Tekvicový koláč
125 gr vychladeného masla
125 gr hladkej pšeničnej múky
125 gr jemne mletej, preosiatej celozrnnej pšeničnej múky
1 ks vajíčko
2 PL medu
¼ ČL muškátového oriešku
soľ
4 PL studenej vody
20 gr masla na vymazanie formy na koláč
Forma na koláč s priemerom 28 cm
350 gr tekvicového pyré
3 ks vajíčka
150 ml smotany na šľahanie
160 gr medu
1 ČL škorice
½ ČL sušeného zázvoru
½ ČL mletého badianu
½ ČL mletých klinčekov
¼ ČL muškátového orieška
Krehké cesto
Môže sa stať, že celozrnná múka obsahuje viacej otrúb, preto budeme potrebovať väčšie množstvo múky z ktorej po preosiatí dostaneme potrebných 125 gr.
Obe múky zmiešame a ešte raz preosejeme na pracovnú dosku. Do stredu vyhĺbime jamku do ktorej dáme vychladené maslo nakrájané na malé, cca 1,5x1,5 cm kocky. Začneme prstami spracovávať múku s maslom kým nedostaneme mrveničku. Potom pridáme vajíčko, med, muškátový oriešok, štipku soli a vodu a rýchlo vypracujeme hladké a pružné cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do papiera na pečenie a odložíme do chladničky na 30 minút.
Formu vymažeme maslom.
Pracovnú dosku poprášime múkou a odpočinuté cesto vyvaľkáme na kruh s hrúbkou cca 5 mm. Na cesto veľmi netlačíme. Vyvaľkané cesto navynieme na valček a preložíme do formy. Cesto pritlačíme k okrajom formy a prebytočné orežeme. Dno na niekoľkých miestach popicháme vydličkou.
Do formy dáme papier na pečenie a formu vyplníme fazuľou. Zabráni nám to padnutiu okrajov cesta keď ho budeme piecť bez náplne. Takto pripravený korpus pečieme 15 minút na teplote 200°C. To robíme v prípade keď budeme koláč plniť veľmi tekutou plnkou ako napríklad tekvicovou, alebo tvarohovo
Tekvicová náplň
Najskôr si pripravíme tekvicové pyré. Maslovú, alebo muškátovú tekvicu prerežeme na polovicu. Polievkovou lyžicou vyberieme jadierka. Tekvicu pečieme 40 minút na teplote 200 °C. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, rozmixujeme na pyré.
Do tekvicového pyré pridáme vajíčka, smotanu, med, škoricu a ostatné korenia. Premiešame. Hotovú náplň vylejeme do predpečeného korpusu 0,5 cm pod okraj.
Pečieme na teplote 180 °C 45 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť.

Tekvicový pilaf
Z (n) 2 PL masla
Z (n) 1 ks stredne veľkej mrkvy
Z (o) 1 ks zeler, približne rovnaké množstvo ako mrkvy
K (t) 1 ks stredne veľkej cibule
K (t) 1 šálka guľato zrnnej ryže na rizoto, môžete použiť aj obyčajnú ryžu
K (t) ¼ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku
K (h) čerstvo mleté čierne korenie
V (s) soľ
D (o) 1 dcl dobrého, suchého, bieleho suchého vína
O (t) 600 ml horúcej vody, alebo kuracieho vývaru
O (t) ½ ČL kurkumy
Z (t) 2 šálky tekvicového pyré, alebo na malé kocky, cca 7x7 mm nakrájanej tekvice
Z (t) ½ šálky na suchej panvici restovaných tekvicových jadierok
Z (t) tekvicový olej
Mrkvu, zeler a cibuľu nakrájame nadrobno, cca 4x4 mm. V hrnci, alebo panvici s vyšším okrajom a pokrievkou rozpustíme maslo. Najskôr pridáme mrkvu a zeler, premiešame. Potom pridáme aj cibuľu a restujeme približne 10 minút. Pridáme ryžu, čierne korenie a muškátový oriešok, premiešame, aby sa nám každé zrnko ryže obalilo v masle.
Osolíme. Prilejeme víno, premiešame a necháme odpariť alkohol. Potom prilejeme horúcu vodu, alebo vývar, pridáme kurkumu a premiešame. Pridáme tekvicové pyré, alebo tekvicu, premiešame. Prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme 15-18 minút podľa druhu ryže. Množstvo tekutiny sa môže rôzniť. Každý druh ryže, aj zeleniny inak absorbuje tekutinu. Necháme ešte cca 10 minút odpočívať prikryté v hrnci.
Hotový pokrm servírujeme pokvapkaný tekvicovým olejom a posypaný tekvicovými jadierkami. Podávame ho ako samostatný chod, alebo ako prílohu k mäsu.
ČL=čajová lyžička, PL=polievková lyžica, ml=mililiter, dcl=deciliter, l=liter,
1 šálka=250 ml
Z=zem, K=kov, V=voda, D=drevo, O=oheň
h=horúce, t=teplé, n=neutrálne, o=osviežujúce, s=studené