reklama

Yngwie Malmsteen v Bratislave - gitarová onania

Na koncert, aj napísanie tohto článku som sa veľmi tešil. To som však netušil, že z vystúpenia tohto gitarového mága odídem pred koncom. Pravdupovediac, ešte sa mi to nestalo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Yngwie patrí k absolútnej súčasnej gitarovej špičke. Jeho snúbenie gitary a vážnej hudby je veľmi podmanivé, aj keď vlastne všetko už ukázal na začiatku kariéry. Začal kopírovať sám seba, ale ak budeme hodnotiť jeho albumy osobitne, tak každý jeden je kvalitatívne na vysokej úrovni. Len sa podobajú ako vajce vajcu. Ide o melodický, veľmi dobre počúvateľný heavy metal s neuveriteľnými gitarovými vychytávkami.

Ako gitarista si "drhne svoje metalové kilečká" už nejaký čas, na Slovensku sa však objavil prvý krát. No premiéra nevyšla a 790 korún som vyhodil len tak.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už po príchode do estrádnej haly PKO ma znepokojili dve veci - strašne málo ľudí a prehnane veľký sound-systém. Ak to mám dať dokopy, tak ten kotol (no, vlastne kotlík), ktorý sa vytvoril pred pódiom, vyzeral dosť smiešte oproti Yngwieho hradbe Marshallov (napočítal som 10 gitarových hláv a 10 bední!!!) a PA systému po bokoch pódia. Dúfal som, že sa páni zvukári budú kontrolovať, no mýlil som sa.

Yngwie nás nechal čakať vyše pol hodiny po avízovanom začiatku, zrejme si nevšimol, že nemá predkapelu, alebo sa riadil heslom "na hviezdu treba čakať". Nie, že by to tým pár stovkám ľudí (ak by sa zomkli, tak zaberú možno štvrtinu haly) vadilo, veď pokusy o roztlieskanie skončili tak rýchlo ako začali. Kapela predsa len nastúpila - za neidentifikovateľnej zvukovej masy. Vravím si okej, zvukár sa počas prvej skladby poriadne nastaví... Len po prvej skladbe vznikol nejaký technický problém a koncert išiel dole vodou. Vodopádom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre zachránenie situácie začal spevák (ináč výborne spievajúci, len vo zvuku zaniknutý) ukrajovať čas príhovorom. Keď už nemal čo povedať, spustil sólo klávesák. Technické problémy však pokračovali. Keď sa konečne vyriešili (Yngwie bol zatial schovaný za svojimi Marshallmi a nadával svojmu technikovi) a kapela sa rozbehla znova, zvuk bol možno ešte horší ako predtým. A po jednej skladbe prišlo to, čoho som sa obával najviac: gitarová onania. Niekoľkominútové sóla bez doprovodu alebo s klávesami išli jedno za druhým a SuperHviezda sa predvádzala. S hudbou to nemalo moc spoločné a mohlo to osloviť naozaj len iných gitarových onanistov. Doprovodná kapela stála v rohu, bez záujmu. Ešte že nastal ďalší technický problém a vyplnil sa krátkym sólom na bicích. To bolo vlastne jediné, spolu s Yngwieho hraním na akustickú gitaru, čo sa dalo počúvať. Lenže nastúpilo ďalšie neuveriteľne technicky prepracované a precízne zahraté Fender-sólo. A hlasitosť stúpla nad rozumnú mieru. Prišiel čas na odchod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pôvodne som chcel napísať aj o slovenských usporiadateľoch, ktorí sa vykašlali na propagáciu a výsledkom bola mizivá návštevnosť a následne aj atmosféra. No môžem im len poďakovať za to, že neobrali o peniaze viac ľudí. Ja som to šťastie nemal.

Radovan Kríž

Radovan Kríž

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som mladý zamestnaný človek z Bratislavy, zaujímam sa o všetko a hlavne o hudbu.ANNOCRON - moja osobná stránka Zoznam autorových rubrík:  HudbaKultúraSpoločnosťSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu