami, suchom a klimatickou zmenou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potešilo ma, že envirorezort ide touto cestou. Viac by ma však potešilo, ako jedného z autorov kritizovaného i nenávideného spomínaného programu, že MŽP ide aj cestou spájania politík medzi ochranou prírody, biodiverzity s ochranou pred povodňami, suchom, klimatickou zmenou i vytváraním zelených pracovných príležitostí pre nezamestnaných i trvalo udržateľným rozvojom.

Ak by envirorezort dokázal prepojiť politiku ochrany biodiverzity s ochranou území pred povodňami, suchom a klimatickou zmenou s podporou zelených pracovných miest, Slovensko by sa stalo inovátorom minimálne pre Európu, ako štartovať rozvojové impulzy štátu so záujmami ochrany prírody. Na toto múdre politické rozhodnutie by stačilo investovať 1 miliardu eur a nie 34 mld. eur, ktoré údajne treba investovať na ochranu Slovenska pred hroziacou klimatickou zmenou. Navyše by Slovensko v budúcnosti nebolo ohrozované ani nedostatkom vody, ani suchom i mohlo by ponúkať svoju strategickú surovinu, teda vodu tým, ktorí trpia jej nedostatkom. 

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu