reklama

Podtatranský degeneratívny samovývoj

V novembri uplynie desaťročie, čo tatranské lesy zdevastovala doposiaľ najničivejšia víchrica v novodobej histórii Slovenska. Ak sa do oblasti Tatier dostane studený front a v tom istom čase je prehriata Popradská kotlina, vzniká tzv. Tatranská bóra1. Minulý týždeň však podobnej víchrici čelila dokonca už polovica územia Slovenska s podobne ničivým dopadom najmä na lesy, ako pred desaťročím. Ničivé dopady extrémnych prejavov počasia ovplyvňuje na území Slovenska aj fakt, že ochrana prírody je u nás postavená na sektorovom prístupe. Ak sa jednu časť prírody snažíme chrániť a inú jej časť devastujeme vysušovaním, vzniká konflikt - nielen eticko-morálny či legislatívny. Je tu aj vyvolaný konflikt medzi teplým a studeným vzduchom v atmosfére, ktorý výrazne znásobuje rýchlosť vetra. Riziko nielen pre Tatry, ale i celé Slovensko.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Neriešime problémy integrovane - buď totálne devastujeme alebo totálne ochraňujeme. Poznáme len čiernobiely svet, ten farebný je náš nepriateľ. V spoločnosti je len minimálny záujem viesť kultivovaný odborný a vecný dialóg o príčinách vzniku neštandardných javov v atmosfére. Nevieme preto predvídať, ako môže počasie zasiahnuť do našich životov a ako systémovo tento problém riešiť. Aj preto je nielen príroda na Slovensku v systematickom degeneratívnom samovývojovom procese. Výsledok? Takmer 100% istota, že naša krajina bude v tomto storočí čeliť čoraz častejším a dramatickejším turbulentným prejavom počasia. No a tie budú čoraz častejšie vyvolávať extrémne prejavy správania sa u ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Extrémne prírodné i spoločenské prejavy degenerujú našu spoločnosť už dnes. Keďže na Slovensku máme aktuálne pri moci ľudí, ktorých základnými črtami sú oportunizmus a populizmus, a nie citlivé vnímanie súvislostí s hľadaním reálnych riešení, trend agresívnych prejavov v prírode i v spoločnosti dramaticky porastie. Nemusel by. Stačila by snaha o návrat k podstate: „Mať viac vody v krajine“. Niektorí jej hovoria sedliacky rozum.

 

[1]http://www.sme.sk/c/7208221/bora-sa-po-10-rokoch-vratila-slovensko-prislo-o-dva-miliony-stromov.html

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu